Čikagos lietuviams besislapstanti N. Venckienė – ne herojė

Kur yra Neringa Venckienė? Kur galima aptikti jos pėdsakus? Ar teisinę neliečiamybę praradusi parlamentarė slapstosi Čikagoje? Šie ir panašūs klausimai daugeliui Lietuvos visuomenės veikėjų nūnai barškina gandų lygio informacijos pripumpuotas galvas.

Daugiau nuotraukų (1)

Dainius Ruževičius („Amerikos lietuvis”)

May 26, 2013, 2:40 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:20 AM

Tuo tarpu JAV ar Čikagos (ten, kur tariamai slapstosi N. Venckienė) lietuviams yra mažų mažiausiai įdomu – kur, su kuo ar kodėl slapstosi N. Venckienė. Į šį, didelį ažiotažą Lietuvos visuomenėje sukėlusį įvykį, savais reikalais užsiėmę išeivijos lietuviai žiūri pro pirštus – praktiškai niekam ši bėglės istorija ir nerūpi.

Nei vienas iš Lietuvos žiniasklaidos priemonių kibiai kalbintų Čikagos veikėjų, kurių tarpe atsidūriau ir aš, negalėjo pasakyti kur veda N. Venckienės pėdsakai. Beje, niekas nesiruošia jais ir sekti, palikdami pėdsekių darbą atlikti Lietuvos teisėsaugos pareigūnams, kurie, kaip matosi, šioje situacijoje patys yra bejėgiai surasti dingusią parlamentarę.

Paaiškėjus, kad N. Venckienė gali slapstytis Čikagoje, čia dirbantis kunigas Jaunius Kelpšas, Lietuvos žiniasklaidai paklausus, kiek dienų pas jį slepiasi N. Venckienė, pasiūlė to paklausti pačios Seimo narės ir ruošėsi ją pakviesti prie telefono ragelio. Po akimirkos jis prisipažino, kad taip juokauja. Kai tik kalba pasisuka apie N. Venckienę juokauti pradeda ne tik kunigas, bet ir visi tie, kuriems ši tema yra visiškai neaktuali ir neverta dėmesio.

Čikagoje N. Venckienė – ne herojė

Gana taikliai N.Venckienės dingimą iš Lietuvos ir jos tariamą atsiradimą JAV apibūdino buvęs Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkas Bronius Nainys: „Viešai tarp lietuvių ar kartu su kitais lietuviais ji niekur nesirodė. Ja niekas nesidomi ir apie ją nekalba. O aš asmeniškai šito viso vyksmo niekaip nesuvokiu. Išskyrus neišpasakytą valstybės pareigūnų pasimetimą – sakė B. Nainys. Pasak jo, Čikagoje N. Venckienė yra visiškai ne herojė, nors, jo nuomone, kažkas gali norėti su ja susidoroti.

Teigiama, kad nuo teisėsaugos besislapstanti vadinamojo pedofilijos skandalo įkvėpėja N. Venckienė, kartu su sūnumi, prieglobstį rado ten, kur gali jaustis saugiai – tarp savo gerbėjų Čikagoje. Tačiau šie faktai iki šiol tebėra gandų lygio, kuriais nuolat apipinti Lietuvos žiniasklaidos puslapiai.

Medžiai – be violetinių kaspinų

Dalis Čikagoje gyvenančių lietuvių visada palaikė D. Kedžio sesers N. Venckienės pusę. Jie ne kartą rengė piketus, protestuodami prieš mergaitės atidavimą mamai, užsakinėjo mišias, rinko pinigus ir vežė juos N. Venckienei. Prieš trejus metus, kai Kėdainių rajono apylinkės teismas pirmą kartą paskelbė, kad mergaitė turi gyventi su savo mama, išeivijos lietuviai Lemonte visus miestelio pagrindinės gatvės medžius buvo aprišę violetiniais kaspinais, taip išreikšdami pritarimą N. Venckienei. Jai, tariamai besislapstančiai savo užtarėjų pašonėje, dabartiniu metu jokių violetiniais kaspinais apraizgytų medžių ar stulpų nepastebėjau. Ar tai simbolizuoja, kad jų meilė N.Venckienei išblėso?...

Ar tik N.Venckienė pažeidė vaiko teises?

Į šią liūdnai pagarsėjusią istoriją įpintas ir N.Venckienės nepilnametis sūnus, kuris jau daugiau nei mėnesį nelanko mokyklos Lietuvoje ir, kaip spėjama, kartu su mama yra iškeliavęs į Ameriką. Seimo narės vyras Aidas Venckus paprašė išbraukti savo sūnų iš Garliavos mokyklos moksleivių sąrašų. Jis pranešė, kad sūnus yra išvykęs į užsienį.

Švietimo skyriaus atstovai sako sieksią sužinoti, ar nepilnametis toliau mokysis, tačiau kartu pripažįsta, kad praktikos bendrauti su užsienio mokyklomis nėra. Vaiko teisių apsaugos tarnyba teigia, kad išvykus į užsienį vaiko mokslais ir gerove turi pasirūpinti tėvai. Tarnybos darbuotojai privalo išsiaiškinti, kur mokslus tęs nepilnametis, o to neatskleidusiems tėvams gresia baudos – nuo įspėjimo iki 4000 litų.

Specialistai teigia, kad N.Venckienė be pateisinamos priežasties išvežusi savo sūnų į užsienį (Čikagą?!) demonstruoja, jog ji neatlieka savo pareigų vaikui ir už tai jai gresia nuobaudos. Tačiau leiskite tada paklausti – kiek mūsų šalyje vaikus auginančių tėvų pilnai atlieka savo pareigas? Ar tik viena N.Venckienė pažeidė vaiko teises? Lietuvoje tūkstančiai vaikų, be pateisinamos nelankančių mokyklos ar iškeliavusių į užsienį, tačiau visa tai žiniasklaida nutyli ir visą dėmesį sutelkia būtent N.Venckienės sūnui. Beje, nepilnamečiai, išvykę iš Lietuvos, gali mokytis ir užsienio mokymosi įstaigose, o kitas būdas – mokytis nuotoliniu būdu.

N. Venckienės slaptavietė pareigūnams – tabu...

Lietuvos spauda raportavo, kad jei prokurorai nutartų skelbti N. Venckienės paiešką, teisėsauga galėtų tuoj pat nustatyti tikslią Seimo narės buvimo vietą. Tačiau, paskelbus “pabėgėlės” paiešką teisėsaugos organai tik skėsčioja rankomis, nežinodami kuriais būdais surasti N. Venckienės slaptavietę. Ją nustačius, prokurorai turės kreiptis į teismą dėl N.Venckienės suėmimo ir spręsti jos išdavimo Lietuvai klausimą.

Lietuvos teisėsaugininkams pagelbėti demonstratyviai ryžosi Seimo narys Petras Gražulis, kuris kreipėsi į Seimo pirmininką Vydą Gedvilą, prašydamas leisti jam vykti į JAV ieškoti pradingusios kolegės N. Venckienės pėdsakų. Esą, tik jam yra žinoma moters buvimo vieta ir tikino, kad paieškos ilgai neužtruktų. „Gal per savaitę N. Venckienę ir surasčiau“, – nesikuklino politikas.

Algos neatėmė, bet sumažino trečdaliu

Seimo nariai ilgai laužė galvas, ką daryti su posėdžių nelankančios Seimo narės atlyginimu, kol vadovaudamiesi Seimo statusu, už posėdžių nelankymą be pateisinamos priežasties, parlamentarei algą sumažino trečdaliu. Kai kurie Seimo nariai siūlė apskritai sustabdyti visos algos mokėjimą, kol nepaaiškės, kur yra Seimo narė. Tačiau Seimo kanceliarijos atstovai paaiškino, kad tokiu atveju kanceliarijai reikės mokėti didelius delspinigius.

Prieš algos sumažinimą, N. Venckienės alga, neatskaičius mokesčių, siekė 6,9 tūkst. Lt. Dar 2,2 tūkst. Lt sudarė parlamentinei veiklai skiriamos išlaidos.

Be to, viso Seimo narė N. Venckienė padėjėjais yra įdarbinusi šešis žmones. Jų algoms skirta apie 6 tūkstančius litų per mėnesį. Beje, patarėjai sau priklausančius atlyginimus gauna iki šiol, nors jų tiesioginė vadovė yra toli nuo tėvynės ir šiuo metu su parlamentine veikla neturi nieko bendro.

Į kalėjimą – vardan N. Venckienės laisvės

Kad N. Venckienė turi pakankamai užtarėjų rodo tai, kad teisinę neliečiamybę praradusią parlamentarę stojo ginanti buvę disidentai Alfonsas Svarinskas ir Nijolė Sadūnaitė bei buvę Seimo nariai Rūta Gajauskaitė ir Algirdas Endriukaitis, kurie renka parašus žmonių, sutiksiančių sėdėti kalėjime ar atlikti kitokią N. Venckienei paskirtą bausmę. Pareiškime savo parašus deda kiekvienas, norintis atlikti bausmę už N. Venckienę.

Taigi, klausimas – „Kur yra N. Venckienė?“ iki šiol yra atviras, tačiau ir tuo pačiu mažai kam iš mūsų gyvenančių JAV (ar konkrečiai Čikagoje) įdomus, kad į jį reikėtų ieškoti atsakymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.