Tibeto dvasinį vadovą Dalai Lamą Lietuvoje pasitiko gerbėjai

Lėktuvas, skraidinantis Tibeto dvasinį lyderį Dalai Lamą (78 m.), trečiadienį po pietų nusileido Vilniaus oro uoste. Jo Šventenybė Dalai Lama XIV į Lietuvą atvyko bendru Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Tibetu grupės, Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos budistų bendruomenių kvietimu.

Tibeto dvasinį vadovą Dalai Lamą trečiadienį prie viešbučio pasitiko gausus būrys jo gerbėjų ir visuomenės veikėjų, pasisakančių už Tibeto nepriklausomybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tibeto dvasinį vadovą Dalai Lamą trečiadienį prie viešbučio pasitiko gausus būrys jo gerbėjų ir visuomenės veikėjų, pasisakančių už Tibeto nepriklausomybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Sep 11, 2013, 3:01 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:01 AM

Tradiciniu budistų apsiaustu apsigaubusį Tibeto ir budizmo dvasinį vadovą, kuris 1959 metais pabėgo į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, oro uoste pasitiko negausus visuomenininkų būrys.

Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Tibetu grupės pirmininkė Seimo narė Dalia Kuodytė Jo Šventenybę pasitiks viešbutyje.

Pekinas Dalai Lamą laiko smurtą kurstančiu separatistu. Tuo tarpu pats dvasinis lyderis teigia tenorintis didesnės autonomijos savo tėvynei Himalajų kalnuose. Tai – trečias Tibeto dvasinio lyderio vizitas Lietuvoje.

Paskutinį kartą Jo Šventenybė Lietuvoje lankėsi 2001 metais, tuomet Tibeto dvasinį vadovą „privačiam pokalbiui“ priėmė šalies prezidentas Valdas Adamkus.

Dalai Lamos svarbiausias tikslas Lietuvoje būtų susitikti su visuomene. Per keturių dienų vizitą Tibeto dvasinis vadovas ketina Lietuvos žmonėms kalbėti apie žmogiškąsias vertybes – užuojautą, meilę, toleranciją.

Jo Šventenybės vizito proga Vilniuje rugsėjo 7-28 dienomis vyksta Tibeto kultūros dienos. Oficialūs susitikimai su aukščiausios valdžios pareigūnais nenumatomi. Tokiems susitikimams griežtai priešinasi Kinija.

Rugsėjo 12-ąją Vilniuje Dalai Lama lankysis Seime, susitiks su Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Tibetu grupės atstovais. Susitikti su Tibeto dvasiniu vadovu ketvirtadienį planuoja ir Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė.

 „Jo Šventenybės dėmesys ir parama mūsų šaliai iš karto po Nepriklausomybės atkūrimo buvo svarbūs ne tik tarptautiniu ar dvasiniu požiūriu. Tai mus įkvėpė ir drąsino išties sunkiu metu“, – sakė ji.

Sostinės Rotušėje Dalai Lama susitikęs su religinių bendruomenių, politikos, meno ir kultūros atstovais kalbės apie „socialinius, ekologinius ir moralinius iššūkius moderniame pasaulyje“.

Ketvirtadienio popietę jo šventenybė dalyvaus skulptūros „Mandala“ atidengimo Tibeto skvere, Užupyje, ceremonijoje.

Rugsėjo 13-ąją Tibeto dvasinis vadovas „Siemens“ arenoje visuomenei skaitys paskaitą „Kelias į Taiką ir Laimę Globalioje visuomenėje“.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.

Jo Šventenybės Dalai Lamos XIV paskaitos „Kelias į taiką ir laimę globalioje visuomenėje“ tiesioginę transliaciją iš „Siemens“ arenos penktadienį nuo 12:30 val. stebėkite per tv.lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.