„Achemos” manevrai papiktino menininkus

Antausis menininkų bendruomenei. Taip skulptoriai įvertino koncerno „Achemos grupė” surengtą konkursą Bronislovo Lubio prizui sukurti.

Skulptorius R.J.Belevičius siūlo skelbti neįvykusiu „Achemos grupės” konkursą B.Lubio prizui sukurti, o prizinį fondą išdalyti visiems dalyviams.
Skulptorius R.J.Belevičius siūlo skelbti neįvykusiu „Achemos grupės” konkursą B.Lubio prizui sukurti, o prizinį fondą išdalyti visiems dalyviams.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Sep 27, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:12 PM

Konkurso komisija, vadovaujama „Achemos grupės” generalinio direktoriaus Valdemaro Vareikos, nustatė, kad devyni iš dešimties pateiktų darbų nepateisino pagrindinės prizo idėjos ir jo panaudojimo tikslo. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Todėl nutarta neskirti antrosios ir trečiosios vietų.

Tuo metu skulptoriai įtaria, kad viena turtingiausių šalies bendrovių taip siekė sutaupyti 5 tūkst. litų.

Vienintelio idėją atitikusio darbo autoriai laimėtų 5 tūkstančių litų irgi kol kas negaus: iš anksto buvo paskelbta, kad šie pinigai bus įskaičiuoti į atlygį, kuris bus pasiūlytas už B.Lubio prizo pagaminimą.

Laimėtojas nustebino

Dailininkų sąjungos skulptorių sekcijos pirmininkas Rytas Jonas Belevičius, nuvykęs į „Achemą” aptarti būsimo konkurso, susidarė įspūdį, kad pageidaujama kažko panašaus į Sidabrinę gervę, kuri teikiama geriausiems Lietuvos kinematografininkams. Tai – itin vykęs skulptoriaus Audriaus Liaudansko kūrinys.

Šio konkurso sąlygos skelbė, kad prizas turi simbolizuoti arba įprasminti B.Lubio, kaip patrioto, mecenato, erudito, asmenybę ir tokias jo savybes kaip darbštumas, atsakingumas, tikslo siekimas, jo darbų mastą ir veiklos įvairiapusiškumą.

Todėl R.J.Belevičius nustebo išgirdęs, kad komisija pirmą vietą skyrė kompozicijai „Auksinis dobilas”.

„Tikėtina, kad jie patys nežino, ko nori. Komisijoje nebuvo nė vieno menininko”, – kalbėjo skulptorius.

Kūrėjai neįtiko ir anksčiau

Dailininkų sąjungos atstovai ragina konkursą paskelbti neįvykusiu, o jo prizinį fondą visiems dalyviams išdalyti po lygiai kaip kompensaciją už sugaištą laiką.

R.J.Belevičius prisiminė, kad prieš porą metų „Achema” buvo paskelbusi konkursą skulptūroms poilsio ir pramogų komplekso „Grand SPA Lietuva” kieme Druskininkuose.

Tada buvo pasiūlyta 40 skulptūrų, bet organizatoriai pranešė, kad jiems niekas netinka.

Vienas žmogus prizo nepakeltų

„Achemos grupės” komunikacijos vadovė Gintarė Mierkienė „Lietuvos rytui” teigė, kad dauguma konkurse pateiktų pasiūlymų neatitiko šio prizo sumanymo, pavyzdžiui, kai kurie darbai buvo sunkiai pakeliami.

„Vienas žmogus tokio daikto negalėtų išlaikyti, o juk kalbame apie į rankas teikiamą prizą”, – aiškino G.Mierkienė.

Todėl koncerno atstovai ir pasirinkę vieną variantą. Su jo autore Kristina Ancutaite sutarta kūrinį dar tobulinti.

Šviesaus atminimo buvusio Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir „Achemos grupės” prezidento, Kovo 11-osios Akto signataro B.Lubio prizu ketinama apdovanoti geriausius metų verslo įmonių savininkus ir vadovus.

Iš pirmų lūpų

Kęstutis Musteikis

Skulptorius

„Pramonininkai tiesiog tyčiojasi. Juk skulptoriai gyvena iš labai menkų honorarų. Reikia būti dideliam chamui, kad taupytum jau sutartiems honorarams.

Kaip galima nerasti antros ir trečios vietos laimėtojo? Jei per varžybas kas nors atbėga pirmas, po jo atbėgę bus antras ir trečias. Jie gali nepatikti, bet jie yra.

Konkursas vyko dviem etapais. Jei jau kūrinys pateko į antrąjį, vadinasi, atitiko konkurso sąlygas.”

Nuolat skiria pinigų

Koncerno „Achemos grupė” įmonių skirta parama kultūrai ir menui (litais):

2008 m. – 800 tūkst.

2009 m. – 440 tūkst.

2010 m. – 250 tūkst.

2011 m. – 900 tūkst.

2012 m. – 300 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.