Seimo komitetas svarstys ambasadorių Azerbaidžane ir Vengrijoje elgesį

Seimo Užsienio reikalų

Pagrindiniai kilusio skandalo herojai – ambasadoriai Vengrijoje ir Azerbaidžane Renatas Juška bei Artūras Žurauskas.
Pagrindiniai kilusio skandalo herojai – ambasadoriai Vengrijoje ir Azerbaidžane Renatas Juška bei Artūras Žurauskas.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 20, 2013, 6:05 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:25 PM

URK pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka antradienį BNS sakė, kad komiteto posėdis bus kviečiamas, kai bus gautos Užsienio reikalų ministerijos (URM) Generalinės inspekcijos tyrimo išvados.

„Bandysime sukviesti posėdį, jeigu pavyks surinkti komiteto narius. Jį kviesime, kai turėsime URM tyrimo išvadas“, - teigė B.Juodka.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius žada, kad pasiūlymas dėl ambasadorių, remiantis tyrimo išvadomis, bus pateiktas trečiadienį.

Neeilinio URK posėdžio reikalauja trys komiteto nariai - konservatorius Audronius Ažubalis, liberalas Petras Auštrevičius ir „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

„Pagal Seimo statutą, neeilinis komiteto posėdis rengiamas, kai to reikalauja ne mažiau kaip trečdalis komiteto narių. Šiuo atveju taip ir yra“, - BNS sakė A.Ažubalis.

Anot jo, URK turėtų būti supažindintas su Generalinės inspekcijos tyrimu, be to, būtina pristatyti ir apsvarstyti situaciją, kaip toliau užtikrinti diplomatų pokalbių slaptumą.

Buvęs užsienio reikalų ministras A.Ažubalis taip pat priminė, kad pagal Seimo statutą, be komiteto pritarimo ambasadorių negalima ne tik paskirti, bet ir atšaukti.

Šią savaitę premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad ambasadoriai, kurių pokalbių garso įrašai paskelbti internete, yra praradę pasitikėjimą. Tai jis pasakė po pokalbio su prezidente Dalia Grybauskaite.

Pagal Konstituciją, diplomatinius atstovus užsienio šalyse skiria ir atšaukia prezidentas.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovė spaudai pirmadienį BNS sakė, kad sprendimai bus priimti gavus Užsienio reikalų ministerijos tyrimo išvadas.

Praėjusį mėnesį interneto svetainėje „YouTube“ buvo paskelbti garso įrašai, kuriuose, kaip teigiama, girdėti Lietuvos ambasadoriai Azerbaidžane ir Vengrijoje kalbantys su diplomatais bei verslininkais Vilniuje. Įrašuose girdėti, kaip vyrai neformaliai dalijasi asmeninėmis pastabomis apie Azerbaidžano ir Armėnijos santykius, premjero Algirdo Butkevičiaus vizitą į Rusiją ir kitais klausimais.

URM po pokalbių paviešinimo gavo Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžane Artūro Žurausko prašymą atšaukti jį iš pareigų. L.Linkevičius žurnalistams pirmadienį sakė, kad ambasadoriaus Vengrijoje Renato Juškos prašymo atšaukti iš pareigų ministerija nėra gavusi.

Lietuvos pareigūnai pokalbių paviešinimą yra pavadinę informacine provokacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.