Ar politinis kankinys atvers naują santykių su Maskva puslapį?

Pagrindinė penktadienio žinia Lietuvai ir pasauliui – teismas deda tašką ilgoje kaip šimtmečiai juodų pinigų byloje. Tiesa, tas taškas žada pavirsti netgi labai ilgu daugtaškiu su šauktukais ir kitais politinės skyrybos ženklais. Skyrybos kai kam gresia iš tiesų, ir jos bus skausmingos.

Daugiau nuotraukų (1)

Liudas Dapkus

Jul 12, 2013, 5:04 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:32 AM

Ne tik todėl, kad po stalu ilgai planuotos „darbiečių“ politinės jungtuvės su dvigalvio erelio partija žlugo. Šiandien įkaltas pleištas į partijos pamatus, kurie pamažu aižėjo ir iki tol. Taip, tai tik pirmos instancijos teismo nuosprendis, teisminė kova dar vyks, tačiau daug kas nulemta jau šiandien.

Žinoma, naivu daryti prielaidą, kad kuris nors iš laisvės atėmimo bausme nubaustos trijulės iš tiesų atsidurs belangėje. Ne ta publika, ne tokie užmojai. Ką panašiais atvejais reikėtų daryti, jau yra parodžiusi Neringa Venckienė, o jos du mėnesius „ieškanti“ teisėsauga savo ruožtu demonstruoja Lietuvos valstybės gebėjimus ir politinę valią susigrąžinti tai, kas prapuolę.

Be to, ir keliai į Rusiją seniai praminti, tereikia paskambinti kambarinei, kad nuvalytų dulkes nuo baldų bute Maskvoje. Arba sutvarkytų visą namą, stovintį šiek tiek giliau Rusijoje.

Kadangi apie bylos užkulisius labai daug žino ir dvi šiandien žiauriai nuteistos damos, jos veikiausiai taip pat turėtų pratintis prie pabėgėlių statuso bei atgaivinti rusų kalbos žinias. Rusija savų (arba „naši“) neišduoda – paklauskite bet kurio prokuroro, tiriančio Medininkų ar Sausio 13-osios bylas. Du perversmininkai, kadaise su antrankiais iš Minsko pervežti į Lukiškes, – vienintelis istorijai žinomas netipiškas teisinio bendradarbiavimo su Rytais epizodas.

Tipiški atvejai – plačiai žinomi. Golovatovas, Makutinovičius, Uschopčikas ir visi kiti politiniai kaliniai, kaip save šiandien kiek užbėgdamas įvykiams už akių pavadino Darbo partijos įkūrėjas ir duobkasys.

Todėl klausimas, nors ir ganėtinai ankstyvas, veikiausiai turėtų būti keliamas taip: ar pavyks Lietuvai susigrąžinti bėglius iš šalies, su kuria pastaraisiais metais vis sunkiau susikalbėti? Kaip į tokius prašymus reaguos valstybė, kurioje režimo priešai žudomi, o paskui makabriškai nuteisimai už sufabrikuotus nusikaltimus?  

Pačios Darbo partijos likimas, nors ir mažiau įdomus, bet politiškai intriguojantis. Ši politinė organizacija turi unikalią galimybę atsinaujinti, iškelti naujus lyderius ir pagaliau tapti institucine partija, kurios veiksmai ir tikslai nebekeltų abejonių nei prokurorams, nei visuomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.