Lyčių lygybės srityje Lietuva yra gerame kelyje

Lietuva lygčių lygybės klausimu

Diskriminacija Lietuvoje mažėja.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Diskriminacija Lietuvoje mažėja.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 13, 2013, 4:51 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:45 AM

„Aš sakyčiau, kad Lietuva yra gerame kelyje, tikrai daro progresą ir nėra labai sudėtingoje padėtyje lyčių lygybės srityje palyginus su kitomis ES narėmis“, - spaudos konferencijoje penktadienį sakė jis.

EK atstovas priminė Komisijos pastaruoju metu labiausiai pabrėžiamas problemas lyčių lygybės srityje - vienodą atlygį už tą patį darbą bei vaikams iki trijų metų amžiaus skiriamą paramą, kuri svarbi kalbant apie galimybę moterims grįžti į darbo rinką po gimdymo.

EK Lygybės direktorato vadovas dalyvauja penktadienį Vilniuje vykstančioje aukšto lygio konferencijoje, skirtoje lyčių lygybės klausimams.

Šio renginio spaudos konferencijoje Europos lyčių lygybės instituto direktorė Virginija Langbakk dėstė, kad pastaraisiais metais šalims narėms taupant mažėja finansavimas ir kovai už lyčių lygybę.

„Tendencija bendra yra kol kas - pažemėjimas, sakykime, silpnesnis vystymasis, negu, pavyzdžiui, lyginant su 2006 metais“, - kalbėjo V.Langbakk.

A.Ciobanu-Dordea teigimu, finansų ir personalo mažėjimą šioje srityje reikia priimti kaip realybę, nes tai ne vienintelis sektorius, paveiktas biudžetų karpymo. Jis ragino į darbą šioje srityje žiūrėti pragmatiškiau, kūrybingiau, mokytis iš privataus sektoriaus.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas pabrėžė, kad Lietuvai dabar svarbiausia orientuotis į praktinį integruotą lyčių lygybės įgyvendinimą.

„Lyg ir pas mus Lietuvoje instituciniai mechanizmai veikia, mes tikrai neblogai atrodome Europos Sąjungos lygiu, tačiau reikia toliau siekti, kaip galėtume praktiškai įgyvendinti“, - spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

„Tai ne tik darbo santykiai. Jeigu mes šnekėsime vien tik apie socialinę apsaugą, tai mes nepasiektime užsibrėžtų tikslų. Mes turime šį dalyką integruoti būtent į visas visas įmanomas sritis, nes nuo to ir prasideda nelygybė tarp vyrų ir moterų“, - kalbėjo A.Bitinas.

Lietuvoje vyrų užimtumas - didesnis nei moterų. 2012 metais 15–64 metų amžiaus moterų užimtumo lygis sudarė 61,9 procento ir per metus padidėjo 1,7 procentinio punkto. Vyrų – sudarė 62,5 proc. ir padidėjo 2,1 procentinio punkto.

Didžiausias moterų ir vyrų užimtumo lygio skirtumas yra Maltoje, Graikijoje, nurodo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

2012 metais moterų nedarbo lygis Lietuvoje sudarė 11,5 proc., vyrų – 15,1 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.