Klaipėdietei apkarto kelionė iš Tailando

Tris kartus daugiau negu leidžiama pinigų iš Tailando vežusi ir jų Palangos oro uoste nedeklaravusi klaipėdietė ne tik viską prarado, bet ir buvo nuteista už kontrabandą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jul 18, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:00 PM

39 metų klaipėdietę Astą van de Sande nemalonumai užgriuvo 2012 metų vasario 15-ąją Palangos oro uoste, rašo „Lietuvos rytas“.

Uostamiesčio įmonėje, gaminančioje juvelyrikos dirbinius iš gintaro ir jais prekiaujančioje, dirbanti moteris tądien grįžo namo iš Tailando. Ji dalyvavo ten vykusioje gintaro parodoje.

Į Palangą klaipėdietė vežėsi likusius gintarus ir dirbinius.

Oro uoste ji pasakė muitininkams, kad nori juos deklaruoti. Tačiau apie rankinėje esančius pinigus neprasitarė.

„Prie mūsų priėjusi A. van de Sande pasakė, jog nori deklaruoti iš parodos parsivežtus gintarus. Ji jau buvo pasiėmusi bagažą. Paklausėme, ar turi kitų deklaruotinų daiktų ar pinigų. Ji atsakė neturinti. Dar kartą patikslinus, ar turi pinigų, vėl pasakė „ne”, – Klaipėdos apygardos teisme pasakojo tądien budėjusi muitinės inspektorė.

Pareigūnė ėmė tikrinti atvykusiosios rankinę ir viename skyrelyje rado užklijuotą voką. Keleivė teigė nežinanti, kas jame. Paaiškėjo, kad ten buvo pinigai. Vėl paklausta, ar turi daugiau pinigų, keleivė atsakė neigiamai. Bet jų buvo aptikta dar keturiose skirtingose vietose.

Rankinėje buvo suslapstyta 32 776 JAV doleriai, 5235 eurai, 2900 Australijos dolerių ir 80 litų. Iš viso pagal tuo metu galiojusį valiutų kursą – 112 325 litai.

„Moteris sutriko ir iš pradžių pripažino, kad tai – jos pinigai, paskui ėmė aiškinti, jog tai skola įmonei iš Bankoko. Nesvarbu, kieno pinigai, keleivė privalėjo užpildyti grynųjų pinigų deklaraciją. Tam ji turėjo pakankamai laiko, kol salėje laukė bagažo, jei kas neaišku, galėjo paklausti ten budėjusių pareigūnų”, – teisme sakė muitinės inspektorė.

A. van de Sande teisme aiškino, kad nespėjo deklaruoti pinigų, bet, muitininkų teigimu, tam ji turėjo maždaug 20 minučių.

Remdamasis nuosekliais muitininkų parodymais teismas nusprendė, kad kaltinamoji norėjo deklaruoti gintarus, o ne pinigus. Pačios A. van de Sande parodymai kito.

Kertant Lietuvos valstybės sieną privaloma deklaruoti grynuosius pinigus, jei jų suma viršija 10 tūkst. eurų.

Nors leidžiama nedeklaruoti iki 10 tūkst. eurų, A.van de Sande nepateikė muitinės kontrolei visų pinigų, todėl jie negali būti skaidomi į deklaruotiną ir nedeklaruotiną dalį. Visi nelegaliai vežti pinigai konfiskuoti.

A.van de Sande nuteista už kontrabandą, jai skirta 32 500 litų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.