Užsieniečius stebina lietuvių kalbos keistenybės

Intensyvi pažintis su lietuvių kalba, istorija, tradicijomis, kultūriniais ypatumais, kelionės į gražiausius Lietuvos kampelius – tuo keturias savaites gyveno beveik septynios dešimtys užsieniečių, atvykusių į kasmetinius Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursus Vytauto Didžiojo universitete (VDU).

VDU Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursai šiemet sulaukė rekordinio skaičiaus dalyvių iš 24 skirtingų pasaulio šalių.<br>VDU nuotr.
VDU Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursai šiemet sulaukė rekordinio skaičiaus dalyvių iš 24 skirtingų pasaulio šalių.<br>VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2013, 12:32 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:05 PM

Šį penktadienį savo rankose jie jau turės diplomus, liudijančius apie įgytas žinias, bet atmintyje šliks ir daugybė smagių atsiminimų apie svetingą kraštą, egzotiškai skambančios lietuvių kalbos įmantrybes ar neįprastus lietuviškus valgius.

Kaip papasakojo medicinos studentas iš Meksikos Carlos Alonso Gutierrez Camacho, jo pažintis su Lietuva buvo visai atsitiktinė.

„JAV sutikau keletą lietuvaičių. Nuo tada pradėjau daugiau skaityti ir domėtis Lietuva, jos kalba, kultūra, papročiais.

Atrasti dalykai man buvo neįtikėtinai įdomūs, kuriantys nepaprastus istorinius, kultūrinius tiltus tarp praeities ir dabarties.

Atvykęs į šią šalį, likau nustebintas puikios atmosferos: jaučiausi lyg namuose, lyg būčiau šios šalies dalimi. Nenustebinsiu nieko pasakęs, kad esu iš kitokios, Lotynų Amerikos šalies. Būdamas čia suvokiau, kad besidalindami tuo, ką turime skirtingo, mes mokomės vieni iš kitų, ir tokiu būdu neabejotinai laimime,“ – pasakojo jaunuolis. Po kursų jis ketina grįžti į Meksiką, bet žadėjo neužmiršti lietuvių kalbos.

Užsieniečius mokiusios dėstytojos teigia, kad bendro darbo rezultatai jas išties džiugina, o studentų pastebėtos lietuvių kalbos keistenybės neretai pralinksmina.

„Smagu, kad lietuvių kalbos jie mokosi ne tik klasėje, bet ir eidami apsipirkti, vakarodami kavinėse, stebėdami aplinką. Atėję į paskaitas studentai klausia, kas yra lašiniai, kodėl moterų pavardės turi tokią pačia priesagą, kaip ir sriubų pavadinimai (pvz., kopūstienė ir Petraitienė), kodėl mes šampanu vadiname tai, kas nėra šampanas, o makaronams turime tik vieną pavadinimą“, – pasakojo lietuvių kalbos dėstytoja Agnė Kalninytė.

Jai pritaria ir tos dėstytojos, kurių studentai Kaune lietuvių kalbos mokytis pradėjo tik nuo abėcėlės. „Smagu pasijusti šio jaunatviško, daugiakultūrio ir daugiakalbio klegesio dalimi. Besibaigiant kursams, kaip dėstytoja jaučiu didžiulį pasitenkinimą, girdėdama savo studentus kalbant ir juokaujant lietuviškai“, – sako lietuvių kalbos dėstytoja Aurelija Tamošiūnaitė.

Jau penkioliktąjį kartą organizuojami VDU Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursai šiemet sulaukė rekordinio skaičiaus dalyvių iš 24 skirtingų pasaulio šalių. Kaip teigia organizatoriai, tai puiki proga užsienio studentams pažinti šalį, kurioje dauguma iš jų žada tęsti studijas, pabendrauti, pabūti kartu su žmonėmis iš viso pasaulio ir tuo pačiu pramokti užsieniečiams egzotiškai skambančią lietuvių kalbą.

Intensyvių kursų metu studentai ne tik mokėsi lietuvių kalbos, bet ir keliavo po Lietuvą: aplankė Vilnių, Trakus, Nidą, Druskininkus, Rumšiškes, smagiai šėlo kultūriniame vakare, kurio metu turėjo galimybę pristatyti savo šalies maistą ir tradicijas. Kultūrinių paskaitų metu kalbėta apie Lietuvos istoriją, literatūrą, politiką, krepšinį, tradicines šventes, žiūrėti lietuviški filmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.