Vilnius ritasi į bedugnę ar kyla lyg ant sparnų?

Milijardą litų skolingame Vilniuje gyvenimas nesustojo. Nors kritikai

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 10, 2013, 11:30 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:53 AM

Sostinėje ir toliau kuriami, įgyvendinami ambicingi projektai. Štai šią savaitę savivaldybės kontroliuojama bendrovė „Air Lituanica“ pradėjo skraidinti keleivius trečiuoju maršrutu – į Berlyną.

Atskristi į Vilnių tapo paprasčiau, nes padaugėjo tiesioginių skrydžių. Nors pesimistų buvo daug, „Air Lituanica“ sėkmingai vykdo verslo planą, net jį viršija – jau pervežė 10 tūkst. keleivių.

Taip, savivaldybė ėmėsi veiksmų, kurie dalį vilniečių piktina. Bet kitaip grąžinti ankstesnių skolų neįmanoma. Todėl valdžia ėmėsi miesto transporto, švietimo, sveikatos įstaigų optimizavimo.

Anot mero A.Zuoko, taip taupome pinigus ir parodome, kad galime valdyti išlaidas.

Pavyzdžiui, miesto transporto pertvarka vyksta gerokai sėkmingiau, nei tikėtasi. Ji leis sutaupyti 20 mln. litų per metus. Šiuos pinigus bus galima skirti naujiems autobusams įsigyti, vežėjų skoloms mažinti. Ėmus vadovauti dabartinei valdžiai, jos jau sumažėjo nuo 180 mln. litų iki 111 mln. litų.

Liepą nupirkta 40 tūkst. Vilniečio kortelių – dešimt kartų daugiau nei ankstesniais mėnesiais. Daugėja žmonių, kurie įsitikina, kad miesto transportu važinėti patogiau ir greičiau.

Kokių dar permainų gali sulaukti sostinė? A.Zuokas pirmiausia mini jau šio mėnesio viduryje duris atversiantį prekybos centrą „Ikea“. Jis pradžiugins ne tik vilniečius.

Kitą mėnesį vartus atvers rekonstruotas Bernardinų sodas. Tai bus vienas gražiausių sodų Lietuvoje, juo galės didžiuotis visa šalis.

Prieš Kalėdas bus baigtas antras vakarinio aplinkkelio etapas, sumažės transporto grūsčių, ypač Pilaitėje, Karoliniškėse, Viršuliškėse.

Kitų metų pradžioje baigsis Geležinio Vilko gatvės viaduko, kur susidaro daug kliūčių transportui, rekonstrukcija.

Dabartinės sostinės valdžios kritikai vis prisimena jos pažadus sumažinti šildymo kainas 20 procentų.

Bet šiemet nuo metų pradžios šildymo kaina Vilniuje jau sumažėjo apie 10 procentų. Mat savivaldybė kiek sumažino fiksuotąją šilumos tiekimo kainos dalį, be to, vilniečiai pavasarį baigė mokėti kompensaciją už nepagrįstus ankstesnės miesto tarybos sprendimus – vadinamąjį Imbraso mokestį.

Šilumą atpigins šiemet atsirasiantys nepriklausomi biokuro katilai, o persvarsčiusi nuomos sutartį su „Dalkia“ savivaldybė ketina perimti į savo rankas 3-iąją termofikacinę elektrinę.

Su „Lietuvos energija“ Vilnius kurs bendrą įmonę kogeneracinės elektrinės projektui, kuris būtų finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis, vykdyti. Tai leistų šilumą atpiginti daugiau nei 20 procentų.

Milijardo litų skolos našta savivaldybės neprislėgė. Atvirkščiai – Vilnius įrodo, kad sugeba kapstytis iš liūno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.