Iš Židikų į Sibirą – tvarkyti lietuviškų kapų

Židikų Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos (Mažeikių r.) auklėtiniai rengiasi į tolimą kelionę - Sibirą, Permės kraštą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2013, 11:02 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:50 PM

Pateikusi Kultūros ministerijai paraišką dalyvauti programos Lietuvos tremtinių ir politinių kalinių kapų ir palaidojimo vietas žyminčių paminklų tvarkymui projekte „Pilietiškumas praktiškai“ mokykla gavo dalinį finansavimą.

Ekspedicijai rugpjūčio mėnesį vadovaus fotografas, keliautojas, kelionių į tremtinių vietas organizatorius, „Lemties“ bendrijos narys Gintautas Alekna.

„Ši vidurinė mokykla siekia ne tik puikių akademinių žinių, bet ugdo ir formuoja asmenybę ypatingą dėmesį skirdama dvasiniam, altruistiniam, pilietiniam vaiko brandumui. Jau penktus metus mokyklos jaunieji šauliai vykdo Gerumo akcijas, globoja Žemaičių Kalvarijos senelių namų gyventojus, tvarko apleistas, atokiose kaimo vietovėse esančias kapinaites, atstato sugriuvusius paminklinius kryžius, o rudenį ir pavasarį padeda seneliams susitvarkyti aplinką“, - pasakojo G. Alekna.

Židikų Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos moksleivių ir „Lemties“ draugijos narių ekspedicija planuoja Permės krašto kaimuose - Galiašore (buvęs kaimas), Tukačiove, Ust Onolvoje, Jančere (buvęs kaimas), Siūrole - sutvarkyti lietuvių tremtinių kapinaites ir kapavietes.

Pavyzdžiui, Galiašoro kapinėse, kur palaidota apie 100 lietuvių, planuojama ne tik sutvarkyti kapavietes, bet ir kapines aptverti apie 120 m ilgio tvora, pastatyti vieną, o esant galimybei, ir keletą autentiškų medinių kryžių.

Mažeikių rajono savivaldybės mero A. Tenio teigimu, šis projektas - puiki galimybė skiepyti jaunimui patriotiškumą, supažindinti su Lietuvai ypač skaudžiais XX amžiaus įvykiais, puoselėti istorinę atmintį, skatinti kartų dialogą ir tarpusavio supratimą.

Šią savaitę rajono savivaldybėje dėl kelionės vykusio pasitarimo dalyvių nuomone, projektas turėtų tapti atspirtimi ateityje išsiplėtoti panašaus pobūdžio ekspedicijoms, telkiančioms ne tik Mažeikių rajono, bet ir visos šalies ugdymo įstaigų auklėtinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.