N.Venckienė Amerikoje slapstosi kaip nelegalė?

Į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) nuo teisėsaugos pabėgusi Seimo narė Neringa Venckienė šiuo metu Čikagoje turėtų būti kaip nelegalė. Pagal įprastą keliavimo į JAV tvarką Lietuvos piliečiams leidžiama už Atlanto laikinai užsibūti ne ilgiau kaip 90 dienų. Šis terminas jau seniai pasibaigęs.

N.Venckienė JAV žada ieškoti teisybės, tačiau gali būti, kad ji pati pažeidžia JAV įstatymus.
N.Venckienė JAV žada ieškoti teisybės, tačiau gali būti, kad ji pati pažeidžia JAV įstatymus.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 20, 2013, 6:41 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:35 PM

Iš pradžių buvo manyta, kad N.Venckienė į Ameriką pabėgo naudodamasi diplomatiniu pasu. Tačiau šią savaitę jos sutuoktinis Aidas Venckus spaudos konferencijoje viešai paneigė, kad jo sutuoktinė naudoja šį dokumentą. Tai, kad Seimo narė nebuvo pasidariusi diplomatinio paso, portalui lrytas.lt patvirtino ir šiuos dokumentus išduodanti Užsienio reikalų ministerija.

Vargu ar N.Venckienė prieš vykdama į JAV darėsi darbo, studijų ar imigracinę vizą. Greičiausiai ji, kaip ir daugelis lietuvių, išvyko naudodamasi elektronine leidimų keliauti sistema, kurioje užsiregistravus į JAV galima nuvykti ne ilgesniam kaip 90 dienų terminui.

Kaip paaiškino JAV ambasada, suėjus 90 dienų, privaloma išvykti iš šalies.

Nuvažiavusi pagal tokią tvarką N.Venckienė nelegale turėjo tapti liepos viduryje. Todėl nuolat apie teisybės paiešką kalbanti Seimo narė, jei kreiptųsi į JAV institucijas, greičiausiai už šios šalies įstatymų pažeidimus iš JAV būtų deportuota.

Žinoma, „violetinių“ lyderė teoriškai galėjo po 90 dienų išvykti iš JAV, užpildyti naują prašymą ir vėl grįžti. Tačiau vargu ar tai darytų nuo teisėsaugos besislapstantis žmogus, nes prašant leidimo įvažiuoti į JAV reikia nurodyti adresą, kur jis gyvens.

Pabėgėlės sutuoktinis A.Venckus portalui lrytas.lt atsisakė paaiškinti, kokiu būdu politikė išvyko iš Lietuvos, koks jos statusas JAV, kokius dokumentus ji pateikė atvykdama į svečią šalį.

Šią savaitę gavęs laišką iš žmonos A.Venckus pranešė, kad ji ruošiasi teisinei kovai užsienyje, ten ketina įrodyti, kad Garliavos pedofilijos istorija nėra fantazijos.

N.Venckienės jau kelis mėnesius ieško Lietuvos teisėsauga. Ją norima apklausti. Kadangi Seimo narė neatsiliepia į prašymą duoti parodymus, Lietuvos teisėsauga yra paprašiusi JAV pareigūnų padėti nustatyti, kur slapstosi „Drąsos kelio“ lyderė.

Kai jos nuotraukos Čikagoje pasirodė portale lrytas.lt, pareigūnai pripažino nustatę N.Venckienės buvimo vietą.

Lietuvos pareigūnai tikina, kad bendradarbiauja su partneriais amerikiečiais. Tuo metu JAV teisėsauga aiškinosi, ar N.Venckienė yra nusiteikusi bendradarbiauti. Jeigu paaiškės, kad Seimo narė pernelyg įsijautė į bėglės vaidmenį, Lietuvos prokurorai gali paprašyti amerikiečių suimti Drąsiaus Kedžio seserį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.