Studentai tikina, kad dalis aukštųjų mokyklų teberenka neteisėtą mokestį

Lietuvos studentų sąjunga (LSS)

LSS penktadienį išsiuntė oficialų kreipimąsi Švietimo ir mokslo ministerijai dėl Mokslo ir studijų įstatymui prieštaraujančios rinkliavos.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
LSS penktadienį išsiuntė oficialų kreipimąsi Švietimo ir mokslo ministerijai dėl Mokslo ir studijų įstatymui prieštaraujančios rinkliavos.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 10, 2013, 12:58 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:21 PM

Gegužę LSS apklausė 47 Lietuvoje veikiančias aukštojo mokslo įstaigas ir nustatė, kad bent šešiose ši rinkliava egzistuoja.

Klaipėdos verslo aukštojoje mokykloje mokestis už dokumentų parengimą siekia 100 litų, Šiaurės Lietuvos kolegijoje imamas 65 litų, Vilniaus kooperacijos kolegijoje ir Balstogės universiteto filiale Ekonomikos-informatikos fakultete – 50 litų, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje – 30 litų mokestis. Lietuvos edukologijos universitete įmoka bus renkama, tačiau tikslios sumos administracija LSS nenurodė. Vilniaus dizaino ir technologijų bei Panevėžio kolegijos į oficialų LSS kreipimąsi kol kas neatsakė.

„Mokslo ir studijų įstatyme nurodyta, kad rinkliavos, susijusios su diplomų spausdinimu, dokumentų parengimu, administravimo išlaidomis ar priedėlių išdavimu, yra neteisėtas, nepriklausomai nuo studijų pakopos ir formos. Baigdamas aukštąją mokyklą studentas turi gauti diplomą be jokio papildomo gaminimo, aptarnavimo ar kitokio mokesčio, nes jis įeina į studijų kainą“, - teigė LSS prezidentas Paulius Baltokas.

Jis ragino aukštąsias mokyklas minėto mokesčio netaikyti, o studentams, iš kurių rinkliava buvo gauta, grąžinti sumokėtus pinigus.

Be to, LSS penktadienį išsiuntė oficialų kreipimąsi Švietimo ir mokslo ministerijai dėl Mokslo ir studijų įstatymui prieštaraujančios rinkliavos. Aukštosios mokyklos, kuriose studentai turi mokėti papildomas įmokas, susijusias su diplomo išdavimu, informuotos, kad tai nelegalu, ir paragintos tokio mokesčio netaikyti.

Tokio pobūdžio tyrimą LSS pirmą kartą atliko praėjusių metų birželio mėnesį. Tuomet paaiškėjo, kad didžiausios sumos už aukštojo mokslo diplomą – 125 litų už magistro ir 30 litų už bakalauro – reikalaujama LCC Tarptautiniame universitete, šiemet įstaigoje šis mokestis esą nebetaikomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.