V.Gedvilas: „Antisemitizmo apraiškos neturi būti toleruojamos“

Skaudžios istorijos pamokos negali

V.Gedvilas pabrėžė, kad reikia žinoti savo praeitį tam, jog būtų galima kurti ateitį, „kurioje neliktų nei vietos nei menkiausios galimybės pasikartoti praeities siaubui“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Gedvilas pabrėžė, kad reikia žinoti savo praeitį tam, jog būtų galima kurti ateitį, „kurioje neliktų nei vietos nei menkiausios galimybės pasikartoti praeities siaubui“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 24, 2013, 4:25 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:45 PM

„Vienkartinės antisemitizmo apraiškos ar išpuoliai, nuo kurių neapsaugota nė viena demokratinė šalis, neturi būti toleruojami. Jie turi sulaukti griežto, pirmiausia politikų, o taip pat teisinio atsako. Antisemitizmui ir kitoms neapykantą bei netoleranciją skatinančioms apraiškoms sakant griežtą ne“, – teigė jis.

V.Gedvilas pabrėžė, kad reikia žinoti savo praeitį tam, jog būtų galima kurti ateitį, „kurioje neliktų nei vietos nei menkiausios galimybės pasikartoti praeities siaubui“.

„Tai – ne mano paties mintys. Tai žodžiai, kuriuos aš išgirdau iš Izraelio prezidento Shimono Pereso, kuris kiek daugiau nei prieš mėnesį lankėsi Lietuvoje. Pagrindinė prezidento mintis ir žinia buvo būtent tokia: prisiminkime praeitį, tačiau negyvenkime ja. Prisiminkime ją tam, kad galėtume sukurti ateitį“, – kalbėjo parlamento vadovas.

Jo tvirtinimu, labai svarbu tinkamai išsaugoti istorinę holokausto atmintį, prisiminti bei gerbti žydų genocido aukas, šviesti jaunąją kartą, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky tvirtino, kad šiandien žydų klausimai tampa visos Lietuvos klausimais. Anot jos, nors santykiai tarp žydų ir lietuvių buvo ir tebėra gana sudėtingi, tačiau Izraelio prezidento Shimono Pereso vizitas sustiprino Lietuvos ir Izraelio ryšius, suteikė naują impulsą lietuvių ir žydų santykiams.

Seimo narys, Nepriklausomybės akto signataras Emanuelis Zingeris ragino kalbėti atvirai: „Mes bandysime autentiškai sakyti tiesą: tiek apie kolaboravimą su naciais, tiek apie tai, kad 94 proc. Lietuvos žydų žuvo, tiek apie gelbėtojus, tiek apie bendradarbiavimą su akademine žydų visuomene siekiant grąžinti bent dalį žydų praeities į Lietuvą“.

Renginyje dalyvavo buvę Vilniaus geto kaliniai Fania Brancovskaja, Markas Petuchauskas, Simonas Malkesas.

Lietuvoje minimos 70-osios Vilniaus geto likvidavimo metines. Prieš Antrąjį pasaulinį karą Vilniuje žydai sudarė apie trečdalį miesto gyventojų, Lietuvos sostinė buvo svarbus žydų kultūros centras. 1941 metų rugsėjį įkurtas getas Vilniaus senamiestyje buvo likviduotas 1943 metų rugsėjo 23-24 dienomis.

Per holokaustą žuvo apie 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.