D. Grybauskaitė pasakojo apie įdomų darbą partinėje mokykloje

Prieš Karolio Didžiojo apdovanojimo ceremoniją prezidentė Dalia Grybauskaitė davė interviu „Deutsche Welle“. Interviu jai buvo užduota ir nemažai provokuojančių klausimų – pavyzdžiui, kodėl ji nepriklausė jokiai partijai, ką darė supratusi, kad dalykai, kurių ji dėstė sovietų partinėje mokykloje, yra netiesa. D. Grybauskaitė pabrėžė, kad dalykai, kurių ji mokė, buvo tiesa, ir kad darbas partinėje mokykloje jai buvo įdomus.

Politikai, kuriuose D. Grybauskaitė mato savo idealą - Mahatma Gandhi, Winstonas Churchillis, Margaret Thatcher, Angela Merkel.<br>Youtube
Politikai, kuriuose D. Grybauskaitė mato savo idealą - Mahatma Gandhi, Winstonas Churchillis, Margaret Thatcher, Angela Merkel.<br>Youtube
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

May 14, 2013, 9:32 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:57 PM

Apdovanojimas - Lietuvai

Žurnalisto Christiano F. Trippe'o paklausta, ar didžiuojasi apdovanojimu, D. Grybauskaitė atsakė, kad didžiuojasi Lietuvos žmonėmis. „Didžiuojuosi savo žmonėmis. Šį apdovanojimą laikau apdovanojimu Lietuvai, o ne sau asmeniškai“, - sakė ji.

Pasak prezidentės, euro krizės nėra: „Tai ne euro krizė, o finansinė ir ekonominė krizė kai kuriose valstybėse narėse. Bet, pavyzdžiui, mes, Baltijos šalys, jau atsigavome, BVP auga. Mano vertinimu, tai globaliniai dalykai, kurie daro įtaką Europos finansams ir ekonomikai, bet iš esmės šios krizės priežastis – neatsakingi politiniai sprendimai, kurie buvo daromi keletą dešimtmečių“.

Ch. F. Trippe'as D. Grybauskaitės paklausė, kodėl ji niekada nepriklausė jokiai partijai. „Asmeniškai aš esu alergiška politinei narystei bet kokioje politinėje partijoje, nes man teko būti vienoje partijoje prieš 23 metus, todėl dabar stengiuosi to vengti. Manau, kad jeigu tu dirbi kaip profesionalas ir dirbi savo darbą gerai, tu gali jį padaryti nepriklausomai nuo to, kokiame politiniame susivienijime esi“, - sakė D. Grybauskaitė.

Paklausta apie savo konservatyvius rinkėjus, ji atsiribojo ir nuo konservatizmo, ir nuo socializmo ir sakė daranti tik tai, kas šaliai reikalinga. „Aš niekada nelaikiau savęs gryna politike, visada bandžiau būti profesionalė“, - pabrėžė prezidentė.

Politikai, kuriuose D. Grybauskaitė mato savo idealą - Mahatma Gandhi, Winstonas Churchillis, Margaret Thatcher, Angela Merkel.

Partinėje mokykloje buvo įdomu

„Užaugote Sovietų Sąjungoje, tapote ekonomiste. Tada dėstėte komunistų partijos valdomoje mokykloje. Ką darėte supratusi, kad dalykai, kurių mokote savo mokinius, gali būti neteisingi?“ - suktą klausimą uždavė žurnalistas.

„Dėsčiau tik ekonomiką, ekonominės minties istoriją. Čia nėra nieko blogo. Mano paskaitos prasidėdavo nuo Aristotelio teorijos, o baigdavosi marksizmu. Man buvo įdomus tas darbas.

Taip pat aš dėsčiau pinigų istoriją, pradedant smulkiomis monetomis, baigiant internetu, dirbtiniais pinigais, kokius dabar turime“, - linksmai aiškino D. Grybauskaitė ir pabrėžė, kad mokė tik objektyvių dalykų.

Paklausus, ar Rusija tebekelia grėsmę Lietuvai, prezidentės veidas persimainė. „Manau, kad devyneri metai nėra ilgas laikotarpis tautų mentalitetui ir istorijai, emocijoms, jaučiamoms kaimynams, istoriniam skausmui. Kodėl vis dar yra tam tikros emocijos? Ypač jas jaučiame dėl militarizacijos aplink mūsų sienas, dėl energijos kainų.

Emocijos tebėra. Bet atsikratyti jų gali nepakakti ir dvidešimties metų, o gal ir keturiasdešimties, kol nepasikeis kartos, ir jautrūs prisiminimai pasitrauks, ir mes galėsime bendradarbiauti su savo kaimynais ir gerbti vieni kitus“, - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentei atrodo nekorektiška ES lyginti su Sovietų Sąjunga. „Manau, kad tie žmonės, kurie taip sako, nėra buvę Sovietų Sąjungoje“, - atšovė prezidentė.

Veržtis diržus – pirma elitui

Vokietija, D. Grybauskaitės manymu, neturi prisiimti pernelyg daug atsakomybės už ES ir neskriausti savo pačios piliečių. „Neatsakingas kai kurių šalių narių elgesys dabar bandomas perkelti ant kitos šalies pečių. Vokietija šioje situacijoje imasi labai atsakingų žingsnių. Bet kanclerė yra atsakinga ir prieš Vokietijos žmones. Ji negali leisti naudoti Vokietijos žmonių pinigų kai kurioms šalims narėms, kurios nedaro namų darbų, neatlieka struktūrinių reformų ir pačios neprisiima atsakomybės“, - sakė D. Grybauskaitė.

Lietuvius įtikinti būtinybe susiveržti diržus buvę nelengva. „Svarbiausia yra aiškinti. Pasakyti, kokia yra tikroji situacija. Antras dalykas – apkarpymų naštą pirmiausiai reikia prisiimti sau patiems, tai yra, politiniam elitui ir tiems, kurie uždirba daugiausiai, bandant apsaugoti tuos, kurie socialiai menkiausiai apsaugoti, ir būti asmeniniu pavyzdžiu – susimažinti savo atlyginimą, dalį atlyginimo grąžinti į valstybės iždą, skraidyti pigiais skrydžiais“, - diržų veržimosi patirtimi dalijosi D. Grybauskaitė.

Klausimo apie karatė kaip mėgstamiausią sporto šaką žurnalistui D. Grybauskaitė net neleido užbaigti: „Buvo. Ir ne tik. Krepšinis taip pat. Aš lietuvė. Kaip be krepšinio?“ Bet vėliau prisipažino, kad karatė filosofija padeda jai politikoje, moko disciplinos ir savidisciplinos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.