Muziejų nakčiai trūksta entuziazmo

Šių metų Muziejų naktis dar kartą patvirtino tą faktą, kad didieji

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

2013-05-19 14:11, atnaujinta 2018-03-06 13:28

Praėjusį šeštadienį ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose vyko daug kultūros renginių ir nemokamų atrakcijų visuomenei. Nepaisant didžiulės pasiūlos teko išgirsti priekaištų, kad Vilniuje Muziejų naktis ne tokia įdomi ir įvairi kaip Varšuvoje. Nors įtariu, kad varšuviečiai apgailestauja, jog Berlyne ar Paryžiuje šią naktį dar daugiau atrakcijų žiūrovams.

Vilniuje jau ne pirmus metus Muziejų naktį puikiai išnaudoja Genocido aukų muziejus ir jo padalinys - Tuskulėnų rimties parko memorialinis kompleksas. Kadangi dauguma KGB tardymų ir beveik visos žudynės Tuskulėnų dvaro parke vyko naktimis, tai apsilankymas KGB rūsiuose ar koplyčioje-kolumbariume naktį šiurpina gerokai stipriau nei dieną.

Iš didesnių sostinės muziejų prie šios akcijos dažniausiai prisideda Energetikos ir technikos muziejus bei Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejus. Šiemet jie pasiūlė koncertą ir orientavimosi varžybas senojoje elektrinėje. Prie jų šliejasi ir populiarus Lietuvos banko Pinigų muziejus, kuriame buvo galima apsilankyti net iki vidurnakčio.

Mažesni sostinės muziejai, kurių daugelis - memorialiniai, apsiribojo teminiais vakarais, koncertais ir filmų peržiūromis. Vienų programos dar tęsėsi ir vėlai vakare, o kitų baigėsi 19 ar 20 val. „Europos muziejų naktis“ rengiama nuo 2005 metų. Jos tikslas - parodyti eksponatus naktį, kai muziejai nedirba, padėti susipažinti su jais žmonėms, kurie dienomis neranda laiko užsukti į muziejų. Tačiau nereikėtų užmiršti, kad ši naktis - tai gegužės 18 dieną minimos Tarptautinės muziejų dienos akcija. Todėl visai nenuostabu, kad ne vienas Vilniaus muziejus ne naktį, o dieną leidžia nemokamai (ar už simbolinį mokestį) apžiūrėti ekspozicijas.

Taip šiemet pasielgė Lietuvos dailės muziejaus filialai - Radvilų rūmai ir Nacionalinė dailės galerija. Dienines programas surengė Bažnytinio paveldo ir Energetikos ir technikos muziejai bei naujas, bet labai greitai populiarėjantis Geležinkelio muziejus.

Vis dėlto tenka pripažinti, kad dauguma sostinės muziejų savo profesinei šventei rengiasi ne taip entuziastingai kaip Kultūros nakčiai „Tebūnie naktis!“. Štai tuomet Vilniuje galima pamatyti tikrąją Muziejų naktį - vyksta ekskursijos po saugyklas, įvairiausios edukacinės programos, dirbtuvės, koncertai ir, žinoma, nemokamas lankymas iki antros nakties.

Ne vienas muziejininkas yra prisipažinęs, kad Muziejų naktį pas juos užklysdavusių lankytojų srauto negalima net lyginti su Kultūros nakties miniomis. Todėl nenuostabu, kad jie dirba tuomet, kai lankytojų daugiau.

Jei Tarptautinę muziejų dieną švęstume ne gegužės 18-ąją, o trečiąjį gegužės šeštadienį kaip Gatvės muzikos dieną, būtų puiki proga suvienyti šias dvi akcijas. O dabar galima tik tikėtis, kad po metų šią dieną, o gal ir naktį, bus galima nemokamai aplankyti Valdovų rūmus. Gal tuo susivilioję turistai užsuks ir į kitus senamiesčio muziejus, o vilniečiams nereikės keliauti į Trakų ar Medininkų pilis.

Tik būtina, kad muziejininkai sutvarkytų chaotišką informaciją internete ir žiniasklaidoje bei išleistų Muziejų dienos/nakties žemėlapį. Galima pasvajoti, kad ta proga duris atvers ir akcijų bei atrakcijų nemėgstantis Nacionalinis muziejus kartu su Gedimino pilies bokštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.