Vyriausybė pirks sraigtasparnį už 60 mln. litų (atnaujinta)

Naujoji valdžia neatsisako konservatorių Vyriausybės  planų pirkti sraigtasparnius, nors būdami opozicijoje socialdemokratai ir „tvarkiečiai“ tokią iniciatyvą dar prieš metus aršiai kritikavo.

Vyriausybė atgaivino sraigtasparnių įsigijimo planą.<br>A. Barzdžiaus nuotrauka iš archyvo
Vyriausybė atgaivino sraigtasparnių įsigijimo planą.<br>A. Barzdžiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 8, 2013, 5:42 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:35 AM

Trečiadienį premjeras Algirdas Butkevičius patvirtino, kad šiuo metu planuojama įsigyti vieną sraigtasparnį. Jis kainuos apie 60 mln. litų.

Premjeras sako, kad sraigtasparnio pirkimui bus panaudota Europos Sąjungos parama švietimui ir mokslui, kurios Lietuva nespės panaudoti iki 2015 m. pabaigos. 

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija šįryt paskelbė gavusi Vyriausybės pasitarimo protokolo projektą, kuriame aprašomas siūlymas perskirstyti Europos Sąjungos paramą atimant ją iš Švietimo ir mokslo bei Ūkio ministerijų ir didžiąją dalį jų skiriant Aplinkos ministerijai. Ji ir turėtų pirkti sraigtasparnius.

Buvęs švietimo ir mokslo ministras liberalas Gintaras Steponavičius sako, kad atėmus 43 mln. litų iš Švietimo ir mokslo ministerijos kuruojamų sričių labiausiai nukentėtų mokslininkai, jau vykdomi projektai. Esą gali sutrikti doktorantų finansavimas ir stipendijų jiems mokėjimas, mokslininkų stažuočių užsienyje finansavimas, įvairūs projektai mokslo slėniuose.

Primename, kad praėjusiais metais sraigtasparnius iš daugiabučių renovacijai skirtų lėšų pirkti ketino liberalcentristų vadovaujama Aplinkos ministerija. Šiuos planus rėmė ir konservatoriai, tačiau tam nepritarė Liberalų sąjūdis ir prezidente Dalia Grybauskaitė. Kilus nesutarimui, projektas kuriam laikui sustojo.

Trijų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnių pirkimui reikėjo apie 138 mln. litų. Lietuvos kariuomenė pernai paskelbė sraigtasparnių pirkimo konkursą, tačiau nugalėtojų taip ir nepaskelbė. Pirkti sraigtasparnius iš namų renovacijai skirtų lėšų tuomet nutarta todėl, kad Europos Sąjungos parama buvo nenaudojama. 

Finansų ministras Rimantas Šadžius sako, kad kol kas pinigai bus skirti vieno sraigtasparnio įsigyjimui. Jis tikina, kad tai bus lėšos, kurių Lietuva nepės panaudoti iki 2015 m. pabaigos ir tokiu atveju jas tektų grąžinti Briuseliui. Ministras pripažįsta, kad prieš metus jo partija prieštaravo sraigtasparnių pirkimui, tačiau tik dėl to, kad tai ketinta daryti iš renovacijai skirtų pinigų.  

Iš viso artimiausiu metu Vyriausybė žada perskirstyti apie 200 mln. litų Europos Sąjungos paramos, kuri gali būti nepanaudota. Šis perskirstymas turėtų paliesti penkias ministerijas. R. Šadžius tikina, kad švietimas ir mokslas dėl šio sprendimo nenukentės, nes jau pradėti projektai bus pabaigti iš vėliau skirtos Europos Sąjungos paramos. Tam pritaria iš Švietimo ir mokslo ministerija. Ji pripažįsta, kad kai kurie mokslų slėnių statybos projektai užstrigo "dėl sprendimų nepriėmimo, dėl Viešųjų pirkimo įstatymo, dėl skundų, dėl pavydo, dėl blogos nuotaikos žmonių".   

Naujus sraigtasparnius būtina įsigyti iki 2016 metų, nes tuomet baigiasi dabar naudojamų rusiškų sraigtasparnių Mi-8 tarnavimo resursas.

***

Ar normalu, kad už švietimui skirtus pinigus valdžia ketina pirkti sraigtasparnius?

Apie tai žurnalistas Edmundas Jakilaitis trečiadienį kalbėsis su buvusiu Švietimo ir mokslo ministru Gintaru Steponavičiumi ir aplinkos ministru Valentinu Mazuroniu, o telefonu – su Krašto apsaugos ministru Juozu Oleku bei Švietimo ir mokslo ministru Dainiumi Pavalkiu 17 val. 20 min. laidoje „Lietuva tiesiogiai“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.