Lietuvos banko vadas V. Vasiliauskas diriguoja ir soduose

Uždaręs du bankus Buivydiškėse gyvenantis Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas savo energiją nukreipė kita linkme. Jis vieną po kito rengia sodininkų susirinkimus ir vis taikosi nuversti dabartinę bendrijos „Avietynas” valdžią.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas”)

2013-04-27 19:37, atnaujinta 2018-03-07 15:22

Beveik du šimtus narių vienijančios sodininkų bendrijos „Avietynas” ataskaitiniame susirinkime šiandien bus karšta. Juk paskelbti sodų valdžios rinkimai, bus tvirtinami nauji įstatai.

„Avietyne” aistros ėmė virti susikūrus iniciatyvinei grupei, kurios vienas idėjinių vadų yra V. Vasiliauskas. Ši grupė jau ne kartą vertė bendrijos valdybos pirmininkę Reginą Rimšaitę. Neseniai perversmų iniciatoriai paskelbė, kad soduose – nauja valdžia.

Susirinkimams, kuriuose buvo verčiama bendrijos valdyba, vadovaudavo V. Vasiliauskas. Pasirodo, visos Lietuvos finansus prižiūrinčiam bankininkui netrūksta laiko „Avietyno” reikalams.

Užvirė arši kova

Valdybos pirmininkas prieš valdybos pirmininkę. Nors vienas vadovauja Lietuvos centriniam bankui, o kita – tik sodininkų bendrijai, nė viena pusė nesirengia pasiduoti. Nesvarbu, kad svorio kategorijos nelygios.

R.Rimšaitę siekianti nuversti iniciatyvinė grupė su V. Vasiliausku priešakyje jau kelis mėnesius siūlė valdybos pirmininkei atsistatydinti. Bet R. Rimšaitė jiems atšaudavo, kad reikia palaukti susirinkimo ir elgtis civilizuotai. Kam sodininkai pareikš pasitikėjimą, tas ir bus „Avietyno” vadovas.

Iniciatyvinė grupė nutarė nelaukti. Kelis kartus ji rengė savus susirinkimus, bet naujo valdybos pirmininko vis nepavykdavo išrinkti. Jau praėjusių metų lapkričio 24-ąją perversmininkai pareiškė, kad sodai turi naują valdžią su Giedriumi Subačiumi priešakyje. Jis yra V. Vasiliausko kaimynas.

R. Rimšaitė nesudėjo rankų. Registrų centrui ji įteikė raštą, kad asmenys, pasivadinę sodininkais, „Avietyne” surengė susirinkimą pažeisdami Sodininkų bendrijų įstatymą.

Lietuvos finansams diriguojantis V. Vasiliauskas po to susirinkimo, kuriame buvo pirmininkas, pats pripažino, kad padarė klaidų. Mat prieš rengiant tokį susirinkimą būtina bendrijos valdybai įteikti paraišką.

Be to, kiekvienam bendrijos nariui apie susirinkimą reikėjo pranešti raštu. Skubėdama iniciatyvinė grupė ir to nepadarė. Todėl Registrų centras atsisakė registruoti dokumentus iš „Avietyno”.

Sudėti ginklų neketina

Kitą susirinkimą iniciatyvinė grupė sušaukė balandžio 6-ąją. Perversmininkai buvo tikri, kad perims valdžią. Prieš susirinkimą jie vaikščiojo po namus ir gyventojams kaišiojo balsavimo biuletenius, kuriuose buvo surašytos naujos valdybos ir pirmininko pavardės.

Tačiau juos ir vėl ištiko nesėkmė. Valdžiai versti pritrūko kvorumo.

Iniciatyvinė grupė nenurimo ir po dviejų savaičių surengė dar vieną susirinkimą. Bendrijos įstatai numato, kad pakartotiniame susirinkime jau nereikia gausaus sodininkų būrio, o valdžios rinkimuose laimi tas, kuris surenka daugiau balsų.

Taip sodininkų bendrijos pirmininku buvo paskelbtas tas pats G. Subačius.

Bet R.Rimšaitė nepasidavė. Ji ir vėl įžvelgė pažeidimą. Mat eilinis sodininkų susirinkimas turi būti šaukiamas kiekvienais metais ne vėliau kaip per keturis mėnesius po finansinių metų pabaigos.

Valdyba ir jos vadovė R. Rimšaitė dar vasarį buvo nusprendusi eilinį susirinkimą kviesti šį šeštadienį. Anot R. Rimšaitės, iniciatyvinė grupė, nesulaukusi numatytos datos, siekdama savanaudiškų tikslų, susirinkimą surengė savaite anksčiau.

Kaip ir anksčiau, jam vadovavo V. Vasiliauskas.

Susikirto dėl asfaltavimo

Iniciatyvinės grupės ir R. Rimšaitės nesutarimai prasidėjo nuo kelio per sodus asfaltavimo, apšvietimo darbų.

Parengusi projektą, R. Rimšaitė pernai pradėjo derybas su bendrove „Fegda”.

Bet buvo jau ruduo, tad įmonės atstovai patarė palaukti iki pavasario.

Iniciatyvinė grupė nusprendė nelaukti ir atlikti asfaltavimo darbus patikėjo ne „Fegdai”, o „Keristai”. Esą ši įmonė aplink Pilaitėje asfaltuoja, tai tegu ir soduose dirba.

„Supratau, kad atsakomybė guls ant mano pečių. Todėl pareikalavau, kad pasirašytų tie, kurie darbus patikėjo kitai įmonei” , – pasakojo R. Rimšaitė. Parašą suraitė G. Subačius.

„Kerista” darbus pernai baigė jau pradėjus šalti. Įmonei už juos buvo atseikėta 109 tūkst. litų.

Sieks supirkti žemę?

Vienas pavardės prašęs neminėti bendrijos „Avietynas” narys įsitikinęs, kad iniciatyvinė grupė į valdžią veržiasi siekdama sodininkus užkrauti įvairiais mokesčiais. Juk kieno valdžia, tas ir priima sprendimus.

„Prisigalvos visokių būtinų ir nebūtinų darbų, sukurs įvairiausių mokesčių. Kam? Tam, kad neišgalintys jų sumokėti parduotų savo sklypus. Juk žemė čia brangi”, – tikino pašnekovas.

Jo teigimu, toks atvejis jau pasitaikė.

Vienas perversmininkų pensininkų porai už žemę bendrijoje siūlė 140 tūkst. litų, nors jos vertė – 200 tūkst. litų.

Supratęs, kad sodininkai žemės neparduos, pirkėjas jiems į akis išrėžė: „Atsiras įvairių mokesčių. Jei nepajėgsite, galėsite nemokėti. Kai žemę pagaliau sugalvosite parduoti, tada ir susimokėsite.”

Teismui įteikė ieškinį

Anot naujuoju sodų pirmininku prisistatančio G. Subačiaus, R. Rimšaitė raštu įsipareigojo dar iki vasario 7-osios naujajai valdybai pateikti visus bendrijos dokumentus, kad būtų galima susipažinti su veikla ir produktyviai dirbti.

Tačiau R. Rimšaitė delsė, todėl buvo kreiptasi į teismą dėl dokumentų išreikalavimo.

G. Subačiaus žodžiais, visos galimybės bendradarbiauti jau yra išsemtos.

Iniciatyvinė grupė sukūrė net bendrijos interneto svetainę, bet ji neįregistruota, nes perversmininkai neturi įgaliojimų.

Bankininkas nekalbus

„Sostinė” V. Vasiliausko klausė, kokių priekaištų jis turėtų R. Rimšaitei, kad ją trūks plyš reikia išversti iš posto, kokios didžiausios įsisenėjusios „Avietyno” problemos.

Lietuvos banko valdybos pirmininko buvo pasiteirauta nuomonės, ar etiška vadovauti sodininkų susirinkimams, kuriuose verčiama bendrijos valdžia.

Į visus klausimus V. Vasiliauskas atsakė vienu sakiniu – tai nesusiję su Lietuvos banko veikla, todėl komentuoti negali.

Pažeidimų – apstu

Vladislovas Butkevičius

Lietuvos sodininkų draugijos pirmininkas

„Keista, kad iniciatyvinės grupės susirinkimams vadovauja V. Vasiliauskas, o jų sprendimuose tiek pažeidimų. Juolab kad toje grupėje yra teisininkų.

Dažnai tenka dalyvauti sodininkų susirinkimuose, bet neteko susidurti su atveju, kad jiems vadovautų tokias aukštas pareigas einantis žmogus.

Suprantama, kad kai toks žmogus tampa sodininkų bendrijos susirinkimo pirmininku, nori nenori daro įtaką priimamiems sprendimams. Negana to, per V. Vasiliausko susirinkimus būna daug maišaties, žmonės nesupranta, apie ką kalbama, jiems neleidžiama pasisakyti.”

Susipešė dėl žemės

Sodininkų bendrijoje „Avietynas” vyksta kova dėl kiekvienos žemės pėdos. Prieš keletą metų Ramūnas Činga dėl jos susipešė su europarlamentare Laima Andrikiene.

R. Činga tikino, kad jo sklypui trūksta 0,25 aro žemės, o L. Andrikienės sklypas 0,47 aro per didelis.

Vyras neslėpė, kad ginčytis su politike dėl 25 kvadratinių metrų žemės lopinio jam šiek tiek gėda.

Aistras pakaitino ir pati L. Andrikienė. Nors kaimynai prašė palaukti geodezinių matavimų rezultatų, europarlamentarė savo sklype vis tiek įsirengė naują tvorą.

L. Andrikienė tvirtino nekeitusi tvoros vietos – nuo seno sklypą juosė medinė, o politikė ją pakeitė metaline tvora.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.