Mokyklinė uniforma: gražu, tiktai ar pigiau?

Bendrojo lavinimo mokyklų, kurių mokiniai dėvi uniformas, kasmet daugiau. Tiesa, jų skaičių buvo gerokai apkarpiusi krizė.

Dėl mokyklinių uniformų toli gražu ne visuomet sutaria pedagogai ir tėvai: vieniems gražu, o kitiems – brangu.<br>T.Bauro nuotr.
Dėl mokyklinių uniformų toli gražu ne visuomet sutaria pedagogai ir tėvai: vieniems gražu, o kitiems – brangu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Aug 19, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:21 PM

„Nepraktiška, juk švarko dažnai neišvalysi, pavasarį su juo per karšta, žiemą – per šalta. Ir šiaip nekokių minčių kyla, kai mokyklos vadovai įduoda lapelį su konkrečios siuvyklos adresu. Kodėl uniformos negaliu užsisakyti kitoje siuvykloje ar pati pasiūti?” – svarstė vilnietė, auginanti dvi mokyklinio amžiaus atžalas.

Uniforma drausmina. Vilkėdamas drabužį su mokyklos emblema vaikas žino, kad ir po pamokų negali elgtis bet kaip, juk visi matys, kur jis mokosi.

Be to, taip sumažėja socialiniai skirtumai tarp šeimų, turinčių skirtingas finansines galimybes”, – tokius argumentus vardijo mokyklų vadovai. Tačiau taip kalba ne visi pedagogai.

Krizė keitė įpročius

Nelygu miestas ir audinys, mokyklinis švarkas vidutiniškai atsieina nuo 60 iki 120 litų. Kelnės kainuoja nuo 45 litų, tačiau jų kaina gali perkopti ir šimtą litų, mergaitės sarafanas – nuo 60 litų iki kur kas daugiau.

Tiems, kurie renkasi ir liemenę, gali tekti sumokėti dar mažiausiai 40 litų. Tokios kainos dažniausiai nurodomos siuvyklose, tačiau kartais siuvėjai darbo imasi ir už mažesnę sumą.

Kadaise užsimojusios mokinius aprengti visu uniformos komplektu, dabar mokyklos dažnai reikalauja tik sarafano mergaitėms, švarko berniukams, o kartais ir vieniems, ir kitiems pakanka vien megztinio su mokyklos emblema.

Kaip pasakojo siuvimo įmonių, ne vienus metus siuvančių uniformas, atstovai, per pastaruosius aštuonerius metus užsakymų skaičius didėjo.

Net kai sunkmečiu dalis mokyklų atsisakė šios paslaugos, po metų kitų vėl grįžo į klientų gretas arba jas pakeitė kitos, nutarusios rinktis šią ugdymo įstaigos prestižą rodančią skirtybę.

Renkasi dėvėtus drabužius

Apie mokyklinę uniformą jau kelerius metus mąsto ir Panevėžio pradinė mokykla. Tiesa, bet kokie bandymai aprengti visus pradinukus vienodai iki šiol būdavo atremiami finansinių sunkumų sienos.

„Panevėžys – dėvėtų drabužių miestas. Nepasiturintys tėvai vaikams drabužius perka ten”, – atsiduso Panevėžio pradinės mokyklos direktorė Rita Charisova.

Tėvus stabdo ir tai, kad maži vaikai dar nelinkę tausoti drabužio. „Ar su uniforma, ar be jos, tai tam tikro laikotarpio mada. Tačiau uniforma – ir gražu, ir drausmina. O jei dar nebrangiai galima ją įsigyti, visai gerai.

Vis dėlto pradinukai dažnai pargriūva, jiems norisi pasivolioti ant žemės, o ir valgyti ne visuomet tvarkingai pavyksta”, – kalbėjo direktorė.

Pernai mokykla apklausė tėvus, ką jie mano apie uniformų įvedimą. Daugelis buvo prieš, mat tai ganėtinai brangus pirkinys.

„Šiemet kartu su keliais tėvais radome pigesnį variantą. Jį rugsėjį pasiūlysime tėvams, galbūt pasirodys patrauklu”, – svarstė R.Charisova.

Anksčiau aptariami uniformos komplektai kainuodavo per 200 litų. Šiemet trijų dalių komplektą būtų galima įsigyti už 180 litų: berniukams – kelnės, megztinis ir marškiniai, mergaitėms vietoj kelnių siūlomas sarafanas.

Ir drausmė, ir prestižas

Vilniaus „Vyturio” pradinė mokykla uniformą įsivedė 2006-aisiais ir, anot direktorės Aušros Drumstienės, niekada tėvai dėl to nesuabejojo.

„Prieš kelerius metus atlikome apklausą – 90 procentų tėvų atsakė, kad uniforma yra gerai. Kodėl? Jie sakė, kad nebereikia sukti galvos, kuo aprengti vaiką, kartu tai drausmina, be to, uniforma – mokyklos ženklas.

Juk visi žino, kad gatve eina „vyturiukas”, tad jis negali blogai elgtis, mat atstovauja savo mokyklai”, – pranašumus vardijo direktorė. Penktadienis mokykloje – džinsų diena, kai vilkėti uniformos nebūtina.

Uniformų keisti kasmet nereikia, bent jau mergaitėms: sarafano petnešėlės pailginamos, tad tinka ir per vasarą išstypus.

Ketvirtokai mokslo metų pabaigoje paprastai už simbolinę kainą perleidžia arba padovanoja savo uniformą jaunesniems mokiniams.

Akis bado skirtumai

Išaugtas uniformas jaunesniems dovanoja ir Klaipėdos „Varpo” gimnazijos mokiniai. Arba surengia aukcioną, kuriame dėvėtą drabužį galima įsigyti kad ir už 40 litų.

„Dėl uniformų nuolat kyla diskusijų. Bet tik dėl spalvos ar audinio. Mokiniams sakome – siūlykite, keiskite. Tačiau sukilę jie greitai išsikvepia, o uniformos lieka tokios pat”, – kalbėjo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Zina Buivydienė.

Naują uniformos komplektą pasiūti siuvykloje kainuoja 145–185 litus. Mergaitėms šioje mokykloje siūloma dėvėti sijoną ir švarkelį, tačiau dažna renkasi tik švarką, prie kurio mūvi džinsus.

Pasak direktorės, kol išleido penkias šešias abiturientų kartas, uniformos kaina iš esmės nesikeitė, galbūt tik pabrango dešimčia litų.

„Niekuomet negirdėjau iš tėvų, kad uniformos per brangios. Atvirkščiai – jei jų nebūtų, būtų brangiau aprengti vaiką.

Tuomet išryškėtų vaikų socialinė padėtis. O šie skirtumai kasmet vis didesni. Kiek galime, tiek padedame vargingesniems”, – kalbėjo direktoriaus pavaduotoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.