Tradicinės šeimos gynėjai trypė konvenciją dėl smurto prieš moteris

Lietuvos tėvų forumas antradienį sukvietė žurnalistus ir perspėjo, kad Lietuva yra stumiama į susinaikinimą. Forumo narių įsitikinimu, Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos bei kovos su juo griaus tradicinę šeimą.

Smurtas šeimoje - skaudi problema, kurios siūloma konvencija neišspręs, o tik dar paaštrins.<br>123rf
Smurtas šeimoje - skaudi problema, kurios siūloma konvencija neišspręs, o tik dar paaštrins.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-05-14 12:24, atnaujinta 2018-03-06 19:22

Forumo narys Renaldas Jančiauskas baiminosi, kad kova su smurtu ir diskriminacija yra tik priedanga lyties trynimui ir homoseksualų privilegijoms įteisinti.

„Priėmus konvencijas, liksime belytė, beveidė ir net ne tauta, o minia, kur jaunuoliai ir vaikai bus skatinami išbandyti visus tarpusavio bendravimo lytinius būdus ir tik tada rinktis. Tai veda į moralių, vertybių žlugdymą. Kai vertybės sutrypiamos, belieka tik instinktai. Tada nematau perspektyvos tokios šalies“, - kalbėjo R. Jančiauskas.

Jo teigimu, forumas siekia apsiginti nuo Seimo narių Marijos Aušrinės Pavilionienės, Giedrės Purvaneckienės ir kitų „stumiamų“ tarptautinių konvencijų ir įstatymų pataisų.

„Lietuvos tėvų forumas ėmėsi iniciatyvos apsiginti nuo tarptautinių konvencijų ir kitų įstatymo pataisų. Apsiginti, kad Lietuva liktų Lietuva“, - kalbėjo forumo narys.

Lietuvos tėvų forumo poziciją palaiko 69 mokyklos ir darželiai, 68 nevyriausybinės organizacijos. „Savaitės pabaigoje mes turėsime jų dvigubai daugiau“, - tikino R. Jančiauskas.

Pavojus, kurį forumo nariai įžvelgia konvencijoje, yra genderizmo ideologija. „Socialinė lytis – tai idėja, kad lytis nėra nulemta biologiškai, bet pasirinktinas dalykas. Šitie žodeliai 25 lapų tekste yra tiktai keliose vietose, bet jie keičia iš esmės viską, nes mažas akmenėlis gali vežimą apversti“, - aiškino forumo narys.

Smurto nesumažins

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Santuokos ir šeimos studijų centro mokslo darbuotoja, profesorė Birutė Obelenienė aiškino, kad konvencija rodo grėsmingą lyties supratimo dinamiką. „Konvencijoje matosi, kaip keičiama lyties samprata. Iki šiol nekilo klausimų, kas yra vyras ir moteris, kad lytis yra apspręsta. O dabar konvencijoje teigiama, kad mes kaip visuomenė priskiriame vaidmenis lytims. Tai yra lyties ir žmogaus kaip asmens susiaurinimas. Gimimo aspektas atmetamas. Esą gali pasirinkti, kuo nori būti. Žmogaus materialumas atmetamas“, - dokumentą kritikavo profesorė.

VDU mokslo darbuotoja aiškino, kad tokia lyties samprata visiškai užmaskuoja smurto priežastis. „Smurto priežastis esą yra lyčių lygybės nebuvimas. Vyras ir moteris bus lygūs, vienodi ir mes neturėsime smurto. Tai klaidingas kelias. Kaip tik smurto priežastis yra lytinio identiteto trūkumas“, - sakė B. Obelenienė.

Anot specialistės, šeimoje smurtauja nevyriškas vyras ar netėviškas tėvas. Ir kuo labiau jie nutolsta nuo savęs kaip vyro ir tėvo suvokimo, tuo lengviau imasi smurto. „Smurtaujantis vyras - vyras su paauglio jausena. Lygiai taip pat ir moteris. Psichologinis smurtas prieš vyrą yra gana dažnas dalykas, tik apie tai niekas nekalba“, - kalbėjo profesorė.

Konvencija - tik represinis įrankis

Psichologas praktikas, Lietuvos tėvų forumo narys Andrius Atas pabrėžė, kad jų tikslas yra kovoti su smurtu, tik ne tokiais būdais, kaip siūlo konvencija. „Šių įstatymų siūlytojai ir gynėjai bando pateikti, kad jie nori kovoti su smurtu, o kita pusė gina smurtą. Tai yra melas. Pati idėja, kad reikėtų kažką daryti smurto mažinimo klausimais, yra neginčytina. Esam linkę su tuo dirbti, bendradarbiauti, esame visiškai atviri pasiūlymui su oponentais dirbti mažinant smurtą mūsų visuomenėje“, - sakė A. Atas.

Jį stebino, kad šiuos įstatymus bandoma „prastumti greitai, su agresija“. Psichologas norėtų platesnių diskusijų šia tema. „Kaip psichologas nematau, kad toks priimtas įstatymas galėtų kažką iš esmės pakeisti smurto įveikimo srityje. Tai yra esminė problema. Konvencija apie smurto priežastis ir prevenciją kalba deklaratyviai. Nėra keliamas klausimas, kaip dirbti su prevencija. Tokiu būdu siūloma konvencija yra tik represinis įrankis, kuris orientuotas į reiškinio pasekmes“, - kritikos negailėjo Lietuvos tėvų forumo narys.

A. Atas aiškino, kad konvencija numato tam tikras priemones prieš agresorių – smurtas prieš smurtautoją. „Ji pritaiko vyro atskyrimą nuo aukos. Kas vyksta toliau, apie tai nekalbama. Jei tai yra tikrai priemonė kovoti su smurtu, turėtų būti pasiūlytas modelis, resursai, kaip padėti žmonėms būti kartu. Tik ugdymas, žmonių mokymas būti kartu, gali išspręsti problemą iš esmės“, - sakė psichologas.

Jis konvenciją ir ją lydinčius įstatymus vadino represiniu įrankiu prieš piliečius, kurie nemoka konstruktyviai elgtis. „Jei priimame šitas konvencijas, reikštų, kad nemokančiam sugyventi žmogui iškeliame sąlygas ir paliekame jį vieną. Pradinukui duodame laikyti brandos egzaminą ir jei jis neišlaiko, už tai jį baudžiame“, - pavyzdžiu iliustravo specialistas.

D. Grybauskaitė pritarė

BNS primena, kad konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo 2011 metais Stambule priėmė Europos Tarybos Ministrų taryba.

Šiam dokumentui kritikos praėjusią savaitę išsakė ir Lietuvos vyskupai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje sudaryta darbo grupė 2012 metų rudenį pateikė išvadą, kad Lietuvoje konvencija negalėtų būti įgyvendinta visa apimtimi, todėl, siekiant garantuoti tinkamą konvencijos nuostatų įgyvendinimą, būtina tobulinti teisinį reglamentavimą bei užtikrinti tinkamą teisės aktų įgyvendinimą praktikoje.

2013 metų kovą Seimo narė M. A. Pavilionienė kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę prašydama imtis iniciatyvos, kad Lietuva pasirašytų ir ratifikuotų šią Europos Tarybos konvenciją. Parlamentarė teigia gavusi prezidentės kanceliarijos atsakymą, kad šalies vadovė pritaria konvencijos ratifikavimui ir žada reikalauti, kad dokumento pasirašymas neužtruktų pernelyg ilgai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.