Naujas ES reikalavimas - tiesiogines išmokas skirti tik aktyviems ūkininkams

Nuo kitų metų startuosiančios

Numatomas ūkininkavimo sąlygų suvienodinimas Lietuvos netenkina.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Numatomas ūkininkavimo sąlygų suvienodinimas Lietuvos netenkina.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:20 PM

„Bendrosios žemės ūkio politikos reforma numato, kad tiesioginės išmokos galės būti mokamos tik aktyviems ūkininkams. Tai ženklus pasiekimas, leisiantis iš tiesioginių išmokų sistemos eliminuoti vadinamuosius „sofos“ ūkininkus, nukreipiant tiesioginę paramą tik tiems, kurie žemės ūkio plotus naudoja gamybai ir palaiko jų gerą ūkinę bei aplinkosauginę būklę“, - ES valstybių narių parlamentų kaimo reikalų komitetų pirmininkų susitikime Vilniuje pirmadienį teigė V. Jukna.

Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas Czeslawas Adamas Siekierskis posėdyje taip pat pabrėžė, kad į ES lėšas galės pretenduoti tik realiai žemę dirbantys ūkininkai, bet ES valstybės pačios galės nustatyti aktyvaus ūkininko požymius.

„Ateityje išmokos bus skirtos tik aktyviems ūkininkams. Tačiau numatyta siekti tam tikro lankstumo ES valstybėse narėse, tai reiškia, kad valstybės narės galės savo nuožiūra apibrėžti, kas yra tas aktyvus ūkininkas“, - europarlamentaras.

V. Juknos teigimu, numatomi bendrosios žemės ūkio politikos pokyčiai yra būtini, reaguojant į naujus iššūkius, atsiradusius ES žemės ūkyje ir kaimo vietovėse. Tačiau ministras pabrėžė, kad numatomas ūkininkavimo sąlygų suvienodinimas Lietuvos netenkina.

„Būdamas Lietuvos žemės ūkio ministras ir atstovaudamas visų Lietuvos ūkininkų interesams, šioje srityje aš negaliu būti visiškai patenkintas, nes, deja, pagal šių metų vasarį Europos Vadovų Taryboje suderėtus rezultatus Lietuva ir toliau liks tarp gaunančiųjų mažiausias tiesiogines išmokas ES“, - pareiškė V. Jukna.

Ministras teigė pripažįstąs, kad 2014-2020 metais tiesioginių išmokų schemoje numatoma daugiau reikalavimų negu dabar, tačiau jis pabrėžė, kad ūkininkams kylančius klausimus, susijusius su naujovėmis, padės spręsti stiprinama ūkių konsultavimo sistema.

Daugelis naujosios reformos nuostatų įsigalios iki 2018 metų - iki to laiko ES šalių ūkininkai galės susipažinti su naujovėmis.

„Toks sutarimas naudingas visoms valstybėms narėms, nes skiriama daugiau laiko tinkamai pasiruošti. Tačiau tos valstybės narės, kurios anksčiau išskirs tokias vietoves pagal naujus kriterijus, galės ir anksčiau pradėti mokėti išmokas pagal naująją schemą“, - teigė V. Jukna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.