Kada rąstą pjaus kultūros ministras?

Š.Birutis apsilankė Švedijoje. Drąsios šalies kultūros ministras vikingų palikuoniams pareiškė, kad jie, į Lietuvą gabendami visokius „svedbankus”, „ikėjas” ir „eičendemus”, pamiršo prigriebti šios Šiaurės šalies kultūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius

Aug 30, 2013, 7:45 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:08 PM

Narsių žodžių kišenėje neieškantis ministras greičiausiai buvo teisus. Nors ta nedidelė dalis lietuvių, kuri dar turi noro domėtis menu, žino, jog Švedija per pastaruosius kelis dešimtmečius sukišo milijonus į savo kultūros sklaidą mūsų šalyje.

Jų kultūrą mes, lietuviai, turėjome progos pažinti net geriau nei latvių ar estų.

Lietuviškai skaitome kone visą geriausią švedų literatūrą – nuo A.Lindgren iki S.Larssono, nuo A.Strindbergo iki H.Mankello, nuo I.Bergmano iki K.Alvtegen. Lietuvoje lankėsi ir Nobelio premijos laureatas T.Tranströmeris, šią premiją skirstančios komisijos narys T.Lindgrenas, P.O.Enquistas ir daug kitų nuostabių plunksnos meistrų.

Švedijos prozą ir poeziją į lietuvių kalbą pasiaukojamai verčianti Z.Mažeikaitė pelnė ne vieną ministro aplankytos šalies premiją. Dešimtys lietuvių literatų gyveno ir dirbo Baltijos rašytojų ir vertėjų centre Visbyje. Švedijoje ne vien už savo pinigus vaisingai lankėsi ir dauguma garsiausių kitų sričių meno profesionalų.

Be švedų trupių apsieina retas Lietuvoje vykstantis šiuolaikinio šokio festivalis.

Ką jau kalbėti apie švedų kiną, be kurio neįsivaizduojami tokie festivaliai kaip „Scanorama” ar „Kino pavasaris”. Sostinės kino teatras „Pasaka” ką tik supažindino su septyniais naujausiais švedų filmais.

Nepaisant to, drąsusis Š.Birutis, kaip sakiau, yra teisus. Tie švedai turėtų Vilniuje atidaryti Stokholmo karališkųjų operos ir dramos teatrų filialus ir mums nemokamai rodyti švediškus spektaklius.

O šių įstaigų atidaryme ministras, kaip prezidentė D.Grybauskaitė prie „Ikea” parduotuvės, pjautų rąstą, o ne grybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.