Darželių auklėtojos sužinos, kiek uždirba vaikų tėvai

Vilniaus vaikų darželiuose – pažymų rinkimų karštinė. Tėvai auklėtojoms turi pristatyti dokumentus apie deklaruotą gyvenamąją vietą ir sumokėtus mokesčius valstybei. Pastarasis reikalavimas vertinamas prieštaringai. Tėvai susirūpino, kodėl darželio ir savivaldybės atstovams turi atskleisti savo pajamas.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 9, 2013, 2:56 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:03 PM

Į Vilniaus darželius vaikus leidžiantiems tėvams pažymas apie valstybei sumokėtą mokestį ir gyvenamąją vietą reikia pateikti iki spalio. Jei vaikas į darželį vedamas ne pirmus metus, jo tėvams taikoma išimtis. Popierius jie gali rinkti iki gruodžio. Pažymas renka darželių auklėtojai savivaldybės paliepimu. Esą tai daryti buvo liepta dar liepą per pasitarimą pas merą.

„Vilniaus miesto savivaldybės akibrokštas galimai paminant pamatinius asmens konfidencialumo principus“, – taip savivaldybės iniciatyvą komentuoja Nacionalinis aktyvių mamų sambūris.

„Informuojame, kad teisės reikalauti duomenų apie gyventojų pajamų deklaracijos dalį, kurioje nurodyta, kiek per praėjusius metus įmokėta pajamų mokesčio savivaldybė, neturi. Jei turėtų – pasiimtų šią informaciją iš Valstybinės mokesčių inspekcijos. Todėl prašome Jūsų apie tokius atvejus informuoti mūsų organizaciją, o neteisėtai reikalaujamos informacijos atsakingai neteikti“, – pareiškė mamų organizacijos vadovai.

Kai kurie apie tai sužinoję tėvai pradėjo piktintis, kad jie turės paviešinti savo uždarbį, nes žinant sumokėtą mokesčių dydį nelabai sunku apskaičiuoti ir gaunamos algos dydį.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija tokį Vilniaus miesto savivaldybės nurodymą taip pat vertina kritiškai. Esą savivaldybė prašo iš tėvų perteklinės informacijos.

„Vilniaus miesto savivaldybės mero pasitarimo protokolas nėra laikomas tinkamu teisiniu pagrindu gauti asmens duomenims“, – tvirtina inspekcijos teisininkai. 

Vilniaus valdžia portalui lrytas.lt pranešė, kad informacija renkama norint įsitikinti, ar darželį lankantys vaikai yra vilniečiai. Šiems yra taikoma pirmenybė, nes deklaravę gyvenamąją vietą kitose savivaldybėse gyventojų pajamų mokesčio Vilniui nemoka.

„Pastaraisiais mėnesiais nemažai gyventojų su vaikais (vidutiniškai po 500 per mėnesį) deklaruodavo savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste. Šitaip jų vaikas gaudavo prioritetą patekti į darželį. Tačiau dalis tėvų šia tvarka piktnaudžiauja. Net ir deklaravę savo gyvenamąją vietą Vilniuje, jie faktiškai gyvena kitoje Lietuvos savivaldybėje ir moka ten mokesčius. Vilniaus miesto savivaldybė, siekdama išsiaiškinti, kokia dalis tėvų, deklaravusių savo gyvenamąją vietą Vilniuje, realiai joje gyvena ir moka mokesčius, prašo tėvų pateikti nustatytos formos pažymą, kurioje atsispindėtų informacija apie tai, kuriai savivaldybei yra sumokami mokesčiai. Primename, kad vieno vaiko išlaikymas ikimokyklinio ugdymo įstaigoje Vilniaus miesto biudžetui per metus kainuoja 5000–6500 litų“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Pabrėžiama, kad šiemet informacija yra renkama tik statistiniais tikslais, todėl jokios įtakos vaiko vietai eilėje ji neturės.

Vilniaus darželiuose vietų trūksta maždaug tūkstančiui vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda