Medininkuose pagerbti nužudyti Lietuvos pareigūnai

Trečiadienį per šv. mišias Arkikatedroje bazilikoje Vilniuje žmonės prisiminė prieš 22 metus įvykusią tragediją - žudynes Medininkuose. Vėliau aukšti šalies pareigūnai tragedijos aukų pagerbti vyko į pasienį su Baltarusija, taip pat į Antakalnio kapines.

Minėjimas vyko pliaupiant lietui.<br>V. Ščiavinskas
Minėjimas vyko pliaupiant lietui.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-07-31 12:06, atnaujinta 2018-03-02 12:03

1991-ųjų liepos 31-osios naktį Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję Vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento greitojo reagavimo rinktinės „Aras“ policininkai Mindaugas Balavakas ir Algimantas Juozakas, Policijos departamento Kelių policijos valdybos policininkai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas, Muitinės departamento Vilniaus muitinės inspektoriai Antanas Musteikis ir Stanislovas Orlavičius. Muitininkas Ričardas Rabavičius nuo šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2-ąją.

Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

Seimo pirmininkas trečiadienį Vydas Gedvilas padėjo gėlių prie Medininkų memorialo ir apžiūrėjo vagonėlio ekspoziciją. V. Gedvilas sakė kalbą minėjimo dalyviams.

„Visi šie vyrai žinojo, kur eina ir ką daro. Suvokė, kaip tai pavojinga ir kuo gali baigtis. Atkūrus Nepriklausomą Lietuvą „Omon“ smogikai sistemingai puldinėjo mūsų šalies pasieniečius ir muitininkus. Tokiais savo veiksmais norėjo parodyti, esą Lietuvoje situacija – nekontroliuojama. Suskaldyti ir įbauginti visuomenę. Išprovokuoti konfliktus ir žmonių nepasitikėjimą pačia valstybe“, - pažymėjo V. Gedvilas.

Pasak Seimo pirmininko, teroras ir išpuoliai nesugniuždė Medininkų pareigūnų pasiryžimo ir atsidavimo Lietuvai.

„Nepalaužė jų tikėjimo savo valstybe – ir noro tarnauti jos labui. Tą dieną, kaip ir daugelį dienų iki tol, pareigūnai buvo savo poste. Atliko pareigą Tėvynei. Tai jiems – lygiai kaip daugybei kitų tuometinių Lietuvos pasienio ir muitinės darbuotojų – buvo svarbiausias tikslas. Nugalintis bet kokias abejones ar baimes. Net ir suvokiant, kad kažkur visai šalia sukiojasi galingiausios pasaulio imperijos išmuštruoti ir nuo grandinės paleisti smogikai. Apsikarstę ginklais ir bet kurią akimirką pasirengę žudyti“, - kalbėjo V. Gedvilas.

Jis konstatavo, jog atpildo kol kas sulaukė tik vienas iš žudynių dalyvių. „Visi kiti – laisvi bei mums nepasiekiami. Gali būti, jog ir nebus pasiekti. Niekuomet neatsakys už atimtas gyvybes ir jaunos, Nepriklausomos valstybės bauginimą. Tačiau net jei ir taip – mes neturime teisės nuleisti rankų. Privalome eiti pirmyn ir visomis išgalėmis siekti, kad teisingumas būtų įvykdytas.

Neturime teisės sustoti, negalime nurimti, mums nevalia nustoti tikėti bausmės neišvengiamumu: vyrai, kurie čia žuvo, yra neatsiejama mūsų visų savastis. Jų žūtis – vienas iš ryškiausių kovos už Lietuvos Nepriklausomybės įtvirtinimą simbolių“, - sakė Seimo pirmininkas.

Nusikaltimą prokurorai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui, įtariamaisiais dėl šių nusikalstamų veikų pripažinti Rusijos piliečiai Andrejus Laktionovas, Česlavas Mlinykas bei Aleksandras Ryžkovas. Juos Rusija atsisako išduoti Lietuvai.

Dėl šio nusikaltimo kol kas nuteistas tik vienas asmuo - 2011 metų pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį, buvusį omonininką Konstantiną Michailovą įkalino iki gyvos galvos.

Šį nuosprendį skundę Lietuvos prokurorai siekia, kad K. Michailovas būtų nuteistas už nusikaltimus žmoniškumui. Nuosprendį skundė ir nuteistasis, kuris kategoriškai neigia savo kaltę.

Medininkų tragedijos 22-ųjų metinių minėjimo renginiai prasidėjo dar sekmadienį tradiciniu tarptautiniu estafetiniu bėgimu „Medininkai – Vilnius“. Seimo Sausio 13-osios memoriale eksponuojama paroda Medininkų tragedijai atminti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?