Ar Lietuva nusižemins ir įsileis G.Oniščenkos inspektorius?

Lietuviškus pieno produktus Rusijoje uždraudęs šios šalies vartotojų teisių priežiūros tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovas Genadijus Oniščenka prakalbo apie savo inspektorių vizitą į Lietuvą, nors ši organizacija Europos Sąjungoje neturi jokių įgaliojimų tikrinti maisto produktus gaminančias įmones.

Į Rusiją neįleisti lietuviški pieno produktai dabar pardavnėjami Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Rusiją neįleisti lietuviški pieno produktai dabar pardavnėjami Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 17, 2013, 8:09 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:32 AM

Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnyba aiškina, kad iš Rusijos veterinarų, kurie tikrina lietuvišką pieną ir vizituoja mūsų įmones jau 20 metų, jokių neigiamų pastabų nėra sulaukusi. Jokių trūkumu raštu Lietuvai nepateikia ir pati „Rospotrebnadzor“.

Negana to paaiškėjo, kad Europos Sąjunga ir Rusija yra aiškiai susitarę, kad maisto produktus ir perdirbėjus tikrins tik veterinarai, tuo tarpu G.Oniščenkos vadovaujama organizacija skirta ginti vartotojų teises.

„Mano žiniomis, „Rospotrebnadzor“ neturi sutarčių nei su Europos Komisija, nei su Europos šalimis“, - Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius trečiadienį pripažino „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“. Dėl tokio keisto šios įstaigos elgesio Lietuva konsultuojasi su Europos Komisija. Šios pareigūnai taip pat išsiuntė užklausimus „Rospotrebnadzor“, kad ši paaiškintų savo savivalę.

Kai kurie politikai neoficialiai kalba, kad politinius pareiškimus laidančio G.Oniščenkos ir jo parankinių į Lietuvą nereikėtų įsileisti. Bijomasi, kad apvažiavę Lietuvos pienines „Rospotrebnadzor“ atstovai surengs dar vieną politinį šou pasakydami, kad Lietuvos pieno perdirbėjai dirba blogai. Primename, kad dėl politinių priežasčių „Rospotrebnadzor“ Rusijoje jau buvo uždraudę prekiauti gruzinišku vyno ir mineraliniu vandeniu, baltarusiškais ar ukrainietiškais pieno produktais.

Tačiau premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Antanas Vinkus, kuris yra įgaliotas derėtis su rusais ir pažįsta G.Oniščenką dar nuo sovietinių laikų, dėl šios organizacijos vizito jokių pavojų nemato. J.Milius trečiadienį pranešė, kad Lietuva praėjusią savaitę nusiuntė į Rusiją eksportuojamus pieno produktus į nepriklausomas laboratorijas, kad šios patvirtintų, kad mūsų gaminiai yra kokybiški. J.Milius taip pat teigė, kad lietuviški pieno produktai vežami į keliasdešimt pasaulio šalių ir niekur kitur, išskyrus Rusiją, jie neužkliūva.

Naujienų agentūra BNS pranešė, kad, pasak G.Oniščenkos, „Rospotrebnadzor“ jau gavo Lietuvos vadovų laišką su kvietimu atvažiuoti rusų specialistams.

Tačiau prieš važiuodamas į Lietuvą Rusijos pareigūnas kelia savo sąlygas. Jam nepatinka, kad Rusijos veiksmai gali būti apskųsti Pasaulio prekybos organizacijai (PPO).

Lietuvos planai įjungti PPO arbitražo mechanizmą apsunkins lietuviškų pieno produktų sugrįžimą į Rusijos rinką, antradienį agentūrai „Interfax“ sakė G.Oniščenka.

„Pasigirdo Lietuvos aukščiausios valdžios pareiškimai dėl ginčo perkėlimo į PPO. Taip klostantis įvykiams, mes elgsimės kitaip“, – pareiškė jis.

Jo žodžiais, Lietuvos kreipimasis į PPO pristabdys dvišales konsultacijas, dėl to bus atidėtas Rusijos inspektorių atvykimas į Lietuvos įmones, kuris jau planuojamas.

Konservatorius, buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis primena, kad Rusija dėl politinių priežasčių Lietuvos verslą skriaudžia jau ne pirmą kartą. Jis tikis, kad anksčiau ar vėliau tai atsisuks prieš rusus ir ragina, kad Lietuva netrukdytų Europos Komisijai apskųsti Rusiją PPO.

„Vieną kartą reikia baigti su šantažu ir spaudimais. Ir šis įvykis, tikiuosi, bus tas lašas, kuris perpildys Europos verslo ir politikų kantrybės taurę. Ir atsitiks tai, kas atsitiko kažkada, po to kai rusai žiemą užsuko dujų kranelį Centrinei Europai, kadangi suko Ukrainai pirmiausiai. Tada buvo sukurta taip vadinama energetinė strategija „trečias paketas“. Todėl aš manau, kad reikalinga Europos užsienio prekybos startegija, kaip apsisaugoti ir kaip atsakyti reikalui esant į panašius trečiųjų valstybių žingsnius“, - kalbėjo A.Ažubalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų