Kauniečiai namuose gali priglausti net krokodilą

Du dešimtmečius be paliovos svarstoma, kaip pagerinti beveik pačiame Kauno centre esančio Zoologijos sodo finansinę būklę ir gyvūnų gyvenimo sąlygas, tačiau į priekį beveik nepasistūmėta.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Oct 5, 2013, 9:49 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:27 AM

Įvairios institucijos Zoologijos sodą su visais jame įsikūrusiais gyvais padarais mėtė viena kitai lyg karštą bulvę, politikų žadama parama dažniausiai apsiribodavo viešųjų ryšių akcijomis, vyko paramos renginiai, o gerų permainų nepajuto nei ankštuose aptvaruose įkurdinti gyvūnai, nei juos prižiūrintys darbuotojai.

Zoologijos sodas lyg ir visiems reikalingas, bet nėra norinčiųjų deramai juo rūpintis. Gyvos karvės niekada nelietę vaikai ir jų tėvai džiaugiasi galimybe supažindinti atžalas su gyvąja gamta, tačiau gyvūnų globėjai siūlo Zoologijos sodą iškelti į naują erdvę už miesto arba išvis uždaryti ir nutraukti beprasmį gyvūnų kankinimą.

Ar pasirinkus pastarąjį sprendimą gyvūnai neliktų be pastogės? Šiek tiek baugu būtų sutikti kartu su valkataujančiais šunimis Kauno gatvėse lakstančius vilkus ir Nemuno pakrantėje žuvies tykančią mešką.

Turbūt taip neatsitiks, nes kauniečių meilė gyvūnams — begalinė ir jiems vietos visada atsiras. Štai vienas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentas Vilijampolės rajone esančiame bendrabutyje laikė krokodilo jauniklį, kurį automobilio bagažinėje parsivežė iš Slovėnijos.

Šioje šalyje roplys kainavo apie 500 litų, o grįžęs į namus studentas ketino gerai užsidirbti ir su augintiniu sutiko atsisveikinti už 900 litų. Roplio šeimininkas šėrė jį vištiena, šildė ir galbūt net vesdavo pasivaikščioti po Vilijampolę. Studentas kukliu būstu dalijosi ne tik su krokodilu, bet ir su dviem draugais.

Vaikinui nepasisekė — skelbimu susidomėjo aplinkos apsaugos specialistai. Jie krokodilą konfiskavo ir nuvežė į Zoologijos sodą, bet paaiškėjo, kad ir ten tokiam gyvūnui gyventi nėra tinkamų sąlygų. Roplys keliaus į užsienį.

Tai kuo skiriasi studento kambarys bendrabutyje nuo Zoologijos sodo?

Nors keista, kad studijuodamas šioje aukštojo mokslo įstaigoje 21 metų jaunuolis ligi šiol nesužinojo apie draudimą vežioti ir prekiauti tokiais gyvūnais, — tai kita tema. Nėra abejonių — jis tikrai priglaustų kurį nors Zoologijos sodo gyventoją.

Katės, šunys ar akvariumo žuvytės šiais laikais nemadingos. Kauniečių namuose vis dažniau galima aptikti kobrą, smauglį ar vėžlį. Gal Zoologijos sodas tikrai nereikalingas? Tegul visi gyventojai įsigyja tokį gyvūną, koks jiems reikalingas, ir patys rūpinasi.

Jeigu dar bent porą savaičių Kauno valdžia nepaskelbs šildymo sezono pradžios, bent jau pingvinams kauniečių butuose bus nepriekaištingos gyvenimo sąlygos, o pernelyg sustirę paukščiai sušilti galės šaldytuve.

"Laikinoji sostinė" 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.