„Kraujo donorystės centrui“ ir „Kauno kraujo centrui“ galutinai panaikinta licencija

Valstybinė akreditavimo sveikatos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 26, 2013, 5:09 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:13 PM

Bendrovė „Kraujo donorystės centras“ ir viešoji įstaiga „Kauno kraujo centras“ nuo šeštadienio nebeturės teisės teikti kraujo donorystės paslaugą, penktadienį BNS pranešė Akreditavimo tarnyba.

„Kauno kraujo centro“ veikla balandį jau buvo sustabdyta trims mėnesiams. Įstaiga tuomet neįrodė, kad gali ištirti kraują pagal teisės aktų reikalavimus.

Akreditavimo tarnybos direktorius Juozas Galdikas BNS penktadienį sakė, kad „Kauno kraujo centras“ iki šiol nesugebėjo įrodyti galintis teikti kokybiškas paslaugas.

„Įstaigoms paslauga sustabdyta jau trys mėnesiai. Per tuos tris mėnesius jie nesugebėjo įrodyti, kad galės užtikrinti saugias ir kokybiškas kraujo donorystės paslaugas“, - BNS penktadienį sakė J. Galdikas.

Pasak jo, problemų kilo dėl kraujo kokybės, kuriai keliami ypatingi reikalavimai. Griežtai reglamentuotos procedūros: donorų atrinkimas, kraujo ėmimas, vežimas, laboratoriniai tyrimai, kraujo saugojimas.

„Procedūrų yra tikrai labai daug, jos patvirtintos jau seniai ministro įsakymais, ir tiesiog privalu jų laikytis, ir įstaigos turi įrodyti, iš pradžių bent jau raštu, kad jos tų visų reikalavimų ir procedūrų laikosi. Jos nesugebėjo įrodyti net raštu, kad jos jų laikysis“, - BNS sakė tarnybos vadovas.

J. Galdiko teigimu, vėliau įstaigos vėl gali prašyti leisti atnaujinti veiklą: „Dabar yra galutinis sprendimas, licencija panaikinta, ir jeigu įstaiga norėtų vėl gauti licenciją, reikalavimai yra surašyti, iš esmės tie patys, jie turi vėl pradėti viską nuo nulio - teikti paraišką, visus dokumentus, ir mūsų pareiga bus tas pats - vėl nagrinėti“.

Šiuo metu kraujo donorystės paslaugas teikia Nacionalinis kraujo centras. J. Galdikas sako negirdėjęs, kad dėl dviejų įstaigų veiklos sustabdymo trūktų kraujo.

Bendrovei „Kraujo donorystės centras“ žiemą iškelta bankroto byla. Pernai šiai bendrovei buvo pareikšti įtarimai tyrime dėl sukčiavimo, dokumentų suklastojimo, piktnaudžiavimo tarnyba, neteisėto vertimosi ūkine, komercine veikla.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl to, kad Kraujo donorystės centras, esą neturėdamas reikiamų leidimų, 2007-2009 metais pagal sutartį su užsienio farmacijos įmone iš Lietuvos išvežė ir minėtai įmonei pardavė tam tikrą iš donorų surinktos kraujo plazmos kiekį. Deklaruota, kad kraujo plazma išvežta frakcionuoti (perdirbti) - taip centras išvengdavo prievolės grąžinti į Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą lėšas, skirtas donorų kompensacijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.