V. Uspaskichas dar neįkalintas užsidėjo politinio kalinio aureolę

„Esu pirmasis Lietuvoje politinis kalinys”, – išėjęs iš Vilniaus apygardos teismo salės penktadienio popietę pareiškė Seimo narys Viktoras Uspaskichas, o naktį išlėkė į Rusiją, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Iš teismo išėjęs V. Uspaskichas pareiškė, kad ginsis ir įrodinės savo tiesą.
Iš teismo išėjęs V. Uspaskichas pareiškė, kad ginsis ir įrodinės savo tiesą.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-07-13 08:41, atnaujinta 2018-03-03 02:15

Ketveri metai nelaisvės. Tokį nuosprendį Vilniaus apygardos teisme (VAT) vakar išgirdęs V.Uspaskichas iškart pareiškė dar turįs vilčių, kad nereikės keliauti už grotų: „Manau, kad Apeliacinio teismo teisėjai neišsigąs jiems spaudimą darančių politikų ir paskelbs švelnesnį nuosprendį. Jei ne, kreipsiuosi į kitų Europos šalių parlamentus ir prašysiu, kad atidžiai stebėtų šį procesą.”

Po savaitės 54-ąjį gimtadienį švęsiantis politikas vakar teisme spėjo pasimėgauti ir gerbėjų dėmesiu, ir išgirsti, kad yra laikomas finansinių nusikaltimų sumanytoju bei vykdytoju.

Palaikyti V. Uspaskicho ir kartu teisiamų Seimo narių „darbiečių” Vytauto Gapšio, Vitalijos Vonžutaitės bei Darbo partijos buhalterės Marinos Liutkevičienės susirinko sausakimša Vilniaus apygardos teismo salė. Į teismą atėjo ir dauguma Darbo partijai (leiboristams) priklausančių Seimo narių.

V. Uspaskichui įžengus pro duris, gerbėjai pakilo iš savo vietų ir kelias minutes plojo. Gerbėjai jį apsupo ir po nuosprendžio išėjusį į gatvę.

„Ar šis vyras žvaigždė?” – pamačiusi, kaip fotografų ir televizijos operatorių apsuptas V. Uspaskichas sėda į automobilį, policininko paklausė Gedimino prospektu einanti užsienietė.

Buhalterės vykdė nurodymus

Penkerius metus Darbo partijos bylą nagrinėjęs VAT griežčiausią bausmę skyrė V.Uspaskichui. Jis pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Teisėjų kolegija nusprendė, kad tuometis Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas buvo pagrindinis nusikaltimų organizatorius.

Jis ne tik žinojo, kad partijos buhalterės valstybės institucijoms nurodo melagingus duomenis apie partijos finansinę situaciją, bet ir pats pasirašinėjo šiuos dokumentus.

Seimo narę 33 metų V. Vonžutaitę teismas pavadino dešiniąja V. Uspaskicho ranka.

Nustatyta, kad būtent ji nurodė buhalterėms pildyti melagingas finansų ataskaitas bei deklaracijas ir pati jas pasirašinėjo. Seimo narė nuteista kalėti 3 metus.

Teismas pažymėjo, kad V. Uspaskichas ir V. Vonžutaitė nusikaltimus vykdė nuo 2004 metų vasaros iki 2006 metų pavasario, kol partijos finansais susidomėjo teisėsauga.

Pirmas atlyginimas – vokelyje

M. Liutkevičienė Darbo partijos finansininke dirbo tik metus – nuo 2005 iki 2006 metų. Jai skirta vienų metų laisvės atėmimo bausmė.

„Turėdama aukštąjį ekonomikos išsilavinimą, ji geriau nei kiti turėjo suprasti, kokia finansinė žala daroma valstybei, tačiau nepasinaudojo galimybe nei pasitraukti iš nusikaltimo, nei jį nutraukti”, – aiškino teismas.

Teisėjų kolegija priminė ir tai, kad 2005 metų kovą Darbo partijoje įdarbinta finansininkė jau patį pirmąjį atlyginimą gavo vokelyje.

Teismas nusprendė, kad darant nusikaltimus mažiausiai reikšmingas buvo dabartinio partijos vadovo 31 metų V. Gapšio vaidmuo, todėl nusprendė neskirti jam laisvės atėmimo bausmės.

Nustatyta, kad iš 31 melagingos finansų ataskaitos, kurias Darbo partija pateikė Valstybinei mokesčių inspekcijai bei „Sodrai”, V. Gapšys pasirašė tik keturias. Jam paskirta 35 tūkst. litų bauda.

Teismas neįžvelgė jokių lengvinamųjų aplinkybių. Kad slėpė tikrąsias partijos išlaidas ir pajamas, prisipažino tik M. Liutkevičienė, bet savo kaltę ji pripažino tik iš dalies ir keitė parodymus.

Nuslėpė tikruosius skaičius

Teismas nusprendė, kad tyrimą dėl Darbo partijos veiklos atlikę pareigūnai visus įrodymus rinko legaliai. Pažeidimų nepadaryta nei atliekant kratas, nei klausantis ir įrašinėjant įtariamųjų pokalbius.

Nuteisti politikai nuosprendį žada skųsti Apeliaciniam teismui. Jei nuosprendis liks nepakeistas, V.Uspaskichui teks atlyginti ir valstybei padarytą milijoninę žalą.

V. Uspaskichas ir V. Vonžutaitė valstybei turi sumokėti  apie 3,8 milijono litų. Tiek mokesčių Darbo partija valstybei nesumokėjo 2004–2006 metais.

Tyrimo metu nustatyta, kad Darbo partija 2004–2006 metais nuolat gaudavo pajamų, kurių oficialiai neįtraukė į apskaitą.

Duomenys apie tikras pajamas ir išlaidas liko tik neoficialiuose buhalterijos dokumentuose, kurie nebūdavo pateikiami valstybės institucijoms.

Mokėjo iš neoficialių išlaidų

Juodosios buhalterijos duomenimis, per dvejus metus neoficialios Darbo partijos pajamos siekė 24 milijonus litų, o išlaidos – 23 milijonus litų.

Iš neoficialių lėšų buvo mokamas atlygis partijos nariams, kitiems su partija susijusiems asmenims, finansuojama dalis rinkimų kampanijos.

Nemažai į apskaitą neįtrauktų pinigų atiteko partijos skyriams, buvo apmokami darbuotojų telefono pokalbiai.

Teismas pažymėjo, kad tikrus duomenis apie Darbo partijas pajamas ir išlaidas slėpę kaltinamieji siekė naudos ne sau, o partijai.

„Politinės partijos finansavimas iš neoficialių šaltinių leido jai didinti populiarumą visuomenėje ir užsitikrinti daugiau rinkėjų balsų per rinkimus”, – teigiama teismo nuosprendyje.

Paaiškėjo, kad neoficialiai buvo mokama ir per rinkimų kampaniją koncertavusiems atlikėjams.

Nebeliko ko bausti

Pati Darbo partija, kaip juridinis asmuo, nuo baudžiamosios atsakomybės atleista, nes po šiemet įvykdytos reorganizacijos – susijungimo su antrine Leiboristų partija – atsirado naujas juridinis asmuo.

Mirus teisiamam asmeniui, teismo procesas nutraukiamas. Kaip elgtis su juridiniu asmeniu, Lietuvos įstatymai nenumato. Teismas tai įvertino kaip įstatymo spragą ir nutraukė bylą partijai.

Teismo nuosprendį išklausęs V.Uspaskichas naktį ruošėsi išskristi į Rusiją, kur Urdomos srityje tautiečiams žada surengti šventę.

Kalėjime ketina rašyti

Prieš kelionę jis lankėsi „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai” ir atsakė į jos vedėjo Alvydo Medalinsko klausimus.

– Kokia nuotaika po teismo nuosprendžio?

– Nuotaika galėtų būti ir geresnė. Vis tiek mes gyvename teisinėje demokratinėje valstybėje, ir teismas turėjo atsižvelgti į visus šios bylos duomenis.

Po septynerius metus trukusio tyrimo ir prokuroras, ir teismas pripažino, kad nė vienas kaltinamasis nesiekė naudos sau. Tai labai svarbus faktas.

Politinė organizacija nėra uždaroji akcinė bendrovė.

Ten priimami bendri sprendimai, kaip Vyriausybėje ir Seime. Jei Vyriausybė priima sprendimą, kuris padaro žalos valstybei, premjeras už tai neatsako.

Kažkodėl mums taikomi kiti standartai.

Juk partijos pirmininkas negali priimti sprendimo be tarybos ar net suvažiavimo.

Nuosprendis kol kas neįsiteisėjęs ir mes jį tikrai apskųsime.

Tikiuosi, kad Apeliaciniame teisme dirba kitos kokybės teisėjai, kurie gali atsilaikyti spaudimui iš viršaus.

Aš esu vertas išteisinimo. Nes mane teisia oponentai.

– Kas jie tokie?

– Nenoriu jų įvardinti, nes jie dabar sėdi valdžioje, teismuose ir Valstybės saugumo departamente. Juos išvardijęs galiu užsidirbti dar vieną bylą.

Deja, teismas nenagrinėja politinio atspalvio.

– Jeigu jūs jaučiatės teisūs, kodėl dėjote tiek daug pastangų, kad ta baudžiamoji byla būtų vilkinama?

– Paminėkite nors vieną bandymą vilkinti iš mano pusės. Per dvylika metų politikoje aš sirgau tik vieną kartą.

– Pastebėjus, kad siekiate senaties termino, kaltinimai buvo pakeisti.

Tai, jūsų nuomone, taip pat buvo politinis užsakymas?

– Byla buvo tiriama šešerius metus, o kaltinimai pakeisti likus 35 valandoms iki antrojo Seimo rinkimų turo. Tai buvo politinis sprendimas.

Juk tai buvo galima padaryti prieš metus arba po rinkimų. Kai Darbo partija laimėjo pirmąjį rinkimų turą, pradėta galvoti, kaip ją sustabdyti ir neleisti žygiuoti toliau.

– Vis dėlto iš kur partijos kasoje atsirado tie beveik 25 milijonai?

– Tų pinigų niekas nerado kratos metu.

Nėra šaltinių, iš kur jie atėjo, nėra duomenų, kur jie nuėjo. Vadinasi, jų visai nebuvo.

– Kodėl jūs anksčiau prašėtės politinio prieglobsčio Rusijoje?

– Todėl, kad mane bandė pagrobti.

– Kas?

– Lietuvos teisėsaugos pareigūnai kartu su Rusijos ginkluotųjų pajėgų atstovais. Neinformavę net Generalinės prokuratūros jie mane naktį pagrobė šalia namų.

Man gyventi juk norisi. Juk galėjau Baltarusijoje iškristi iš viešbučio kaip mūsų saugumietis Vytautas Pociūnas.

– Užsiminėte, kad rašysite memuarus. Kada?

– Ne memuarus, o faktus. Kai pasodins, tai ir rašysiu. Ten bus daugiau laiko. Bet, aišku, aš ten nesiruošiu.

Tikiuosi, kad Apeliacinis ir Aukščiausiasis teismai atsižvelgs į visą bylos esmę ir tikrai turėtų mane išteisinti.

Mane galima bausti už aplaidumą, bet tikrai ne už nusikaltimų padarymą.

– Netrukus vėl išvykstate į Rusiją. Ko?

– Išvykstu į Šiaurę, didžiausią tremtinių miestelį. Ten esu jau penkiolika metų vykstančio renginio scenaristas, režisierius ir finansininkas.

– Ar jūs dabar galite duoti žodį, kad ten nepasiliksite ir politinio prieglobsčio neprašysite.

– Per tą laikotarpį, kol buvo nagrinėjama byla, aš į Rusiją buvau nuvykęs gal šimtą kartų ir galėjau ten likti.

Mano tikslas šiandien – įrodyti, kad aš nekaltas.

Lietuvoje gyvena mano vaikai, todėl aš myliu ir Lietuvą, ir jos žmones.

Darbo partijos byla: datos, skaičiai ir faktai

* 2006 metų gegužės 17 dieną Generalinės prokuratūros ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai atliko kratas verslininko Romo Ruškulio darbovietėje ir namuose.

* Įtariama, kad per šį veikėją Darbo partiją (DP) pasiekdavo verslininkų atlygis už ES paramą. V.Uspaskichas tą pačią dieną skubiai išvyko į Rusiją.

* Po dviejų dienų Darbo partijos būstinę užgriuvo kaukėti pareigūnai, prasidėjo sulaikymai, tardymai ir kratos. Pareigūnai iškrėtė ne tik DP būstinę, bet apsilankė ir V.Uspaskicho namuose. Juose tyrėjai rado du milijonus litų grynaisiais.

* Per pirmas dvi savaites pareigūnai atliko 10 kratų, paimta 19 kompiuterių, sulaikyti 3 asmenys.

* Gegužės 25 d. L.Graužinienė išvyko į Rusiją pas V.Uspaskichą. Tos pačios dienos rytą žlungančios Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas užsiminė, kad V.Uspaskichui reikėtų pasitraukti iš Darbo partijos pirmininko posto.

* Gegužės 31-ąją Darbo partija atšaukė savo ministrus iš Vyriausybės, o A.Brazauskas atsistatydino iš premjero posto.

* Savaitę tylėjęs V.Uspaskichas birželio 5 dieną telefonu iš Rusijos pranešė, kad nieko nebijo, tačiau grįžti į Lietuvą neketina.

* Birželio 27 d. V.Uspaskichas pranešė, kad pasitraukia iš Darbo partijos vadovo posto.

* Birželio 29 d. Darbo partijai Generalinė prokuratūra pateikė įtarimus dėl neteisingų duomenų apie pelną, pajamas bei turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo.

* Rugpjūčio 26 d. į suvažiavimą susirinkę Darbo partijos nariai naujuoju vadovu vietoj V.Uspaskicho išsirinko buvusį ūkio ministrą K.Daukšį. Šis iškart pareiškė, kad Darbo partijai atsiriboti nuo V.Uspaskicho būtų neteisinga.

* Į Lietuvą V.Uspaskichas grįžo 2007 metų rugsėjo 26 dieną. Vos išlipusį iš lėktuvo Darbo partijos lyderį sulaikė pareigūnai ir nuvežė į areštinę. Apklausa truko keturias valandas, o milijonieriui teko išbandyti gultą areštinėje. Už grotų jis praleido vieną parą ir į laisvę buvo paleistas už pusės milijono litų užstatą.

* Užstatas jam bus grąžintas, kai sprendimą priims Apeliacinis teismas, į kurį planuoja kreiptis visi nuteistieji.

* Darbo partijos byla Vilniaus apygardos teisme buvo pradėta nagrinėti 2008 metų birželio 19-ąją. Tačiau ji ėmė strigti nuo pat pradžios – vienas po kito sirgo advokatai, kaltinamieji ir svarbūs liudytojai. Kaltinamieji keitė advokatus, reikalaudavo nušalinti teisėjus ir prokurorą.

Gali tekti atsakyti už tai, kad melavo

* Darbo partijos byloje nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas siūlo prokuratūrai įvertinti galimai melagingus kai kurių liudytojų parodymus.

* Tarp šių liudytojų – Seimo narių „darbiečių” Valdo Skarbaliaus, Sauliaus Bucevičiaus, Darbo partijos Informacijos centro vadovo Sergejaus Dobriakovo, „darbiečio” Vytauto Fadejevo, žinomų atlikėjų Žilvino Žvagulio ir Juozio Liesio pavardės. Iš viso teismas paminėjo 17 asmenų, kurie byloje galėjo duoti melagingus parodymus.

* Prokuroras yra sakęs, kad „darbiečių” turo per Lietuvą metu koncertavusiems dainininkams ir muzikantams buvo atlyginama lėšomis iš neoficialios Darbo partijos kasos, kurios nebuvo įtraukiamos į apskaitą.

* Teismas taip pat siūlo prokuratūrai įvertinti Kėdainių medikės Rasos Navickienės, išdavusios pažymas apie V.Uspaskicho sveikatos būklę, veiksmus. Įtariama, kad ji piktnaudžiavo.

Iš pirmų lūpų

Algirdas Butkevičius

Premjeras, Socialdemokratų partijos pirmininkas

„Aš ne teisėjas, tikrai negalėčiau vertinti teismo sprendimo. Bet manau, kad koalicija toliau dirbs sėkmingai, ir šis teismo sprendimas neturėtų padaryti jokių pokyčių valdančiojoje daugumoje.

Dar per anksti priimti kokius nors sprendimus. Pirmadienį bus politinės tarybos posėdis, artimiausiu metu bus mūsų partijos vadovybės pasitarimas. Po to galėsime kalbėti aiškiau, suprantamiau. Be to, manau, kad šis teismo sprendimas dar gali būti apskųstas.

Nemanau, kad teismo sprendimas sugadins koalicijos reputaciją, kad užsidedame kažkokią dėmę. Darbo partiją išrinko visuomenė demokratiniuose rinkimuose. Būtų visiškai nekultūringa ir neetiška kalbėti, kad kažkokia kita partija yra kalta dėl to, kas vyksta Lietuvoje.

Mes į viską kreipiame dėmesį, elgiamės labai atsakingai ir gerbiame Darbo partijos rinkėjų nuomonę.”

Rolandas Paksas

Partijos „Tvarka ir teisingumas” pirmininkas

„Teismo sprendimas nėra galutinis. Per tuos šešerius ar septynerius metus, kai vyksta šis procesas, manęs neįtikino nei prokuratūros, nei teismo argumentai.

Per visas siūles matau šitos bylos politinį atspalvį. Manau, tai yra ryškiai politizuota byla, ir neapleidžia įspūdis, kad vienos politinės jėgos išsivalo sau kelią naudodamos teisminius būdus, teisėsaugos institucijas.

Dabartinės valdančiosios koalicijos ateitis daug priklausys nuo pačios Darbo partijos. Jei ji supras, kad reikia eiti į priekį, bus vienas sprendimas, jei pabirs kaip žydo bitės, bus kitoks.”

Valdemaras Tomaševskis

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas

„Čia pirmosios teismo instancijos sprendimas, todėl man sunku daryti tolesnes išvadas. Juo labiau kad partijos atžvilgiu byla nutraukta, kalbama tik apie atskirus parlamentarus.

Įtampos valdančiojoje koalicijoje ir taip buvo nemažai. Dar prieš Naujuosius metus balsuojant dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo buvo tam tikros įtampos. Ji, aišku, neišnyks.”

Andrius Kubilius

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas

„Teismas pripažino, kad partija ir jos vadovybė yra padariusios didelius politinės korupcijos nusikaltimus, ir ta nusikalstama veikla yra akivaizdžiai įrodyta.

Klausimas, kurį reikia adresuoti socialdemokratams: ar jie po tokio teismo sprendimo mano, kad koalicija su Darbo partija ir toliau yra tinkamas būdas valdyti Lietuvą, turėti tokią valdančiąją koaliciją ir kartu pirmininkauti ES?

Turiu abejonių, ar dabartinė keturių partijų centro-kairės koalicija gali likti gyvybinga.”

Eligijus Masiulis

Liberalų sąjūdžio pirmininkas

„Vilniaus apygardos teismo nuosprendis – beprecedentis atvejis Lietuvos teismų istorijoje, parodantis, kad ir tokiose rezonansinėse politinės korupcijos bylose neliečiamųjų kasta neegzistuoja.

Dabar didelis galvosūkis tenka valdančiosios daugumos vadovams ir pirmiausia premjerui Algirdui Butkevičiui, kuris turėtų nedelsdamas apsispręsti, ar toliau gali veikti tokia koalicija su Darbo partija, ar koalicija vis dėlto turi būti performuota.

Jeigu premjeras bandytų rodyti, jog čia viskas gerai, ir bandytų dirbti taip, kaip dirbo, prognozuočiau, kad koalicija susidurtų su rimtomis problemomis dėl vidaus santykių.” (BNS)

Didelių pokyčių koalicijoje nebus

Lauras Bielinis

Politologas

„Manau, po šio teismo sprendimo kokių nors didelių, esminių ar strateginių pokyčių valdančiojoje koalicijoje tikėtis neverta.

Gali būti kokių nors pavienių žmonių judesiai – pavyzdžiui, kuris nors Darbo partijos (leiboristų) frakcijos narys perbėgs į kurią nors kitą valdančiąją frakciją.

Taip, iš dalies koaliciją gelbėja ir tai, kad teismas nutraukė bylą pačiai partijai dėl formalios jos reorganizacijos. Tai labai stabilizuoja padėtį.

Tačiau jau kelis mėnesius iki teismo sprendimo valdančiojoje koalicijoje vyko svarstymai ir derybos, kaip elgtis vienokio ar kitokio teismo sprendimo atveju. Jau ne kartą net ir viešai buvo pasakyta, kad teismo sprendimas įtakos koalicijai neturės.

Tai, be abejo, smūgis ir prezidentei, kurios galimybės spausti koaliciją dėl „darbiečių” dabar net susilpnėjo.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.