Kauno hidroelekrinės statytojai nenori A.M.Brazausko vardo

Kauno hidroelektrinę (KHE) statę

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2013, 7:39 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:21 PM

„A.M.Brazauskas Kauno HE statybos direkcijoje dirbo trumpą laiką, nepateikė jokių vertingų pasiūlymų. Pavadinti jo vardu objektą, kuriame dirbdamas nepasižymėjo, būtų neteisinga ir šventvagiška kito taip pat labai gerbiamo ir nusipelniusio Lietuvos energetikai asmens Jono Velaniškio atžvilgiu“, - rašoma kreipimęsi.

BNS kalbinti šį kreipimąsi, adresuotą premjerui Algirdui Butkevičiui, Seimo opozicijos lyderiui Andriui Kubiliui ir Kauno merui Andriui Kupčinskui, pasirašę inžinieriai teigė jokiu būdu neturį nieko prieš A.M.Brazauską - tiesiog norintys atkreipti dėmesį, kad jo indėlis į KHE statybą buvo palyginti nedidelis. Pagrindiniai statybos darbai gulė ant patyrusio elektrinių statytojo J.Velaniškio pečių.

„Paprasčiausiai - buvo nusipelnęs žymiai daugiau žmogus, nuo pirmų dienų iki paskutinių dienų statė, pagrindinis veikėjas buvo J.Velaniškis. Teisybė turėtų būti tokia, kad jeigu žmogus ten beveik nedirbęs, o jo vardu pavadinti, kai yra žymiai labiau nusipelnęs, o jis visiškai neminimas“, - BNS sakė KHE statybose mechanikos skyriuje dirbęs Petras Dainys.

Jis teigė, kad visai pritartų idėjai pavadinti elektrinę J.Velaniškio vardu. Tačiau kitas jo kolega, kreipimąsi taip pat pasirašęs Vincas Staugaitis svarstė, kad tai - visai nebūtina: pavadinimas geras toks, koks yra. Tačiau J.Velaniškį taip pat minėjo geru žodžiu.

„Jam nebuvo tokio dalyko kaip darbo diena - jis visad dirbdavo“, - tvirtino KHE statybos darbus prižiūrėjęs tuometis darbų vykdytojas V.Staugaitis.

2010 metais miręs A.M.Brazauskas KHE statybose dalyvavo 1958–1962 metais. Tačiau, inžinierių teigimu, jis dirbo ne statybos vietoje, o Kauno HE statybos direkcijoje. V.Staugaičio teigimu, statybų aikštelėje tame pačiame fakultete besimokiusio A.M.Brazausko jis nebuvo matęs.

Sprendimas suteikti KHE A.M.Brazausko vardą Vyriausybės priimtas trečiadienį. Kaip BNS sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, su Kauno valdžia dėl to tartasi nebuvo.

A.M.Brazauskas Lietuvos prezidento pareigas jis ėjo 1993-1998 metais, o 2001-2006 metais buvo Vyriausybės vadovu. 1988-1990 metais A.M. Brazauskas vadovavo Lietuvos komunistų partijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.