R.Juknevičienė: „Mes negalime leistis taip šmeižiami“

LRT laidoje „Dėmesio centre“ vyko kalba apie dar vieną Rusijos išpuolį – Lietuvoje transliuojamas „Pirmasis Baltijos kanalas“ (PBK) žiūrovus pašiurpino ypač šlykščiomis Sausio 13-osios įvykių interpretacijomis.

R.Juknevičienė sakė, kad mes negalime leistis taip šmeižiami.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Juknevičienė sakė, kad mes negalime leistis taip šmeižiami.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2013, 12:18 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:31 AM

Kaip vertinti tokį akibrokštą, laidos vedėjas Edmundas Jakilaitis klausė laidos dalyvių: buvusio Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininko Pauliaus Subačius, Krašto apsaugos ministro Juozas Oleko ir Tėvynės sąjungos atstovės, Seimo narės Rasos Juknevičienės.

J.Olekas: Manau, kad tas šlykštus melas yra informacinio karo dalis, bandant pateisinti tas nuotaikas, kurios dabar keliamos Rusijos pusėje, kaip stabdomi Lietuvos produktai gabenami, kaip stabdomi mūsų vežėjai, kad būtų tam tikras fonas antilietuviškumui.

Man teko tomis dienomis dirbti, sausio 12-osios vakarą teko aplankyti mūsų vaikinus, kurie buvo televizijos bokšte, ir Sausio 13-osios rytą teko matyti tą kraują, nužudytųjų kūnus. Aš esu kažkada kreipęsis į Lietuvos prokuratūrą, kad tirtų panašių veikėjų išsakytas idėjas. Manau, kad Lietuvoje šiuo metu viskas yra ištirta. Mes turime svarstyti, kokių priemonių imtis, kad toks šlykštus melas nesikartotų.

E.Jakilaitis (R.Juknevičienei): Koks būtų Jūsų vertinimas?

R.Juknevičienė: Pernai JAV valstybės sekretorė Hilary Clinton palikdama postą pasakė tokią frazę apie dabartinę Rusiją: „Neapsigaukit, yra bandoma atkurti Sovietų Sąjungą“. Tai, kas čia buvo parodyta, nieko naujo – toks melas buvo pilamas visą laiką. Bet tai yra rimta. Mes negalime leistis taip šmeižiami.

Tai, kas vyksta šiame kanale nieko bendro neturi su žiniasklaida. Tokia propaganda nėra žiniasklaida. Čia jau yra informacinio karo dalis.

E.Jakilaitis (J.Olekui): Ar sutinkate, kad šiuo atveju reikėtų žiūrėti plačiau?

J.Olekas: Aš visiškai sutinku. Man pristatyta daug medžiagos, kas darėsi vykstant Rusijos pratybom „Zapad 2013”, kokių buvo filmukų „Youtube“, kurie labai susiję su antilietuviškų nuotaikų skleidimu Rusijoje.

E.Jakilaitis (P.Subačiui): Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti teisinį statusą. Ta kompanija, kuri transliuoja PBK, yra registruota kitoje šalyje (Latvijoje). Ar Lietuva čia gali turėti kokių nors svertų?

P.Subačius: Manau, kad Lietuva turi visus reikiamus svertus, nes mums su PBK nereikia turėti visiškai jokių reikalų. Na Lietuva tikriausiai nesiruošia atakuoti palydovų. Asmuo, kuris turi galimybę įsirengti palydovinę lėkštę, jis gali žiūrėti labai daug televizijos kanalų, bet čia mes kalbame apie mūsų kabelines televizijas ir tuos subjektus, kurie disponuoja skaitmeninės televizijos retransliavimo įranga ir kurie gauna licencijas iš Lietuvos radijo ir televizijos komisijos.

E.Jakikalaitis: Ar galima licenciją atimti? Jau ne pirmas kartas, jau buvo interpretacijų dėl Ribentropo-Molotovo pakto?

P.Subačius: Iš tiesų čia nieko nereikia atimti. Lietuvos radijo ir televizijos komisija sudaro į licenciją įrašomus programų paketus. Subjektai pateikia prašymus, o komisija turi kompetenciją tą prašymą tenkinti arba ne.

E.Jakilaitis: O ar komisija išbraukti PBK iš transliuojamų kanalų paketo?

P.Subačius: Taip. Pagal įstatymą komisija tokią kompetenciją turi. Bet norėčiau atkreipti dėmesį, kad yra transliacijos, kurios naudoja neribotus resursus ir yra transliacijos, kurios naudoja ribotus resursus. Į kabelinės televizijos paketus galima galima įtraukti ir 150, ir 250 programų jei paslaugos tiekėjas tokiais resursais disponuoja.

Bet kai kalbame apie skaitmeninės televizijos paketus, padėtis yra kitokia. Man jau nesant komisijos pirmininku buvo priimtas sprendimas pakeisti Teo skaitmeninės televizijos licenciją ir įrašyti PBK į tą licenciją. Taip buvo panaudotas ribotas resursas, tai yra Lietuvos Respublikos turtas, nes dažnis yra Lietuvos Respublikos turtas. Ir štai to riboto resurso viena keturiasdešimtoji buvo atiduota PBK su galimybe ne tik savo programą rodyti, bet ir uždirbti iš to pinigus.

E.Jakilaitis (R.Juknevičienei): Tai trūksta valios?

R.Juknevičienė: Taip. Aš manau, kad jei trūksta kokių nors įrankių (aš manau, kad čia nebus prieštaravimų tarp politinių partijų), mes pasiruošę patikslinti kokius nors įstatymus ar aktus. Bet negirdėjau, kad kas nors dėl to būtų kreipęsis.

E.Jakilaitis (J.Olekui): Rusija turi puikius įrankius vykdyti informacinį karą. Lietuva turėtų kažkaip reaguoti.

J.Olekas: Manau, kad šiuo atveju komisija susirinks, svarstys. Taip toliau tęsti nebegali. Mes negalime leisti, kad būtų puolami tie žmonės, kurie negali apsiginti, kurie yra palaidoti Antakalnio kapinėse. Mes turime ginti jų garbę.

E.Jakilaitis: Jau Gediminas Kirkilas buvo išsakęs nuogastavimus, kad Rusijos valstybinės žiniasklaidos žurnalistai domisi ne tais dalykais, kuriais domisi kiti žurnalistai. Jie dirba it kokie žvalgybininkai.

R.Juknevičienė: Taip galiu tai konstatuoti, tai yra mano analitiniai pasvarstymai. Jų o ypatingai šito kanalo darbuotojų (nedrįsčiau sakyti – žurnalistų) elgesys labai panašus į tuos, kuri renka informaciją, kuri nebūtinai panaudojama žiniasklaidoje.

Galime padaryti, kad valstybės institucijos persvarstytų jų akreditaciją. Kokius įrankius turi Rusija Lietuvoje? Pagrindinis įrankis yra demokratija. Jie kaip tik išnaudoja švenčiausius mums dalykus: demokratiją ir laisvę.

Susidaro įspūdis, kad jie naudojasi ta demokratija tik tam, o mes lyg ir nieko negalime padaryti. Aš manau, kad mes turime tai padaryti ir aš siūlau Vyriausybei neapsiriboti vien tik diskusijomis televizijose.

J.Olekas: Mes turime dirbti su Rusija kaip su kaimyne. Reikia išnaudoti tas priemones, kurios yra, kad tokio melo ant Lietuvos nebūtų pilama.

E.Jakilaitis (P.Subačiui): Yra ir tam tikras europinis reguliavimas. Kaip Lietuvoje galima uždaryti kanalą, kuris yra legalus Latvijoje?

P.Subačius: Mes turime pagalvoti apie tai, kas tą licenciją išdavė. Jei kas nors kam nors nepatiktų, tai latviai turėtų mus apskųsti Europos Sąjungos institucijoms.

E.Jakilaitis: Sunkiai tikėtina, kad jei Lietuva dėl priešiškos informacinės veiklos nutartų uždaryti Kremliaus valdomą transliuotoją, Latvijos vyriausybė Lietuvą paduotų į teismą.

P.Subačius: Man regis galima tikėtis palankaus Lietuvai sprendimo.

R.Juknevičienė: Dėl latvių tai aš neabejoju. Latvijos gynybos ministerija bando steigti Latvijoje NATO informacinio saugumo centrą.

E.Jakilaitis: To kanalo vadovė lietuvė Jolanta Butkevičienė buvusi žinoma žurnalistė viešai atsiprašė už tą laidą. Ar užtenka atsiprašymo?

J.Olekas: Aš manau, kad tai – gražus gestas iš jos pusės, bet atsiprašymo tikrai šiuo atveju neužtenka. Mes labai rimtai svarstome, kokios priemonės gali būti priimtos, nes tai yra ne pirmas kartas, kai tokia dezinformacija ir šmeižtas platinami.

R.Juknevičienė: Ši laida nėra klaida. Ši laida yra kryptingos Kremliaus politikos išraiška. J.Butkevičienės darbas ten yra klaida. Jei ji yra Lietuvos pilietė, tai manau neturėtų ten dirbti, kaip ir kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.