Darželio auklėtoja mėgina nusiplauti „mokytojos lesbietės“ dėmę

Lesbiete išvadinta jauna darželio auklėtoja ne juokais supyko ir kreipėsi į Anykščių rajono apylinkės prokuratūrą, kad ši išsiaiškintų, kas apie ją skleidė melagingą informaciją – viešoje erdvėje apšmeižė ir pažemino jos garbę bei orumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-09-26 17:18, atnaujinta 2018-02-21 18:31

Anykščių rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Vygandas Jurevičius portalui lrytas.lt patvirtino, kad jauna pedagogė į prokuratūrą kreipėsi tuoj pat, kai galimai melagingi laiškai pasiekė įvairias valstybės institucijas ir visuomenės informavimo priemones.

„Atėjusi į prokuratūrą moteris tvirtino, kad apie ją paskleista melaginga informacija, o tam, kad ši galėtų apsiginti privataus kaltinimo tvarka, mes privalome išsiaiškinti, kas tokią informaciją paskleidė“, – apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto kalbėjo prokuroras.

Susirūpino pedagogės seksualine orientacija

Ramų anykštėnų gyvenimą sukrėtė skandalinga istorija, kai viena mamytė susirūpino, kad jos vaiką darželyje ugdo kitokios seksualinės orientacijos pedagogė.

„Mama, kas yra lesbietė? Kiti vaikai darželyje sakė, kad mūsų mokytoja yra lesbietė“, – esą tokie vaiko žodžiai šokiravo Anykščių vaikų darželį lankančio vaiko motiną Agnę.

Redakcijai atsiųstame laiške Agne prisistatanti moteris tvirtino, kad pasikalbėjusi su kitų to paties darželio vaikų tėvais moteris tikina sužinojusi, kad „visi Anykščiai seniai žino, kad ta pedagogė viename kambaryje gyvena su dar dviem moterimis, o aplinkiniai jas mato pernelyg meiliai bendraujančias.“

Tokia informacija tuomet gerokai sutrikdė Anykščių vaikų darželio direktorę. Moteris portalui lrytas.lt tikino, negirdėjusi vaikų kalbų apie „mokytoją lesbietę“, dėl to į ją nesikreipė nei tėvai, nei kiti pedagogai.

Paklausta, ar seksualinė orientacija galėtų tapti kliūtimi dirbti vaikų darželyje, vadovė tvirtino neturinti nuomonės, nes neturinti šiuo klausimu patirties. Vis dėlto moteris pridūrė, kad negalėtų diskriminuoti darbuotojo dėl jo seksualinės orientacijos.

Be kita ko, apie mamos Agnės laiške minimą pedagogę vaikų darželio direktorė atsiliepė tik geru žodžiu, gyrė ją kaip specialistę.

Orientacija – kliūtis dirbti darželyje?

Ketvirtadienį darželio direktorė patvirtino, kad apie situaciją buvo kalbama su pedagogais ir tikino, kad darželio auklėtoja jokios žalos vaikams nedarė, vėliau pridūrė: „ji yra normalios orientacijos.“

Žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė tvirtina, kad apskritai viešos diskusijos apie žmogaus privatų gyvenimą be jo žinios nėra toleruotinos.

„Asmens seksualinė orientacija negali būti siejama su jo kompetencijomis. Nesvarbu, kokios seksualinės orientacijos žmogus – jo kompetencija ir seksualinė orientacija – nesiejami dalykai“, – sakė teisininkė.

B.Sabatauskaitės teigimu, Lietuvos įstatymai draudžia diskriminuoti žmogų įvairiais pagrindais, tarp jų ir seksualinės orientacijos, todėl dėl galimai prasidėsiančios diskriminacijos darbe ji galėtų kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą ir teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.