Krekenavoje Žolinės atlaidai prasidėjo automobilių spūstimis

Ketvirtadienį Panevėžio rajone esančiame Krekenavos miestelyje susidarė automobilių spūstys. Atvykėliai mašinų pristatė ne tik visose miestelio gatvėse. Automobilių prikimšti buvo ir vietinių kiemai. Tikintieji iš aplinkinių kaimų ir miestelių atskubėjo į Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią, kur prasidėjo kasmetiniai Žolinės atlaidai.

Žolinės atlaidai Krekenavoje.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Žolinės atlaidai Krekenavoje.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 15, 2013, 5:35 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:35 PM

Gėlių puokštelėmis nešini maldininkai nebetilpo į erdvią bažnyčią, kurio centriniame altoriuje kabo stebuklingas Dievo Motinos paveikslas. Jo stebuklus patyrę žmonės nepaliauja dėkoti – šventovėje daugėja šių dėkingumo simbolių – votų.

Pirmąją Žolinės atlaidų dieną pamokslą tikintiesiems sakė naujasis Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas. Jo tikintieji klausėsi ne tik bažnyčioje, bet ir šventoriuje. Nemažai žmonių tilpo ant specialiai lauke pastatytų kėdžių. Jaunimas įsitaisė ant vejos.

Daugelis bažnyčios šventoriuje apžiūrinėjo naują medinę skulptūrą. Medžio skulptoriaus Adolfo Teresiaus darbas skirtas vieno iš 1863 metų sukilimo vadų, kunigo Antano Mackevičiaus atminimui įamžinti. A.Mackevičius dirbo Krekenavos bažnyčioje. Jam skirtą skulptūrą iš savo asmeninių santaupų bažnyčiai ir tikintiesiems padovanojo vyskupas emeritas Jonas Kauneckas. Žolinės atlaidų metu naujoji skulptūra bus iškilmingai atidengta ir pašventinta.

Aplink bažnyčią nuo pat ryto šurmuliavo kermošius. Prekybininkai siūlė pirkti namų darbo cukrinių saldainių, įvairių kepinių, mėsos gaminių, rankdarbių. „Kai tik suvalgysite šitą saldainį, iš karto pastebimai atjaunėsite“, - tikino cukrinių kermošinių saldainių prekiautojas. Į Žolinės atlaidus, kaip pridera, atskubėjo ir uždarbiaujančių muzikantų. Pakalnėje, kiek atokiau nuo bažnyčios ne vienas demonstravo savo muzikinius sugebėjimus.

Po pamaldų žmonės neskubėjo skirstytis. Vietos bendruomenės nariai užsuko į parapijos namus, kur jų laukė pačių suneštos vaišės. Krekenavos moterys laukdamos didžiosios miestelio gyvenimą supurtančios metų šventės, rinko žolynus ir puošė bažnyčią ir parapijos namus.

„Visą savaitę laukuose rinkau žolynus, kroviau į automobilio bagažinę ir vežiausi namo“, - sakė vietos gyventoja 41 – erių Brigita. Jos aukurtos spalvingos puokštės traukė maldininkų ir atvykusių svečių akis.

Žolinės atlaidai Krekenavoje tęsis aštuonias dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.