Studentai Pabradės poligone mokėsi ginti tėvynę

Studentai iš įvairių aukštųjų mokyklų atvažiavo į Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro Pabradės poligoną išmėginti savo jėgas, pajausti kas yra kariškas gyvenimas. Jaunieji kariūnai penktadienį vykdė baigiamąją operaciją „Raudonas saulėlydis“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Apr 26, 2013, 10:11 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:13 PM

„Mes norime parodyti, kas yra kariuomenė, kad jaunuoliai suprastų kokia piliečių atsakomybė. Siekiame, kad jie patys tiesiogiai pamatytų, kaip reikia ginti savo tėvynę ir tam pasiruoštų“, – mokymų idėją pristatė jaunuolius į poligoną atlydėjęs vyresnysis leitenantas Jurgis Norvaiša.

Pagal scenarijų, per pratybas buvo mėginama išlaisvinti orlaivio pilotą, patekusį į priešų – „Raudonųjų karių“ pajėgas. Piloto vaidmenį atliko Karo akademijoje studijuojantis JAV Virdžinijos karinio instituto kadetas. Per operaciją buvo naudojami imitaciniai šaudmenys ir pirotechnika.

Studentų mainų programoje dalyvavusių Kauno technologijos universiteto studentų brolių Igno ir Roko Juknevičių tvirtinimu, mokymai nebuvo pernelyg sudėtingi, tačiau fizinis pasirengimas buvo būtinas.

„Norėjome paįvairinti gyvenimą, pabėgti nuo rutinos, patirti kažką naujo. Tokiai stovyklai reikėjo pasiruošti psichologiškai, kadangi joje visiškai kitas ritmas nei įprastai“, – pasakojo vaikinai.

Savaitę trukusiose pratybose vaikinai keldavosi šeštą valandą ryto, guldavosi vienuoliktą vakaro. Roko ir Igno teigimu, baigiamai misijai jie ruošėsi palaipsniui. Penkias dienas vykusiuose mokymuose jaunuoliai įgijo daug bazinių karybos žinių.

„Per pratybas kėlėmės anksti ryte, budėjome. Žinojome, kad nebus lengva, kad reikės laikytis disciplinos. Tiesiog buvo būtina išeiti iš įprastos komforto zonos. Pirmosiomis dienomis vyko adaptacija prie tvarkos ir aplinkos“, – prisiminė vaikinai.

Visą savaitę Karo akademijos organizuotoje studentų mainų programoje dalyvavę studentai Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro Pabradės poligone susipažino su Lietuvos kariuomene, mokėsi atlikti kario veiksmus mūšio lauke ir žygyje, vykdė žvalgybą, pasalą, ataką, reidą ir kitas kario užduotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.