Ar D.Grybauskaitė prisegs ordinus ir prie Lavrinovičių krūtinės?

Sidabrą Europos vyrų krepšinio čempionate iškovojusiai Lietuvos rinktinei turėtų būti skirti aukšti apdovanojimai. 2007-aisiais, iškovojusi bronzą čempionate Ispanijoje, mūsų ekipa iš prezidento Valdo Adamkaus rankų gavo medalius. Tačiau jų negavo anuomet rezultatyviai žaidę broliai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai, nes buvo teisti už išžaginimą.

Broliai D. ir K.Lavrinovičiai galbūt gaus ordinus, o gal tenkinsis tik diplomais.<br>P.Mantauto nuotr.
Broliai D. ir K.Lavrinovičiai galbūt gaus ordinus, o gal tenkinsis tik diplomais.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-09-24 06:59, atnaujinta 2018-02-21 21:23

Formaliai jų teistumas seniai išnykęs, bet ar šįkart jie gaus medalius, Prezidentūra pasakyti negali, o teisininkai pripažįsta, jog padėtis dviprasmiška.

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos tarnybos vadovė Daiva Ulbinaitė pripažino, jog šiuo metu galvojama, kaip pagerbti krepšininkus vicečempionus, bet dėl konkrečių apdovanojimų ir jų įteikimo datos pirmadienį dar nebuvo apsispręsta.

Gavo tik diplomus

Taip pat dar nežinoma, ar valstybinius apdovanojimus, jei juos bus nutarta skirti, gaus ir rinktinės veteranai, broliai dvyniai K.Lavrinovičius ir D.Lavrinovičius.

Prieš 6 metus dvyniai iš Prezidentūros, kurioje anuomet šeimininkavo V.Adamkus, išėjo nukabinę nosis. Lietuvos krepšinio komanda tada buvo iškilmingai pagerbta už trečiąją vietą Europos krepšinio čempionate.

Ant komandos kolegų krūtinių tviskėjo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliai, o broliai gavo tik diplomus.

Priežastis – teistumas. Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai bei jų pusbrolis Aleksejus Borodkinas 1999 m. buvo nuteisti už Natalijos Tomaševič išžaginimą.

Paleido anksčiau laiko

D.ir K.Lavrinovičiai buvo nuteisti 5 metams kalėti, bet 2001 m. Kšyštofas paleistas iš Pravieniškių kolonijos pritaikius amnestijos įstatymą, o Darjušas laisvę išvydo beveik 2 metais vėliau, paleistas už gerą elgesį įkalinimo vietoje.

Tačiau teisiniu požiūriu jų teistumas 2007 m. dar nebuvo išnykęs, todėl pagal valstybinių apdovanojimų teikimo įstatymą, ordinų ir medalių jie negalėjo gauti.

Kitokia, bet nemažiau subtili padėtis yra dabar. Kaip paaiškino teisės profesorius Raimundas Jurka, atlikęs bausmę asmuo laikomas buvęs teistas tam tikrą laiką.

Jo teigimu, už išžaginimą teistas asmuo tokiu viešai gali būti vadinamas 5 metus po bausmės atlikimo. Tačiau yra dvi – teisinio (formalaus) ir faktinio – teistumo sąvokos.

„Kada išnyksta teistumas, priklauso nuo nusikaltimo sunkumo. Apribojimai, kuriuos lemia teistumas, priklauso nuo tokio asmens užimamų pareigybių. Pavyzdžiui, teismų sistemoje, policijoje negali dirbti asmuo, jei jis buvo padaręs nusikaltimą ir nesvarbu, kiek seniai. Jis laikomas teistu asmeniu“, - aiškino R.Jurka.

Teistumas teistumui nelygu

Teisės profesoriaus nuomone, brolių Lavrinovičių teistumas yra pasibaigęs ir jis nemato kliūčių skirti jiems apdovanojimus.

„Juk kalbama apie apdovanojimą, skiriamą už šalies vardo garsinimą. O šie sportininkai tikrai nemažai prisidėjo prie krepšinio pergalių pastarąjį dešimtmetį. Žmogus neturėtų visą gyvenimą būti ignoruojamas už jaunystėje padarytą klaidą“, - tikino R.Jurka.

Tačiau labai tvirtai atsakyti, ar dvyniams Lavrinovičiams be išlygų priklauso ordinai, teisininkas nesiryžo.

Valstybinių apdovanojimų įstatymas numato, kad asmenys, teisti už tyčinius nusikaltimus, negali gauti valstybinių apdovanojimų, jais puoštis.

Tačiau įstatymas nedetalizuoja, koks teistumas turimas omenyje – juridinis, kuris, priklausomai nuo nusikaltimo sunkumo, išnyksta per tam tikrą laiką.

Apribojimai netaikomi Vyčio kryžiaus ordino medaliui (už pasipriešinimą okupacijai 1940-1990 m.) ir Žūstančiųjų gelbėjimo kryžiaus ordinui (už žmogaus gyvybės išgelbėjimą pavojingomis aplinkybėmis).

Galima teigti, jog teisiniu požiūriu apdovanoti už nuopelnus Lietuvai kliūčių nėra, bet jų neduoti, apsiriboti tik diplomais, kaip 2007-aisiais, irgi galima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.