A.Ažubalis sako tapęs provokacijos prieš Lietuvą taikiniu

Seimo užsienio reikalų komiteto

A.Ažubalis mano, kad kažkas siekia pakenkti Ukrainai.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Ažubalis mano, kad kažkas siekia pakenkti Ukrainai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 18, 2013, 7:33 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:13 AM

„Penktadienį į Ukrainos ambasadą Azerbaidžane, o vėliau ir į kitas Ukrainos ambasadas neaiškiais būdais pateko piktybiškai suklastotas raštas, kuriuo neva raginama kreiptis į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją, kad būtų ištirti tariami Ukrainos atstovų ryšiai su pasauliniu organizuotu nusikalstamumu. Iš klastotės maketo matyti akivaizdus, nors nelabai vykęs bandymas imituoti oficialią iš Seimo siunčiamų raštų formą, o rašto autorystę bandyta priskirti Seimo nariui Audroniui Ažubaliui, pridedant suklastotą jo parašą“, - pranešime spaudai nurodė parlamentaras.

Buvęs užsienio reikalų ministras A.Ažubalis pabrėžė, jog neturi nieko bendro su šiuo suklastotu raštu ir teigė, jog „tai yra dar viena piktybinė provokacija prieš Lietuvą ir Ukrainą, artėjant Rytų partnerystės viršūnių susitikimui Vilniuje“.

„Apgailėtina, kuomet pasirenkami tokie metodai. Apie šią klastotę sužinojau tik šiandien pavakare iš mūsų diplomatų. Akivaizdu, kad ja siekiama diskredituoti Ukrainos institucijas ir pasėti abejones dėl šios valstybės perspektyvų Europoje“, - teigė A.Ažubalis.

Šią vasarą Lietuvos diplomatinę tarnybą buvo sukrėtęs slapta įrašytų ir internete paviešintų kelių Lietuvos ambasadorių pokalbių skandalas. „YouTube“ svetainėje buvo paskelbti pokalbiai, kuriuose ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška ir ambasadorius Azerbaidžane Žurauskas dalijasi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir laido replikas apie valstybės vadovus.

Rugpjūčio pabaigoje URK svarstė užsienio reikalų ministro siūlymą iš pareigų atšaukti šiuos ambasadorius, nes jie prarado valstybės vadovų pasitikėjimą. Tačiau dauguma komiteto narių nepritarė šiam teikimui. Nepaisydamas to, ministras L.Linkevičius pasiūlė Vyriausybei pritarti ambasadorių atšaukimui, o prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė tai numatantį dekretą.

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos diplomatų pokalbių paviešinimo internete. Tyrimas dėl neteisėto informacijos rinkimo ir paviešinimo pradėtas iš Vengrijos ambasadoriaus pareigų atleisto R.Juškos prašymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.