Į M. K. Čiurlionio menų mokyklą įstojus vaikams, įstoja ir tėvai

„Tėvų pavyzdys besimokantiems meno disciplinų vaikams yra daug lemiantis. Jeigu tėvai lieps vaikui eiti miegoti, o patys ilgai žiūrės televizorių, vers valgyti vištienos krūtinėlę su šviežiomis daržovėmis, o patys kramsnos bulvių traškučius, jų atžaloms bus labai sunku M. K. Čiurlionio menų mokykloje“, - teigė šios mokyklos direktoriaus pavaduotoja meniniam ugdymui, baleto skyriaus vedėja Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė.

Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos direktoriaus pavaduotoja meniniam ugdymui L. Puodžiukaitė-Lanauskienė perspėja, kad būsimųjų menininkų laukia sunkūs mokslai.<br>V. Balkūnas
Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos direktoriaus pavaduotoja meniniam ugdymui L. Puodžiukaitė-Lanauskienė perspėja, kad būsimųjų menininkų laukia sunkūs mokslai.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Vaida Bičkutė

May 17, 2013, 4:15 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:09 PM

Mat M.K.Čiurlionio menų mokykloje rengiami būsimi muzikos, dailės, šokio profesionalai – tie, kuriuos pamatysite grojančius Nacionalinėje filharmonijoje, šokančius Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, dalyvaujančius pasauliniuose konkursuose. Žavėsitės jų piešiniais parodų rūmuose, knygose, jų skulptūromis - parkuose. Pagalvojus apie tai kiekvienam tėvui suvirpa širdis.

Ką būtina žinoti, prieš atvedant savo atžalą į Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos stojamuosius egzaminus? Apie tai – pokalbis su L.Puodžiukaitė-Lanauskiene.

- Į M. K. Čiurlionio menų mokyklą vaikai stoja, nes sieja savo ateitį su menininko profesija. Ką svarbu žinoti apie patį ugdymo procesą?

- Mūsų mokykloje reikalavimai yra tikrai dideli, nes, be bendrojo lavinimo, čia intensyviai mokomasi meno disciplinų, taigi ir laiko vaikai mokykloje praleidžia daugiau.

Domėdamasi šokio istorija, sužinojau įdomų faktą: carinės Rusijos laikais baleto mokyklų ir karo mokyklų mokiniai dėvėjo labai panašias uniformas - nors jų specialybės visiškai skirtingos, jos turi vieną bendrą bruožą – reikalauja stiprios vaiko disciplinos.

Ne veltui sakome, kad vaikui įstojus į mūsų mokyklą, su juo įstoja ir tėvai. Jų pavyzdys vaikams yra daug lemiantis. Mokiniams svarbu laikytis tam tikro režimo, sveikai maitintis, laiku ilsėtis. Bet, jeigu tėvai lieps vaikui eiti miegoti, o patys ilgai žiūrės televizorių, vers valgyti vištienos krūtinėlę su šviežiomis daržovėmis, o patys kramsnos bulvių traškučius, kalbės apie atsakomybę ir discipliną, o kas antrą šeštadienį leis vaikui neiti į pamokas, tada - kad ir koks talentingas vaikas būtų, jam bus labai sunku šioje mokykloje.

- Birželio mėnesį vaikai laikys stojamuosius egzaminus. Pagal kokius kriterijus atrenkate būsimus M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokinius?

- Per stojamuosius egzaminus į baleto specialybę pirmiausia tikrinamos bendrojo lavinimo žinios, vėliau vertinami mokinio fiziniai duomenys, koordinacija, sugebėjimas improvizuoti, kūrybiškumas. Vyresniųjų prašoma ir šokio pamoką surengti ar solo šokį parodyti.

Į visas specialybes ieškome drąsių, kūrybingų, talentingų, išraiškingų jaunųjų menininkų. Labai svarbus jų pačių noras mokytis: ne veltui sakoma, kad sėkmei reikia 1 procento talento ir 99 procentų darbo.

Būna, per stojamuosius egzaminus matosi, kad vaikas labai gabus, bet šokti nenori. Tada nieko neišeis.

- Kokios tolesnės jaunuolių, baigusių M. K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyrių, perspektyvos?

- Jeigu jaunuolis mokosi atsakingai, jis taps profesionaliu šokio artistu – gal jo karjera prasidės Nacionaliniame operos ir baleto teatre, jis taps žymiu choreografu. Gal išvyks šokti į užsienį ar nuspręs studijuoti šokį Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Gal norės ugdyti jaunuosius talentus ir pasirinks pedagogo profesiją. Galimybių yra labai daug.

Tačiau net ir tuomet, kai pasirinkimas bus ne šokis, galimybių nesumažėja – galima domėtis fizine terapija, somatiniais mokslais, šokio terapija. Yra mokinių, kurie po 12 klasės nusprendžia mokytis vadybos ar ekonomikos ir be problemų įstoja į universitetus.

Nacionalinė M.K. Čiurlionio menų mokykla, o ypač baleto specialybė nuo mažų dienų ugdo discipliną, kūrybiškumą, greitą reakciją, gebėjimą improvizuoti, bendradarbiavimą ir siekį tapti lyderiu. Tai savybės, kurių reikia visose profesijose.

- Kokios datos svarbiausios tiems, kurie ruošiasi stoti į M. K. Čiurlionio menų mokyklą?

- Stojamieji egzaminai dažniausiai vyksta pirmą birželio savaitgalį (šiemet priėmimas į 1 klasę bus birželio 8 d., į kitas klases – birželio 9 d.).

Jau nuo gegužės pradžios tėveliai gali pateikti paraiškas mokytis mūsų mokykloje, gegužę galima lankyti konsultacijos pamokėles. Gegužės 25 d., nuo 10 val. iki 14 val., pirmą kartą organizuojama atvirų durų diena, kurios metu vyks susitikimas su mokyklos direktoriumi, pedagogais, galima bus apžiūrėti mokyklą, bendrabutį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.