Pareigūnų protestas įspūdingų eilių pasienyje nesubrandino

Šiandien Lietuvos pasienyje - ypatinga diena. Ne todėl, kad kontrolės punktus būtų užgulusios neįprastai ilgos automobilių eilės. Antradienį pasieniečiai vykdė vadinamąją itališko protesto akciją, kuria norėjo atkreipti visuomenės dėmesį į problemas.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

2013-07-09 19:52, atnaujinta 2018-03-03 04:50

Vilkiko vairuotojas iš Baltarusijos atsidarė daiktadėžę, prikabintą prie automobilio šono, ir šalia pastatė kėdę. Pietaus. Juk laukia ilga diena. Jis stovi maždaug dviejų kilometrų ilgio vilkikų eilėje prie Medininkų pasienio kontrolės punkto. Patikrinimo laukia apie 70 krovininių automobilių.

Tikrina kruopščiau

Tačiau patyrusių vairuotojų toks iššūkis neišgąsdino. Dviejų kilometrų ilgio eilė nėra neįprastas reiškinys.

„Kartais eilės būna ir dešimties kilometrų“, - sakė laikinasis Padvarionių užkardos vadas Andrius Mangevičius. Jo vadovaujamas Medininkų pasienio kontrolės punktas antradienį prisijungė prie vadinamojo itališko protesto. Akcija buvo vykdoma ir Lavoriškių, Raigardo ir Šalčininkų pasienio kontrolės punktuose.

Jos esmė – kiekvienas Lietuvos ir Baltarusijos sieną kertantis automobilis yra tikrinamas kruopščiau, laikantis visų reikalavimų. Taip dirbant procesas šiek tiek pailgėja, todėl gali susidaryti automobilių spūstys.

„Pati tikrinimo esmė – nepasikeitė. Kartais pareigūnai, įvertinę riziką ir visas aplinkybes, gali vieną ar kitą transporto priemonę patikrinti mažiau ar daugiau. Dabar visi bus tikrinami detaliau nei įprasta“, - paaiškino Padvarionių užkardos vadas.

Detaliau tikrinami visi automobiliai: ir įvažiuojantys į mūsų šalį, ir išvažiuojantys, ir krovininiai, ir lengvieji. Kiekvieną parą per Medininkų pasienio kontrolės punktą pravažiuoja apie 3 tūkst. automobilių, o asmenų – apie 6 tūkst.

Tyčia eilės nekuria

Pareigūnas A. Mangevičius sakė, kad ilgiausiai tikrinami trečiųjų šalių piliečių automobiliai. Pavyzdžiui, Baltarusijos ar Rusijos. Jeigu sieną su Lietuva kerta vienas asmuo, tai toks patikrinimas užtrunka maždaug minutę. Ilgiau, jei transporto priemonėje sėdi daugiau žmonių.

Pagrindinis akcijos tikslas – parodyti valdžios institucijoms, kaip būtų dirbama, jei sieną sergėtų daugiau pareigūnų.

Pavyzdžiui, Medininkų pasienio kontrolės punkte dirba 11 pareigūnų. Paskaičiuota, kad tą darbą turėtų atlikti apie 20 pareigūnų. Kitaip tariant, ant kiekvieno pareigūno gula beveik dvigubas krūvis. Todėl vienas pasienietis per parą dirba apie 13 valandų.

Nepaisant itališkojo protesto, automobilių eilės prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos neišsipūtė.

„Mes neturėjome tikslo sąmoningai sudaryti dideles eiles ir sukelti kažkam nepatogumų. Mes norėjome tik atkreipti valdžios institucijų dėmesį. Todėl ir darėme akciją antradienį, kai keliaujančių per sieną būna mažiau nei savaitgalį ar pirmadienį“, - paaiškino Lietuvos pasienio pareigūnų profesinės sąjungos vicepirmininkas Rimantas Liepa. Sieną kertantiems vairuotojams jis dalijo lapelius, kuriuose lietuvių, rusų ir anglų kalbomis buvo rašoma apie pareigūnų protestą.

Valdžios pažadais netiki

Kokios dar problemos, be pareigūnų trūkumo, verčia pasieniečius protestuoti?

Pavyzdžiui, per ekonominę krizę sumažintos pasieniečių algos taip ir nebuvo atstatytos. Dabar pareigūnai reikalauja, kad jos būtų padidintos bent trečdaliu. Taip ne tik būtų užtikrintos kai kurios socialinės garantijos, bet ir būdas pritraukti jaunų pareigūnų.

Taip pat prašoma nustatyti 40 valandų darbo savaitę ir mokėti viršvalandžius, pasirūpinti pareigūnų socialinėmis garantijomis.

Pasieniečių atstovai taip pat prašo imtis priemonių, kad tarnyboje liktų patyrę pareigūnai.

„Kai valdžios atstovai pradeda kalbėti apie pensinio amžiaus pokyčius, tarnybą iš karto palieka patyrę pareigūnai. Jie bijo, kad nukentės dėl valdžios sprendimų. Ta situacija tęsiasi jau daug metų. Profesionalai išeina, o išugdyti jaunus pareigūnus nėra taip paprasta, tai ilgas procesas“, - sakė pasieniečių profsąjungos atstovas R. Liepa.

Toks itališkas protestas jau buvo vykdomas pernai. Nepaisant to, situacija nepasikeitė. Ar keisis šiemet? Pareigūnai sako, kad Vyriausybės pažadus išgirdo, tačiau kol kas juos vertina skeptiškai.

„Šiais metais mes nežadėjome jiems tikrai didinti atlyginimų, bet šiandien aš paprašiau savo komandos žmonių, kad artimiausiu metu suorganizuotų susitikimą su manimi ir mes pasikalbėtume apie sunkią jų finansinę padėtį šiuo metu ir apie tam tikrus mūsų įsipareigojimus jiems kitais metais. Tikiuosi, kad gal pavyks šią savaitę su jais susitikti ir pasikalbėti. Tikiuosi, kad vieni kitus turėtumėm suprasti“, - antradienį per spaudos konferenciją kalbėjo premjeras Algirdas Butkevičius.

Jis sakė, kad šiemet atlyginimų pasieniečiams didinti nenumatoma.

„Mes šiais metais tik dalį lėšų nukreipsime iš saugaus eismo programos Policijos departamentui. Šitas nutarimas bus priimtas ketvirtadienį“, - teigė ministras pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?