Bėglė toliau žaidžia slėpynes su Lietuva

Nuo teisėsaugos besislapstančios Neringos Venckienės viltis – JAV teismas. Bet į jį Seimo narė galės kreiptis tik tada, jei Lietuva paprašys šios užsienio šalies bėglę išduoti, rašo „Lietuvos rytas”.

Pernai Lietuvai prisiekusi N.Venckienė dabar kur kas labiau pasitiki Amerika.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pernai Lietuvai prisiekusi N.Venckienė dabar kur kas labiau pasitiki Amerika.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2013, 7:36 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:31 AM

N.Venckienė savo užmojus atskleidė atvirame laiške šeimai, partijos draugams, bendražygiams ir rinkėjams.

Šį raštą vakar Seime perskaitė jos sutuoktinis advokatas Aidas Venckus.

„Nepasislėpiau ir nepabėgau, bet buvau priversta išvažiuoti, nes tikimybė įrodyti tiesą Lietuvoje tapo lygi nuliui.

Išvažiavau į demokratinę šalį, kurioje teisėjų ir Seimo narių teisinės neliečiamybės naikinimas nesprendžiamas be jokių įrodymų.

Išvažiavau į demokratinę šalį, kur yra galimybių įrodyti tiesą teisme”, – šiuo metu Čikagoje esančios žmonos žodžius citavo A.Venckus.

N.Venckienė savo ilgame laiške pakartojo jau ne kartą girdėtus žodžius – esą mūsų šalį valdo ne Lietuvos žmonės, bet į vieną kumštį susitelkęs valdžios ir teisėsaugos klanas, kuris tenori vieno – toliau išlikti ir sunaikinti visus, kurie ieško tiesos.

„Į viską reaguoti nėra nei noro, nei laiko. Šmeižto ir melo tiek daug, kad jie jau tapo kasdienybe ir mūsų supuvusios valstybės dalimi.

Laukiu ekstradicijos bylos, kurioje su prašymu užsienio valstybei Generalinė prokuratūra pateiks visą vaizdo įrašą, darytą 2012 metų gegužės 17-ąją Garliavoje (tą dieną iš N.Venckienės namų pakaunėje buvo paimta jos globojama dukterėčia ir perduota motinai Laimutei Stankūnaitei. – Red.)”, – rašo Seimo narė, kuri bent artimiausiu metu grįžti į Lietuvą neketina.

Viltis – užsienio teismai

Paprašytas pakomentuoti, kaip įsivaizduoja užsienio teisėsaugos įsikišimą – galbūt politinio prieglobsčio prašymą, – A.Venckus teigė, kad jo sutuoktinė pagal dabartinę situaciją nurodė, kad jos išvykimas yra vienintelė teisinė galimybė perkelti šio klausimo sprendimą į užsienio teismą, aišku, jei Lietuva paprašys ją išduoti pagal Europos arešto orderį ar ekstradicijos procedūrą.

„Būtent pradėjus tokį procesą atsiras pagrindas reikalauti, kad būtų pateikta visa Lietuvos teisėsaugos turima medžiaga.

Manau, užsienio valstybės teismas įvertins, kiek ta medžiaga pagrįsta ir ar sudaro pagrindą baudžiamajam persekiojimui”, – kalbėjo advokatas.

Klausiamas apie galutinį žmonos tikslą, A.Venckus aiškino, jog N.Venckienė siekia įrodyti, kad „visi šie teisiniai procesai skirti tam, kad būtų susidorota su ja kaip su asmeniu, kuris išdrįso pareikšti savo nuomonę ir iškėlė į viešumą visas Lietuvos teisėsaugos institucijų negeroves”.

Gyrė save, pliekė kitus

Trečiadienį paskelbtame laiške N.Venckienė ne tik švaistėsi kaltinimais, bet ir neigė šiuo metu nedirbanti kaip parlamentarė – ji aiškino paruošusi iš viso 14 įstatymų projektų, o nuo 2013 metų gegužės – 10 projektų.

Čia pat išvardyti net 25 įvairioms frakcijoms priklausantys Seimo nariai, kurie per 10 mėnesių pateikė tik nuo vieno iki šešių teisės aktų projektų.

„Taigi akivaizdu, kad garsiai rėkiantys konservatoriai ir socialdemokratai nenuveikė jokių realių darbų, neturi jie jokių siekių išgelbėti ant bedugnės krašto kybančią valstybę.

Akivaizdu, kad sėdėjimą ir algos gavimą konservatoriai supranta kaip Seimo nario tiesioginį darbą”, – išrėžė bėglė.

Parlamentarė taip pat priminė, jog nuo gegužės „negavusi nė vieno lito darbo užmokesčio, nėra išleidusi nė lito parlamentinių lėšų”.

Kalbėdama apie Vilniaus centre esančio Seimo viešbučio butą, kuriame ji gyveno, N.Venckienė aiškino, kad jo „priduoti” nebuvo galimybių, nes balandį parlamento kanceliarija be jos žinios pakeitė spyną ir į būstą nebuvo galima patekti.

Laiške politikė taip pat paneigė, jog naudojasi diplomatiniu pasu, be to, pranešė, kad sūnus Karolis sėkmingai baigė septintą klasę mokykloje.

Turi būti teisiama Lietuvoje

„Politiniai pareiškimai komentuojami nebus”, – taip į skambius A.Venckaus perskaitytus žodžius atsakė Šiaulių apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Nina Raugienė.

Pareigūnė nusistebėjo teiginiais, jog N.Venckienė laukia ekstradicijos ir savo likimą patikės užsienio valstybės teismams.

„Nusikalstamos veikos padarytos Lietuvoje, ji yra Lietuvos pilietė, todėl ir teismo procesas turėtų vykti čia”, – vakar kalbėjo N.Raugienė.

Prokurorė patikino neturinti tikslios informacijos, kur slapstosi bėglė: „Yra keletas variantų, kurie tikrinami. N.Venckienės ieškoma ne tik JAV, bet ir kitose užsienio valstybėse.”

N.Raugienė šyptelėjo paklausta apie tariamą N.Venckienės parlamentinę veiklą užsienyje: „Išsiaiškinta, jog šie dokumentai buvo ruošti ir perduoti dar prieš išvažiuojant.”

Šiaulių prokurorė vakar paneigė ir tai, kad bėglė per ikiteisminį tyrimą esą jau davė parodymus: „Šaukimas atvykti į apklausą jai neįteiktas. Bandėme jį perduoti sutuoktiniui, giminaičiams, bet nė vienas neėmė.”

Patvirtino tėvystę

Seime perskaitęs sutuoktinės kreipimąsi A.Venckus vakar atsakė ir į klausimą apie asmeninį gyvenimą: „Gyvenu savo namuose vienas, neturiu nei meilužės, nei nesantuokinio vaiko.

Neringa pati pagimdė mūsų sūnų, mačiau tai savo akimis, dalyvavau gimdyme.

Neturiu jokių abejonių, kad aš nebūčiau jo biologinis tėvas.”

Sudaryti du sąrašai

O „Drąsos kelio” partijos pirmininkas parlamentaras Jonas Varkala vakar paskelbė, kad yra sudaryti baltasis ir juodasis sąrašai. Pirmojo viršūnėje yra N.Venckienė ir jos artimiausi šalininkai, siekiantys tiesos.

J.Varkala tiesiai nepasakė, kas yra juodajame sąraše, bet buvo galima suprasti, jog į jį įtraukti generalinis prokuroras Darius Valys, Aukščiausiojo teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius, policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis, Garliavos istoriją ne pagal „drąsuolių” scenarijų nušvietę žurnalistai.

„Tikėkimės, kad juodasis sąrašas trumpės”, – sakė J.Varkala, nors nepaaiškino, kaip tai atsitiks.

Šiaulių apygardos prokuratūra siekia apklausti

* Seimas balandžio pradžioje panaikino N.Venckienės teisinę neliečiamybę, nuo to laiko ji parlamente nesirodo.

* Šešiomis nusikalstamomis veikomis įtariamos N.Venckienės paieška paskelbta gegužės 9-ąją. Šiaulių apygardos prokuratūra siekia ją apklausti.

* Vien į JAV išsiųsti du teisinės pagalbos prašymai. Šios valstybės pareigūnai atsakė, jog gauti prašymai yra perduoti už ekstradiciją atsakingoms institucijoms.

Kriminalistai lauks procesinių sprendimų

Kokią taktiką N.Venckienei pargabenti pasirinko Lietuvos teisėsaugininkai? Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis daug neatviravo, tačiau neatmetė, kad įmanomas ir deportacijos variantas.

– Jūs sakėte, kad N.Venckienės gyvenamoji vieta yra nustatyta.

– Gyvenamoji vieta mums žinoma. Mes tai jau sakėme anksčiau.

– Ar jums žinoma, kaip Seimo narė išvyko į JAV – pasinaudojusi beviziu režimu ar turi turistinę vizą?

– Šis klausimas susijęs su tam tikrais procesiniais veiksmais, todėl nekomentuosiu. Galiu patikinti, kad tą procesą policija gana gerai žino ir kontroliuoja.

– Spalio 9 dieną sueina šeši mėnesiai, kai N.Venckienė yra išvykusi iš Lietuvos. Kartu gali baigtis ir jos legalaus buvimo JAV laikas. Ar ji galėtų būti deportuota?

– Lauksime priimamų procesinių sprendimų, jei jie tokie bus. Tada bus aiškūs kiti veiksmai. Kiekviena situacija skirtinga, reikia įsigilinti į priežastis, argumentus, kodėl taip atsitiko. Tai JAV institucijų sprendimas. Jei šiuo atveju kalbame apie N.Venckienę.

– Nebūtinai apie N.Venckienę. Kokia yra praktika, ar dažnai Lietuvos piliečiai deportuojami iš JAV, jei per ilgai užsibūna toje šalyje.

– Manau, kad taip būna. Bet šiuo atveju sunku pasakyti, kaip bus, nes tai priklauso nuo procedūrų, nuo tam tikrų teisės aktų, nuo daugelio detalių.

Seimo valdyba bandys spręsti dėl apkaltos

* Seimo valdyba svarstys, ar galima surengti apkaltą pusmetį parlamente nesirodančiai „Drąsos kelio” frakcijos seniūnei N.Venckienei.

* Valdybos nariai kitą savaitę į posėdį dėl apkaltos sąlygų kviečiasi konstitucinės teisės ekspertą, buvusį Konstitucinio teismo teisėją profesorių V.Sinkevičių.

* Seimo vicepirmininko K.Komskio teigimu, keblumų dėl apkaltos užsienyje išvykusiai parlamentarei kyla, nes pagal procedūras rengiant apkaltos procesą numatytas ir to asmens dalyvavimas.

* „Todėl kviečiamės ekspertą, kad pasakytų, kokių teisės aktų pakeitimų reikia, kad pagaliau baigtume juokinti žmones tokia situacija”, – paaiškino K.Komskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.