Konservatorių doruolių gretos sparčiai retėja

Toliau trupa paskutiniai politinės moralės bastionai, kuriais vis dar galėjo girtis ne tik konservatoriai, bet ir visas Seimas.

Kai Seimas balsavo dėl V. Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo, V. Čigriejienės salėje nebuvo.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Kai Seimas balsavo dėl V. Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo, V. Čigriejienės salėje nebuvo.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas”)

2013-05-10 15:09, atnaujinta 2018-03-06 23:06

Konservatoriai dar nesuspėjo nusiplauti gėdos dėmės, kurią ant partijos ir viso parlamento metė vienas uoliausių partijos krikščionių, Seimo Maldos parlamentinės grupės vadovas Egidijus Vareikis, girtas mušęs žmoną.

Pasirodo, neskaidrios veiklos šešėlis krito ant kitos šios partijos Seimo frakcijos atstovės – 76 metų Vidos Čigriejienės.

Tai vyriausia Seimo narė, vedusi pirmąjį šios ir praėjusios kadencijos Seimo posėdį, autoritetinga Etikos ir procedūrų komisijos atstovė.

Bet dabar ši politikė įtariama užkulisiniu flirtu su teisiamųjų suolą trinančiais „darbiečiais” dėl savo dukters karjeros.

Motina stengėsi dėl dukters?

Didžiule politine intriga praėjusių metų pabaigoje tapęs Seimo balsavimas dėl trijų „darbiečių” vedlių teisinės neliečiamybės iki šiol nuodija ne tik valdančiosios koalicijos santykius, bet ir kelia raibulius kai kuriose opozicinėse partijose.

Pavyzdžiui, kai kurie dešinieji politikai šiomis dienomis Seimo užkulisiuose prabilo radę atsakymą į klausimą, kodėl dėl „darbiečių” vadovo Viktoro Uspaskicho bei jo bendražygių Vitalijos Vonžutaitės ir Vytauto Gapšio teisinės neliečiamybės panaikinimo nebalsavo tik viena Seimo konservatorių atstovė – V. Čigriejienė.

Balsuojant dalyvavo ir „už” mygtukus spaudė 32 iš 33 frakcijos narių, o V. Čigriejienės salėje apskritai nebuvo – ji dalyvavo šventiniame renginyje Kaune.

Kad politikų neliečiamybė būtų panaikinta, svarbu, kad už tai balsuotų ne mažiau kaip pusė visų Seimo narių.

Esą tai lėmė V. Čigriejienės rūpinimasis savo dukters Laimos Čigriejūtės-Vitkauskienės karjera.

Mat pastaroji kaip tik pretendavo į šiltą postą Lietuvos ambasadoje Italijoje, o jos viltys visiškai priklausė nuo Žemės ūkio ministerijos, tekusios „darbiečiams”, vadovybės.

Teigiama, kad nors V. Uspaskichas bei jo bendražygiai ir beviltiškai pralaimėjo šį balsavimą – maždaug perpus mažesniu balsų santykiu, V. Čigriejienės elgesys nebuvo bevaisis.

Jos duktė kaip tik šiomis dienomis gavo siektą kėdę – žemės ūkio ministras, „darbietis” Vigilijus Jukna gegužės 6-ąją ją paskyrė žemės ūkio atašė pavaduotoja Lietuvos ambasadoje Italijoje.

Iš šilto posto – į šiltesnį

Mūsų šalies ambasada ne tik atstovauja Lietuvai Italijoje, Maltoje, San Marine ir Libijoje, bet ir Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijoje.

Žemės ūkio atašė atstovybėje dirba artimas buvusio konservatorių žemės ūkio ministro, Kaune rinkto Kazio Starkevičiaus žmogus Kęstutis Tarnauskas.

Tad nieko keista, kad ir kai kurie kiti valdžioje buvusių konservatorių atstovai bei jų atžalos nusprendė pasinaudoti palankia proga.

Kaune renkamos V. Čigriejienės duktė L. Čigriejūtė-Vitkauskienė panūdo tapti K. Tarnausko pavaduotoja ir pateikė prašymą K. Starkevičiui.

Seimo narės duktė tuo metu sėdėjo kitoje šiltoje kėdėje – buvo Europos milijonus skirstančios Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Vidaus audito departamento Antrojo vidaus audito skyriaus vyriausioji specialistė.

Beje, NMA – nuo seno įvairių politikų ir aukštų valdininkų vaikų ar artimųjų itin pamėgta vieta.

Ministerija savo ruožtu sukruto rūpintis, kad ambasadoje Italijoje būtų įsteigtas atitinkamas etatas. Tačiau procesas užtruko – reikėjo derinti su Užsienio reikalų ministerija (URM), kuri iš pirmo karto nesutiko tam pritarti.

URM pareikalavo papildomų paaiškinimų bei argumentų, kad šio posto tikrai reikia, o čia ėmė ir pasikeitė valdžia ir Žemės ūkio ministerija pateko į aršių konservatorių priešų „darbiečių” rankas.

Nauja valdžia – niekuo dėta?

Vis dėlto, kaip matyti, partinės antipatijos opozicijos atstovės atžalai nepakenkė – balandžio 19 dieną URM pagaliau pritarė, kad etatas būtų įsteigtas, o į jį V. Jukna ir pasiuntė prieš tai Valstybės saugumo departamento bendra tvarka išblusinėtą L. Čigriejūtę-Vitkauskienę. Ji darbą pradės gegužės 15-ąją.

Ministro atstovė „darbietė” Ramunė Visockytė „Lietuvos rytui” tvirtino, jog V. Jukna tik atliko formalų veiksmą – baigė procedūras, kurios ir taip jau buvo iš esmės pabaigtos be jo dalyvavimo: „Mes atėję visą šį procesą jau radome prasidėjusį ir jį tiesiog baigėme, o visi žygiai buvo daromi dar K. Starkevičiaus laikais.”

Pati V. Čigriejienė, žinoma, taip pat tvirtino, kad jos dukters karjeros šuoliai niekaip nesusiję su kokia nors politika ar partiniais ryšiais bei susitarimais: „Baikit, prie ko čia tai?!

Aš nieko bendra su tuo neturėjau. Žinau, kad ji ten įsidarbino, tačiau dar neišvažiavo, ir viskas.”

Nešvęsti neįmanoma?

Gal Seimo narė iš tiesų nemėgino įsiteikti „darbiečių” lyderiams ir su jais apie tai net nekalbėjo, tačiau salėje nusprendė nesimaišyti tiesiog dėl visa ko – kad, neduok Dieve, netyčia nepakenktų dukters karjerai, ir tiek?

Tačiau V. Čigriejienė kategoriškai teigė, jog priežastis, dėl kurios ji negalėjo dalyvauti Seimo balsavime dėl „darbiečių” neliečiamybės, taip pat visiškai nesusijusi su politika, bet itin rimta.

Mat šventinis renginys, kuriame Seimo narė turėjo būtinai dalyvauti posėdžio metu – Kauno Medicinos akademijos Akušerijos ir ginekologijos klinikos 90 metų jubiliejus.

Šiai medicinos įstaigai pati V. Čigriejienė vadovavo 1990–2001 metais ir, žinoma, buvo pakviesta į renginį kaip garbingiausia viešnia.

„Juk ten man reikėjo sakyti kalbą, buvo rodomas filmas apie mane. O pakvietė mane ten dar prieš mėnesį.

Tai buvo mano gyvenimas, kūryba, žodžiu, labai svarbūs dalykai”, – kalbėjo V. Čigriejienė.

Buvo ramesnė nei vedliai

Seimo narė teigė prieš balsavimą apie savo planus jame nedalyvauti pranešusi frakcijos ir partijos lyderiams Andriui Kubiliui bei Jurgiui Razmai.

Nors balsavimo dėl „darbiečių” neliečiamybės rezultatus nulėmė vieningai už jos panaikinimą balsavę valdantieji socialdemokratai, konservatoriams šis balsavimas taip pat buvo labai svarbus politiniu ir viešųjų ryšių požiūriu.

Juolab kad daugelis tikėjosi intrigos – iki pat paskutinių akimirkų buvo neaišku, ar socialdemokratai tikrai bus vieningi ir nenusileis visų kitų koalicijos partnerių spaudimui apginti „darbiečius”.

„Žinoma, A. Kubilius su J. Razma labai nenorėjo manęs išleisti, labai bambėjo, bet aš pasakiau, kad, mano nuomone, tų balsų vis tiek užteks ir be manęs. Taip ir atsitiko. O žmonės, žinote, visko prišneka, jų neklausykite”, – patarė V. Čigriejienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.