Socialinė akcija prieš prekybą žmonėmis sutrikdė parduotuvės darbuotojas

Vidurdienį vykusi socialinė akcija prieš prekybą žmonėmis suglumino ramų parduotuvės „Kristiana“ darbuotojų darbą. Išvydusios gyvas skulptūras, simbolizuojančias prekybos žmonėmis aukas, parduotuvės darbuotojos viena po kitos lėkė aiškintis ir kone maldauti, kad akcijos dalyvės pasitrauktų į šalį.

Socialinė akcija prieš prekybą žmonėmis suglumino „Kristianos“ darbuotojas.<br>M. Kulbis
Socialinė akcija prieš prekybą žmonėmis suglumino „Kristianos“ darbuotojas.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

May 29, 2013, 2:17 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:17 AM

Tiesa, darbuotojos, liepusios tiek akcijos dalyvėms, tiek žurnalistams pasitraukti, negalėjo paaiškinti savo prašymo motyvų, tik nuolat kartojo: „Negalima be mūsų leidimo fotografuoti ir filmuoti.“

Trečiadienį V. Kudirkos aikštėje filmo „Pabėgimas iš Saulės miesto“ („Escaping Sunshine“) kūrėjai surengė akciją, kurioje gyvos skulptūros simbolizavo prekybos žmonėmis aukas, kurios prievarta arba dėl savo pačių patiklumo susigundo pelningu uždarbiu svetur, o vėliau būna parduodamos nusikaltėliams.

Šios socialinės kampanijos sumanytojai - prekybos žmonėmis temą nagrinėjančio filmo „Pabėgimas iš Saulės miesto“ kūrėjai - Lietuvoje gyvenantis filmo režisierius iš Danijos Alanas Andersenas ir kino prodiuserė Rasa Miškinytė.

„Filmą kurti paskatino tikra lietuvės, kurią pardavė ne kokie prašalaičiai, o artimieji, kuriais ji pasitikėjo, istorija. Tai sėkmės istorija, kuri baigėsi laimingai. Šia istorija mergina panoro pasidalyti ir su kitais“, – pasakojo filmo autoriai.

Prekyba žmonėmis - problema, egzistuojanti šalia mūsų, tačiau su ja nesusidūręs mažai ką apie ją žino: „Mes nusprendėme kalbėti apie visame pasaulyje vis didėjančią problemą. Pasaulyje kasmet parduodama apie 20 mln. žmonių.“

Organizatoriai atkreipia dėmesį, kad į „Lietuvos Caritas“ kreipiasi tik mažuma, daugelis nukentėjusiųjų nesiskundžia, kadangi bijo visuomenės reakcijos.

„Prostitucija visuomenėje – gėda, dėmė. Žmonės nepagalvoja, kad merginos labai dažnai prostitucija verčiasi ne savo noru. Jos – aukos, įstumtos į prostituciją“, – kalbėjo akcijos organizatoriai.

Tarptautinės organizacijos „Lietuvos Caritas“ duomenimis, jauniausia prostitucijoje išnaudota mergina buvo vienuolikos metų. Į prostituciją parduota moteris per dieną „aptarnauja“ nuo 10 iki 30 klientų.

Tikslūs duomenys, už kiek prekeiviai žmonėmis parduoda auką, nežinomi. Spėjama, kad ši suma - nuo 3,5 tūkst. iki 7 tūkst. litų. Per metus į „Lietuvos Caritas“ kreipiasi beveik 100 prostitucijoje išnaudotų moterų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.