Prokurorė teigė nemačiusi lrytas.lt paviešintų N.Venckienės nuotraukų

Nors Lietuvos policija

Lietuvos pareigūnai teigia, kad N.Venckienė gali būti suimta už Atlanto, jeigu nesutiks bendradarbiauti su teisėsauga.<br>Lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Lietuvos pareigūnai teigia, kad N.Venckienė gali būti suimta už Atlanto, jeigu nesutiks bendradarbiauti su teisėsauga.<br>Lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 22, 2013, 8:51 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:18 PM

„Ieškoma. Vienas dalykas - jos ieško užsienio valstybių pareigūnai. Kai suras, tai praneš“, - ketvirtadienį „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė Nina Raugienė. Ji teigė, kad jokių atsakymų iš užsienio pareigūnų nėra gavusi.

Ketvirtadienį portalas lrytas.lt paskelbė, kad bėgle tapusi Seimo narė N.Venckienė nuo teisėsaugos slapstosi Čikagoje. Šiame mieste esanti lrytas.lt skaitytoja užfiksavo į JAV pabėgusią N.Venckienę kartu su sūnumi pačioje Čikagos širdyje. Buvo paviešintos nuotraukos su šviesiaplauke moterimi, turinčią baltą rankinę, šalia stovi paauglys, kaip manoma, jos sūnus.

„Nemačiau jokių nuotraukų, nežiūrėjau jokios spaudos, nieko negaliu komentuoti“, - pareiškė prokurorė. Vėliau ji pripažino, kad atstovas spaudai jai pranešė apie nuotraukas.

„Aš pažiūrėjau straipsnį - ten nėra nei miesto, nei datos ant nuotraukos. Informaciją patikrinsime“, - teigė prokurorė N.Raugienė.

Tuo tarpu laikinasis Kriminalinės policijos biuro viršininkas Andžejus Roginskis pareiškė, kad policija nustatė buvimo vietą, kreipėmės į institucijas patikrinti turimą informaciją ir imtis priemonių“. Jis patikino, kad nuo pat paieškos paskelbimo pirmos dienos policija disponuoja apie ieškomosios išvykimo vietą ir vykimo maršrutą.

„Nenoriu komentuoti, kur ponia Venckienė šiandien yra, kokiam mieste, tačiau jos buvimo vieta, šalis tikrai mums yra žinoma“, - teigė pareigūnas.

Tačiau jis teigė, kad kreiptasi į atitinkamas kompetentingas institucijas ir laukiama atitinkamos reakcijos bei informacijos. Gavus informacijos, kad N.Venckienė vengia atvykti į Lietuvą ir dalyvauti procese, prokuroras gali inicijuoti kreiptis į teismą dėl suėmimo paskyrimo.

Ar pareigūnams pavyko susisiekti su pačia N.Venckiene, jis nekomentavo. Iš A.Roginskio žodžių galima suprasti, kad pareigūnai iš pradžių bandys jai įteikti šaukimą atvykti į apklausą.

Paklaustas, kodėl N.Venckienė iki šiol nėra sulaikyta ir pargabenta į Lietuvą, aukštas Policijos departamento pareigūnas atsakė, kad „mes gyvename teisinėje valstybėje ir procesas turėtų vykti pagal įstatymus, o procedūros yra griežtos“.

Policijos departamentas ketvirtadienį išplatintame pareiškime atkreipė dėmesį, kad tarptautinė paieška paskelbta tik buvimo vietai nustatyti, „todėl sulaikyti Neringą Venckienę užsienio šalių teisėsaugos institucijos, nustačiusios jos buvimo vietą, neturi teisinio pagrindo“.

Lietuvos policijos gauta informacija apie galimą ieškomo asmens buvimo vietą yra teikiama paieškos iniciatoriui - paiešką inicijavusiai ir ikiteisminį tyrimą kontroliuojančiai prokuratūrai. Pastaroji priima sprendimą dėl tolesnių paieškos veiksmų.

Pasak A.Roginskio, pradėjus paiešką imtasi visų veiksmų, būtinų veiksmų parlamentarės buvimo vietos nustatyti.

„Ką reiškia buvimo vietos nustatymas? Norėčiau pakomentuoti plačiau - reikia skirti įtariamosios buvimo vietos nustatymą ir paieškos tikslų skirti suėmimą. Tai reiškia, kad mes, nustatę įtariamosios buvimo vietą, kreipiamės į atitinkamas teisėsaugos institucijas. Jeigu kalba apie užsienio valstybę - į užsienio valstybėje esančius mūsų partnerius, prašome patikrinti mūsų informaciją ,ar tikrai mūsų gauta informacija turi pagrindo ir atitinkamai imtis priemonių informuoti ieškomą asmenį apie ketinimą atlikti baudžiamojo proceso veiksmus mūsų procese“, - aiškino laikinasis Kriminalinės policijos biuro vadovas.

Parlamentarės N.Venckienės paieška prokuratūros nutarimu paskelbta gegužės 9 dieną. Nustatyti, kur tiksliai yra Seimo „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnė, prokurorai įpareigojo policiją.

Šiaulių apygardos prokuratūra siekia N.Venckienę apklausti. Prokurorai pernai spalį N.Venckienei pateikė įtarimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti brolio dukrą motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Seimas balandžio pradžioje panaikino parlamentarės teisinę neliečiamybę, svarstant šį klausimą N.Venckienė Seime nebepasirodė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.