Vyriausybė sprendimus dėl kultūrininkų algų didinimo nukelia rudeniui

Vyriausybė, pirmadienį svarsčiusi

Š. Biručio teigimu, pinigų kultūrininkų algų didinimui bus ieškoma svarstant kitų metų biudžetą.<br>R. Danisevičius
Š. Biručio teigimu, pinigų kultūrininkų algų didinimui bus ieškoma svarstant kitų metų biudžetą.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-07-22 14:01, atnaujinta 2018-03-02 20:23

Kultūros ministras Šarūnas Birutis sakė, kad pertrauka reikalinga svarstymams, kaip įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimą dėl atlyginimų mažinimo.

„Klausimas kol kas buvo atidėtas ir turbūt žinote, dėl kokių priežasčių - po Konstitucinio Teismo sprendimo, kurio buvo galima seniai laukti, kad reikia atkurti visus atlyginimus, sumažintus per krizę tiek valstybės tarnybai, tiek teisėjams ir kitiems pareigūnams, biudžeto išgalės šiandien yra labai ribotos“, - žurnalistams sakė kultūros ministras.

Jo teigimu, pinigų kultūrininkų algų didinimui bus ieškoma svarstant kitų metų biudžetą.

„Kada bus svarstomas kitų metų biudžetas, bus bandoma atrasti galimybę padidinti, kaip minėjau, dviem baziniais atlyginimo dydžiais, kitų metų biudžete numatant tuos asignavimus“, - sakė ministras.

Pasiūlymus, kaip turėtų didėti bibliotekininkų, kultūros centrų darbuotojų, muziejininkų atlyginimai, Vyriausybei yra pateikusi darbo grupė, kurią birželį sudarė premjeras Algirdas Butkevičius ir kuriai vadovavo kultūros ministras Š.Birutis.

Darbo grupė siūlo iki gruodžio patvirtinti programą, kaip per trejus metus pasiekti, kad mažiausiai uždirbančių kultūros ir meno darbuotojų minimalus mėnesinis darbo užmokestis būtų ne mažesnis nei 1732 litai.

Programos tikslu darbo grupė įvardijo kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio didinimą, priartinant jį prie pedagogų darbo apmokėjimo.

To siūloma pasiekti 2014 -2016 metais kasmet didinant finansavimą darbo užmokesčiui dviem bazinės mėnesinės algos dydžiais kiekvienam kultūros ir meno darbuotojui (bazinė mėnesinė alga šiuo metu yra 122 litai). Skaičiuojama, kad tai kasmet papildomai iš valstybės biudžeto pareikalautų po 49 mln. litų.

„Programos uždavinys - per trejus metus pasiekti, kad mažiausiai uždirbančių kultūros ir meno darbuotojų minimalus mėnesinis darbo užmokestis būtų ne mažesnis 1732 litai, o kitų darbuotojų darbo užmokestis padidėtų vidutiniškai 45 proc.“, - sakoma darbo grupės premjerui teikiamame rašte.

Darbo grupė pažymi siūlymus suformavusi atsižvelgdama į tai, kad šalies riboti finansiniai ištekliai neleis per vienerius metus likviduoti atotrūkio tarp pedagogų ir kultūros darbuotojų atlyginimų.

Remdamasis Statistikos departamento duomenimis, Š.Birutis BNS anksčiau teigė, jog 2012 metais vidutinis metinis pedagogų darbo užmokestis buvo 2599 litai, kultūros ir meno darbuotojų - 1614 litai.

Prieš sudarydamas darbo grupę gegužę A. Butkevičius žadėjo iki 2016 metų pakelti kultūrininkų atlyginimus iki pedagogų algų dydžio.

Pirmadienį jis sakė, kad kultūrininkų atlyginimai bus didinami tiek, kiek leis finansinės galimybės.

„Mes kada (gegužę - BNS) kalbėjome, tai nebuvo Konstitucinio Teismo priimto sprendimo. Ir mes buvome numatę tuo metu ir suplanavę, kiek bus galima didinti atsižvelgiant į tą patį, kaip sakiau, finansinės drausmės įstatymą“, - pirmadienį paklaustas, ar tebegalvojama per trejus metus pakelti kultūrininkų atlyginimus iki pedagogų algų lygio, sakė A.Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.