Kauno mažojo teatro meno vadovas niekaip nepatenka į darbą

Nesutikdamas su atleidimu iš darbo buvęs Kauno mažojo teatro meno vadovas, žinomas teatro ir televizijos režisierius bei aktorius Vytautas Balsys, kreipęsis į teismą ir daugiau nei po pusmečio pasiekęs pergalę, į darbą neįleidžiamas.

Antradienį atėjęs į darbą V. Balsys į savo darbovietę visai nepateko, - Kauno senamiestyje esančio nedidelio teatro durys buvo užrakintos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Antradienį atėjęs į darbą V. Balsys į savo darbovietę visai nepateko, - Kauno senamiestyje esančio nedidelio teatro durys buvo užrakintos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 13, 2013, 3:47 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:30 PM

Pirmadienį Kauno apylinkės teismas paskelbė V. Balsio atleidimą iš darbo teatre neteisėtu, jam priteisė tam tikrą pinigų sumą už priverstinę pravaikštą, netgi, - kompensaciją už moralinę žalą. Teismas įstaigos administracijai nurodė skubiai vykdyti sprendimą - grąžinti buvusį teatro meno vadovą į jo ankstesnes pareigas.

Tačiau antradienį atėjęs į darbą V. Balsys į savo darbovietę visai nepateko, - Kauno senamiestyje esančio nedidelio teatro durys buvo užrakintos.

„Su manimi buvo paprasčiausiai susidorota kaip su kūrėju. Tai tikrai neeilinis dalykas. Prieš Kalėdas, gruodžio 21-ąją, taip sakant, gavau kalėdinę dovaną. Teatro direktorius Audrius Baniūnas tada ne tik atleido mane, bet ir visur plačiai skelbė, kad aš - pravaikštininkas.

Jis nenorėjo girdėti mano žodžių, kad negaliu kasdien sėdėti teatre nuo 9 iki 18 val., jog turėjau vykti į Vilnių, susitikti su kolegomis, vertėja, aiškintis dėl naujo pastatymo.

Direktoriui atrodė, kad atleidęs, apšmeižęs mane sužlugdys. Tačiau nepasisekė. „Smetona“ - publikos ir kritikų labai gerai įvertintas mano režisuotas spektaklis pagal Gedimino Jankaus pjesę - buvo mūsų, Kauno mažąjį teatrą palikusių kūrėjų, atsakas į tokį absurdišką biurokratinį teatro naikinimą.

Įrodėme, jog ko ne pogrindžio sąlygomis gali gimti geras spektaklis. Ir jokie baniūnai kūrėjų nesunaikins. Juolab dabar ir teismas patvirtino: teatro direktoriaus veiksmai - neteisingi bei neteisėti“, - antradienį naujienų agentūrai ELTA sakė Kauno mažojo teatro meno vadovas V. Balsys.

Tuoj po V. Balsio atleidimo iš darbo buvo išplatinta peticija, kurią pasirašė keli šimtai meno vadovą palaikančių žmonių, tarp jų - ir aktorių, režisierių. Peticijoje teigta, kad „visi Lietuvos menininkai, šiaip mąstantys žmonės suvokia, jog spektakliai kuriami ne sėdint ankštame kabinete. Todėl teatro direktoriaus atleidimo priežastis yra absurdiška.

Praktiškai visuose Lietuvos teatruose yra leidžiama, atsižvelgiant į Darbo kodeksą, būti darbo vietoje tik per konkrečias repeticijas ar spektaklius, kitą laiką repetuojant, dirbant laisvose erdvėse. Kitaip kuriantis, savo vidinę laisvę siekiantis išsaugoti žmogus tampa biurokratų kaprizo ar antipatijos auka.“

„Aš nelaukiau malonės ar oficialaus pritarimo iš steigėjos pusės, nors daug žmonių savivaldybėje mane palaikė. Jaučiausi esąs teisus ir sakiau: teismas tegu viską sprendžia, be jokios politikos, kaip priklauso pagal įstatymus. Teismas ir nusprendė. Tačiau savivaldybei, jei tik joje yra apie teatrą išmanančių žmonių, jau seniai reikėjo labiau pasidomėti Mažojo teatro reikalais, kas ir kaip ten vyksta.

Deja, atrodo, nevyksta nieko. Padėtis Kauno mažajame teatre - apgailėtina. Aktoriai išsilakstė. Teatro direktoriui ir buhalterei atrodo, kad jie - visas teatras. Jie - atseit, teatro galvos, o meno vadovas nebūtinas. Tarp kūrėjo ir kūrinio esantis biurokratinis sluoksnis parodė savo abejotino veiklumo rezultatus: aštuoni repertuare buvę spektakliai sunaikinti. Galima sakyti: visas teatras sunaikintas. Teatro direktorius darbo metu po keletą kartų per dieną Kalėdų senelį žiemą vaidina, ir tiek pakanka teatrui?

Nesinori kažko neigti ar apkalbėti. Taip, kažkada mes visi kartu pradėjome darbą Kauno mažajame teatre. 2001-aisiais Audrius Baniūnas vaidino keliuose mano spektakliuose. Bet dabar jam atrodo, kad teatro esmę sudaro ne aktoriai, ne meno vadovas, režisierius, bet direktorius su buhaltere“, - Eltai sakė bylą prieš Kauno mažojo teatro vadovą laimėjęs ir iš jo 1000 Lt moralinės žalos atlyginimo prisiteisęs V. Balsys.

Naujienų agentūros ELTA paprašytas pakomentuoti situaciją vienoje iš savivaldybės įsteigtų kultūros įstaigų, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas sakė, jog būtinai bus sprendžiama paties Mažojo teatro veiklos problema.

„Žinoma, labai nemalonu, kad ta atleidimų iš darbo „bacila“ iš miesto medicinos įstaigų persimetė į kultūrą. Tai rodo, kad vadovams trūksta atsakomybės. Jų atleisti darbuotojai bylinėjasi ir vienas po kito grįžta į darbą, dar prisiteisę nemažas kompensacijas. Vadinasi, tikrai vadovų atsakomybė - ribota. Kai tik grįš iš atostogų savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis, būtinai aptarsime šią problemą ir aiškinsimės, kaip geriau reikia elgtis.

Tuo pačiu inicijuoti dera platesnę diskusiją apie savivaldybės įkurtų kultūros įstaigų dabartinę veiklą. Mano manymu, verčiau Kaunui turėti vieną stiprų municipalinį teatrą nei keletą pabirusių po miestą silpnų teatriukų. Juo labiau kai dalies jų kūrybinė veikla yra šlubuojanti“, - antradienio popietę Eltai sakė Kauno meras A. Kupčinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.