„Meridianas” į Jūros šventę atplaukti nesuspės

Jūros šventei į buvusią vietą sugrįžti turėjęs istorinis burlaivis „Meridianas“ priverstas dar mėnesiui likti remonto doke. Kol uoste pamažu baigiamas dailinti laivo korpusas, rūpinamasi, kad burlaivio sugrįžimo netemdytų jokie nesklandumai.

Pernai lapkritį į remonto doką išlydėtas "Merdiianas" ant vandens vėl bus nuleistas vasaros pabaigoje.<br>E. Petkutė
Pernai lapkritį į remonto doką išlydėtas "Merdiianas" ant vandens vėl bus nuleistas vasaros pabaigoje.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 23, 2013, 2:14 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 7:41 PM

Prieš kelias dienas grupė narų, pasitelkę specialią techniką, išvalė Danės dugną. Iš vandens iškelta milžiniška keturkampė dėžė, primenanti ledų kioską.

Tam, kad Klaipėdos simbolis galėtų sugrįžti į buvusią vietą, prireikė ir iš naujo tvirtinti šešis švartavimo knechtus, prie kurių tvirtinami laivo lynai.

Lydimas gausiai susirinkusių klaipėdiečių „Meridianas“ į remonto doką nutemptas pernai lapkritį.

Laivą statė iš naujo

Išardę išorines laivo konstrukcijas meistrai išvydo liūdną vaizdą. Paaiškėjo, kad jo būklė daug prastesnė nei manyta anksčiau. Naudodamiesi išlikusiais burlaivio brėžiniais specialistai jį pastatė iš naujo. Siekiant užtikrinti laivo ilgaamžiškumą, nuspręsta pasinaudoti naujausiomis technologijomis, anksčiau naudotas konstrukcijas pakeisti patvaresnėmis. Tačiau burlaivio atstatymu besirūpinantys Klaipėdos verslininkai žadėjo, kad išore jis liks autentiškas.

Anksčiau skelbta, jog atstatytas „Meridianas“ į buvusią vietą Danėje sugrįš iki Jūros šventės liepos pabaigoje. Tačiau, pasak „Meridiano“ paramos fondo atstovo Gedimino Gudavičiaus, remonto darbai užtruko kiek ilgiau nei tikėtasi, tad nuspręsta neskubėti.

„Šiuo metu montuojamas laivo takelažas, dažomas korpusas. Rugpjūčio pabaigoje išorės atkūrimo darbai turėtų būti galutinai baigti, tada burlaivis galės sugrįžti į savo vietą“, - tikino G. Gudavičius.

Taps muziejumi ant vandens

„Meridianui“ sugrįžus, juo grožėtis bus galima tik iš tolo – dar apie metus užtruks įrengti laivo vidų. Iki kitos vasaros numatyta pakeisti šildymo, vėdinimo sistemas, įvesti vandentiekį, kanalizaciją, elektrą.

Skaičiuojama, jog burlaivio atstatymas kainuos apie 7-8 mln. litų. Didžiąją dalį šios sumos iš savo asmeninių lėšų skyrė paramos fondo valdytojai – uostamiesčio verslininkai Aidas Kaveckis ir Aloyzas Kuzmarskis, pinigais ar paslaugomis prisidėjo ir kelios Klaipėdos įmonės.

Kitą vasarą „Meridianas“ po daugelio metų pertraukos vėl atvers denius lankytojams. Laive planuojama įrengti jo istoriją primenančią ekspoziciją. Viename iš denių įsikurs restoranas. Burlaivį žadama naudoti ir miesto reprezentacinėms reikmėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.