Pas kurį gerbėją iš Lietuvos pabėgusi N.Venckienė rado užuovėją?

Vakar pasitvirtino dar prieš keturis mėnesius „Lietuvos ryto” skelbta informacija, kad pabėgusi Seimo narė Neringa Venckienė su nepilnamečiu sūnumi tikrai yra Čikagoje ar netoli jos. Kaipmat atsibudo ir iki šiol tylėjusi Lietuvos policija, rašo „Lietuvos rytas”.

„Lietuvos ryto” skaitytoja pabėgusią parlamentarę N.Venckienę užfiksavo Čikagos centre, Vest Madisono gatvėje.<br>Fotomontažas
„Lietuvos ryto” skaitytoja pabėgusią parlamentarę N.Venckienę užfiksavo Čikagos centre, Vest Madisono gatvėje.<br>Fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Aug 23, 2013, 7:15 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:13 PM

Prieš puspenkto mėnesio iš Lietuvos dingusi N.Venckienė pagaliau išlindo į dienos šviesą.

Trečiadienį apie 16 val. (Lietuvos laiku – vidurnaktį iš trečiadienio į ketvirtadienį) „Lietuvos ryto” skaitytoja bėglę išvydo pačiame Čikagos centre, Vest Madisono gatvėje, šalia „Au Bon Pain” užkandinės.

Kartu su Seimo nare buvo jos keturiolikmetis sūnus bei moteris, kurios namuose greičiausiai nuo teisėsaugos ir slepiasi buvusi teisėja.

Atrodė nepasikeitusi

Nuo gegužės 9 dienos teisėsaugos ieškoma N.Venckienė atrodė beveik taip pat kaip prieš pasprukdama iš Lietuvos, tik šviesiai dažyti plaukai dabar yra kiek ilgesni nei tuomet, kai ją nuolat apkirpdavo teta Audronė Skučienė.

N.Venckienė avėjo tais pačiais lakuotais bateliais su sagtimi, kuriais Seime prisiekė būti ištikima Lietuvai ir gerbti jos įstatymus. Ant peties buvo užsimetusi šviesią rankinę, su kuria nesiskirdavo ir prieš pabėgimą.

Garliaviškė liko ištikima ir drabužių stiliui – vilkėjo švarkelį ir kelius vos dengiantį sijoną.

Policija teigia žinanti

Portalui lrytas.lt vakar rytą paskelbus garsiosios pabėgėlės nuotraukas, Policijos departamentas suskubo pranešti, jog jie jau nustatė N.Venckienės buvimo vietą ir kreipėsi į JAV pareigūnus, kad jie informuotų buvusią teisėją apie planuojamus atlikti ikiteisminio tyrimo veiksmus.

„Mes turime pakankamai informacijos apie jos buvimo vietą”, – vakar pareiškė laikinai Kriminalinės policijos biurui (KPB) vadovaujantis Andžejus Roginskis.

Pareigūno teigimu, policija nuo pat pirmos N.Venckienės paieškos dienos turėjo informacijos, kaip bėglė pateko į JAV ir kur apsistojo šioje šalyje.

JAV teisėsaugininkams pavesta patikrinti Lietuvos policijos turimą informaciją apie N.Venckienės buvimo vietą ir suradus perspėti, kad ji laukiama Šiaulių prokuratūroje, kuri nori teisinės neliečiamybės netekusiai Seimo narei pareikšti įtarimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius.

„Gavus informacijos apie ponios vengimą atvykti į mūsų procesą, prokuroras galimai inicijuos nutarimo pakeitimą, kreipsis į teismą dėl suėmimo, griežčiausios kardomosios priemonės”, – sakė A.Roginskis.

Beje, apie gresiančius nemalonumus N.Venckienei užsimenama pirmą kartą.

Prokurorei – staigmena

A.Roginskis pabrėžė, jog nuo paieškos paskelbimo pradžios iki dabar paiešką vykdantis KPB glaudžiai bendradarbiauja su ikiteisminį tyrimą atliekančia Šiaulių apygardos prokurore Nina Raugiene, keičiasi su ja turimomis žiniomis, informuoja apie atliktus procesinius veiksmus.

Tačiau tai, kad policija žino, kur yra N.Venckienė, prokurorei vakar buvo staigmena: „Neturiu jokios informacijos.”

N.Raugienė paprašė „Lietuvos ryto” pateikti jai N.Venckienę nufotografavusios moters kontaktinius duomenis. Apklausus ją tikimasi išsiaiškinti nuotraukų padarymo aplinkybes, o tada bus svarstoma, kokių imtis tolesnių veiksmų.

„Pabėgimas nėra priežastis kreiptis į teismą dėl asmens suėmimo. Man reikia konkrečių duomenų”, – paaiškino ikiteisminį tyrimą atliekanti prokurorė.

Minimos dvi pavardės

Nuo to laiko, kai „Lietuvos rytas” paskelbė, kad N.Venckienė su sūnumi pabėgo į JAV ir rado prieglobstį savo gerbėjų Čikagoje namuose, yra minimos dviejų ją esą apgyvendinusių asmenų pavardės – žurnalistu save vadinančio Juozo Karsoko, aktyviai dalyvavusio pedofilijos istorijos kūrėją palaikančiuose mitinguose, ir vargonininko Algimanto Barniškio.

Su ilgą laiką Lietuvoje viešėjusiu A.Barniškiu susisiekti nepavyko.

„Su juo buvo negražiai pasielgta, todėl žmogus nenori apie tai kalbėtis”, – aktyvaus lietuvių visuomenininko elgesį paaiškino jį gerai pažįstantis kunigas Jaunius Kelpšas.

Pasak iš Garliavos kilusio dvasininko, A.Barniškio nemėgstantys žmonės ne tik paskleidė gandus, kad jis priglaudė bėglę, bet ir per vietos televiziją parodė sumontuotą jo ir N.Venckienės nuotrauką.

„Žinau tų žmonių pavardes, bet nesakysiu. Tai buvo padaryta siekiant pasišaipyti iš A.Barniškio. Aišku, niekada negali dėl visko garantuoti, bet greičiau patikėsiu, kad ji pas J.Karsoką nei pas jį”, – vakar „Lietuvos rytui” sakė J.Kelpšas.

Informacijos, kad N.Venckienė gyveno ar gyvena jo namuose, nepaneigė ir pats J.Karsokas.

Po pirmojo jo pavardės paminėjimo dienraštyje į redakciją paskambinęs Čikagos lietuvis teigė straipsnio neskaitęs, bet apie jį parašyta informacija esą nėra tiksli.

Paklaustas, ar pas jį tikrai gyveno Seimo narė, J.Karsokas atšovė: „Kodėl turėčiau sakyti? Čia mūsų reikalas.”

Pasirodė pirmą kartą?

Pasak J.Kelpšo, iki N.Venckienės užfiksavimo Čikagos centre jam neteko nė iš vieno lietuvio girdėti, kad kuris nors būtų matęs nuo teisėsaugos pasislėpusią Seimo narę ar jos sūnų.

„Nors Čikaga ir didelė, joje gyvenantiems lietuviams ji atrodo lyg mažas kaimas. Čia visi vieni kitus pažįsta.

Tokioje bendruomenėje kaip mūsų gandai sklinda greitai, o paslapčių čia ilgai neišsaugosi”, – sakė kunigas.

Tą patį dvasininkas tvirtino ir vakar: „Dar nesu sutikęs nė vieno žmogaus, kuris galėtų pasigirti pamatęs ją parduotuvėje, lietuviškuose susiėjimuose, bažnyčioje ar kitur.”

J.Kelpšas mano, kad N.Venckienė prieglobstį galėjo rasti viename Čikagos priemiesčių, tačiau ir ten ji nesiafišuoja: „Matyt, slepiasi kur nors rūsyje.”

Gali kilti problemų dėl vaiko

* N.Venckienė, kuriai Šiaulių apygardos prokuratūra ketina pareikšti įtarimus dėl teismo sprendimo nevykdymo, nepagarbos teismui, trukdymo antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimo policijos pareigūnams, nežymaus sveikatos sutrikdymo bei piktnaudžiavimo globėjos pareigomis, į JAV yra išvykusi su diplomatiniu pasu.

* Parlamentarės sūnui JAV ambasada privalėjo išduoti leidimą įvažiuoti į šalį arba turistinę vizą.

* Gavus bevizio režimo leidimą JAV leidžiama viešėti 90 dienų. Šis terminas jau seniai praėjo.

* Jei vis dėlto N.Venckienė savo sūnui išrūpino vizą, vaikas Amerikoje legaliai gali būti pusę metų. Praėjus šiam terminui jis gali būti deportuotas iš šalies.

* Po pusmečio deklaruoti savo gyvenamąją vietą užsienyje reikalauja ir Lietuvos įstatymai.

* Jei tai nepadaroma prieš išvykstant iš Lietuvos, asmuo, užsienyje pragyvenęs daugiau kaip šešis mėnesius, privalo deklaruoti gyvenamąją vietą ambasadoje ar konsulinėje įstaigoje.

* Nedeklaravus laukia bauda. Tiesa, tik pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą ir gana juokinga, vargu ar galinti išgąsdinti N.Venckienę – nuo 50 iki 100 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth