Per 600 žygeivių patraukė „Pergalių ir kovų keliais“

Jau trečius metus iš eilės Radviliškio rajone rengiamas naktinis žygis „Pergalių ir kovų keliais“ sutraukė daugiau nei pusę tūkstančio dalyvių.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Oct 12, 2013, 9:39 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:33 AM

Tamsiu paros metu pakartoti 1919 m. Lietuvos karių savanorių 2-o pėstininkų pulko 3-io bataliono, operacijos Radviliškis-Šiauliai metu atliktą manevrą – pėsčiomis įveikti apie 50 kilometrų – pasišovė 545 žygeiviai, kurie šeštadienį vakare iš Baisogalos patraukė Radviliškio link.

Itin patyrusiems žygeiviams pirmą kartą buvo paruošta 100 km trasa, kuriai įveikti prireiks beveik paros laiko. Šią trasą išbandyti panoro 108 žygio dalyviai.

Į žygį, per kurį interaktyviai bus priminta Lietuvos istorija, leidosi ne tik sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą propaguojantys lietuvaičiai, bet ir svečiai iš Šveicarijos, Belgijos, Ispanijos.

Pėsčiųjų žygiuose įvairiose Europos šalyse dalyvavęs Eurocorps pajėgose tarnaujantis ispanas Alejandro Pedraza apie šį žygį sužinojo vasarą viešėdamas Lietuvoje.

Nusprendęs dalyvauti žygyje „Pergalių ir kovų keliais“ A.Pedraza sakė besitikintis trasoje pasitikrinti savo ištvermę, o per žygį galbūt ir susirasti draugų.

Laukdami starto pažįstamų dairėsi ir jau antrus metus šiame žygyje dalyvaujantys šiauliečiai Jurgita ir Viktoras Malakauskai.

„Pirmą kartą į šį žygį leidomės norėdami išbandyti save. Labai patiko ir pats žygio organizavimas, ir istoriniai akcentai, ir tai, kad jis vyko naktį. Todėl nusprendėme dalyvauti ir šiemet“, - portalui lrytas.lt sakė J.Malakauskienė.

„Šiame žygyje laukia įvairūs netikėtumai. Pernai beeinant miško keliu jau buvo suėmęs miegas. Staiga visai šalia sutratėjo kulkosvaidis ir snaudulio kaip nebūta“, - pernykštį žygį prisiminė V.Malakauskas.

Net 70 proc. maršruto driekiasi lauko ir miško keliukai, o 30 proc. – asfaltuotais keliais ir gatvėmis.

Žygeiviai aplanko 1949 m. Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio vadovybės susitikimo ir 1919 m. Nepriklausomybės kovų vietas.

Viso žygio metu įvairiose numatytose trasos vietose žygio dalyvius pasitiks ir istorines situacijas atkurs karo istorijos klubo nariai. Žygeiviai galės apžiūrėti partizanų bunkerio maketą, kelią pastos partizanų gynybinė pozicija, bus galima užsukti į bermontininkų karo ligoninę.

Prieš startą žygeiviai galėjo pasižiūrėti filmą "1410. Žinomas nežinomas Žalgiris" (autorius - Aleksandras Matonis), o karybos istorijos klubo „Grenadierius“ nariai surengė rekonstrukcinį mūšį.

Įtaigus vaidinimas, kuriame aidėjo šūviai ir sprogimai, truko apie 20 minučių.

Vaidinime dalyvavo per dvidešimt tų laikų karines uniformas vilkėjusių klubo „Grenadierius“ narių.

Žiūrovams šis vaidinimas patiko ir buvo palydėtas aplodismentais.

Pirmieji 50 kilometrų trasą įveikę žygio dalyviai Radviliškio Gražinos pagrindinėje mokykloje turėtų finišuoti sekmadienį apie 6 valandą ryto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.