Lietuviški sodai Europai linkės darnos

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Jul 2, 2013, 5:38 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:09 AM

Subliuško pusmetį Europos Sąjungos Tarybos pastate kabojęs Airijos balionas. Šiandien čia sužibo lietuviški kabantys sodai. O ant pastato sienos iškabintas didžiulis plakatas skelbia, kad antrąjį 2013 metų pusmetį ES Tarybos būstinėje šeimininkauja Lietuva.

Visos ES narės laikosi tradicijos ne tik diriguoti politinei ES Tarybos darbotvarkei, bet ir savo šalies kultūrą bei meną atspindėti institucijos pastate. Tad pirmadienį subliuškusį airišką balioną šiandien pakeitė tradicinių lietuviškų kabančių sodų konstrukcijos.

Tiesa, atsižvelgiant į saugos reikalavimus ir derinantis prie ES Tarybos pastato, pasirinkti ne tikri šiaudai, o aliuminiai šiaudeliai.

„Sodo simbolį pasirinkome kaip mūsų tautai, liaudies menui būdingą formą. Mums imponavo tai, kad jisai iš pirmo žvilgsnio atrodo labai šiuolaikiškas, inžinierių sukonstruotas, o iš tiesų jis sukonstruotas prieš 100 metų gyvenusių valstiečių, kurie sugebėjo suvokti tobulos formos jėgą ir prasmę.

Kad iš trikampių sudėta struktūra tampa labai stabili, standi“, - teigė Briuselyje iškabintų sodų idėjos autorius menininkas Saulius Valius.

Ne ką mažiau svarbi ir simbolinė jų reikšmė – tobulybės siekis, darnos ir stabilumo simbolis. Anot idėjos autoriaus, būtent to Lietuva šia ekspozicija ir linki Europai.

„Sodai senovėje šeimoms dovanoti vestuvių proga jaunavedžiams, gimus vaikui. Sodas kabintas garbingiausioje namų vietoje kaip savotiškas palinkėjimas siekti darnos, tarpusavio supratimo, sandaros tvirtumo, nes vienas šiaudas ir yra vienas šiaudas, bet kai jie sueina į struktūrą, tvarkingai surišami, jie tampa labai stabilia, labai patikima forma.

Ši potekstė mums labai imponavo. Kurdami šituos sodus mes įsivaizdavome, kad Lietuva tokiu būdu linki Europai darnos, supratimo, kad buvimas kartu yra būtinas, jis duoda tvirtas struktūras“, - teigė menininkas.

Aliuminiams vamzdeliams pasirinkta natūrali metalo bei mėlyna spalvos. Idėjos autoriai teigia, kad tai dangaus ir debesų simbolika, kurią paryškins pro stiklinį stogą vis pašviečianti saulė.

„Be to, tai atitinka ir Lietuvos logotipo spalvas, ir mėlyną Europos spalvą“, - teigė S. Valius. Beje, oficialus Lietuvos pirmininkavimo logotipas jau taip pat iškabintas ir ant ES Tarybos pastato, ir įvairiose pastato salėse.

Užsieniečiams gražu, bet klausimų kyla

Tikimasi, kad šią simboliką pažins ir perpras ir kitų tautų žmonės. S. Valius įsitikinęs, kad panašios sodo metaforos randamos ir latvių, lenkų, baltarusių, žydų ir net indų kultūrose.

„Iš pirmo žvilgsnio gali būti, kad šiuolaikinis europietis nebus apie tai mąstęs, bet kad nebus girdėjęs - nenoriu tikėti. Tegu tai liks kodas, tegu atranda, pasidomi“, - teigė menininkas.

Portalo lrytas.lt kalbinti ES Tarybos darbuotojai tvirtino, kad naujosios pastato dekoracijos įdomios, tačiau jų reikšmė – daugeliui nesuprantama.

„Man ką tik paaiškino lietuviai kolegos, kad tai kabantys sodai. Bet nieko daugiau apie tai nežinau. Šios formos įdomios, gal tik galėtų jas papuošti gėlėmis, būtų gražiau. Smagu, kad kiekvieną pusmetį dekoracijos keičiasi, manau, mums tai duoda minčių apie šalies, kuri pirmininkauja, kultūrą“, - teigė viena iš posėdžio išėjusi britė.

Daugiau klaustukų lietuvių sumanymas kėlė vienam Briuselyje dirbančiam žurnalistui. „Jei atvirai, neturiu jokio supratimo, kas tai. Gal kažkas, susiję su jūra?“ - klausė užsienietis.

Išgirdęs paaiškinimą jis prisipažino apie kabančius sodus niekada negirdėjęs, tačiau patikino, kad sumanymas labai gražus, o dar geriau, kad jis intriguoja ir kelia klausimų.

Lietuvos menas – ir kituose aukštuose

Be to, lietuviška atmosfera bus sukurta ir įvairiose Tarybos vietose – fojė, susitikimų kambariuose.

Specialiai sukurti baldai, kurių detalės padarytos iš šiaudų, o erdves puoš Lietuvos menininkų sukurti darbai: skulptūros, paveikslai.

„Dekoravimo projektas yra labai vientisas ir pagrindinis sodo, šiaudo motyvas atsikartoja ir kitose erdvėse.

Pirmajame aukšte poilsio zonoje bus išdėstyti specialiai šiam projektui suprojektuoti baldai, kurių kai kurios detalės pagamintos iš šiaudų. Erdvę puoš Lietuvos modernizmo klasikų darbai – grafiko Rimtauto Gibavičiaus grafikos ciklas ir Teodoro Kazimiero Valaičio skulptūros „Naujojo pasaulio gyvūnai“, - vardijo Kultūros atašė Briuselyje pavaduotoja Gabija Žukauskienė.

Penktajame ES Tarybos pastato aukšte, kur yra posėdžių salės ir pirmininkaujančios šalies darbo kambariai, bus eksponuojami Lietuvos menininkų darbai su Vilniaus senamiesčio vaizdais, skulptūros, Kazimiero Žoromskio optinio impresionizmo darbai, šiuolaikinio dizaino pavyzdžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.