Didysis pareigūnų darbymetis – pašalpų mokėjimo dienomis

Kaimynui įsipyko dvi datos

Ugnis Konduktorių gatvėje sunaikino beveik visą namą, kuriame gyveno 6 vaikai ir du bedarbiai tėvai.<br>V.Balkūno nuotr.
Ugnis Konduktorių gatvėje sunaikino beveik visą namą, kuriame gyveno 6 vaikai ir du bedarbiai tėvai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 18, 2013, 9:05 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:08 AM

Keturi vilniečiai žuvo gaisruose, dvi dešimtys kentėjo smurtą šeimose, užregistruoti trys kūno sužalojimo atvejai, per trisdešimt asmenų sulaikyta girtų.

Tai penkių dienų nelaimių statistika, kurią pareigūnai užfiksavo per savaitę, kai buvo mokamos pašalpos.

Tokių savaičių policininkams, gaisrininkams ir greitosios pagalbos medikams per metus tenka ištverti dvylika. Tiek kartų išlaikytiniai gauna valstybės paramą.

Nors tarp gaunančių pašalpas yra tikrai daug vargo prispaustų žmonių, nemažai vilniečių gautus pinigus išleidžia svaigalams.

Kaimynui įsipyko dvi datos

Gaisrininkai išneša pirmą, antrą, trečią negyvėlį. Vienam iš nosies srovele dar teka kraujas. Toks vėlyvo vakaro vaizdas vis tebėra Naujojoje Vilnioje, A.Kojelavičiaus gatvėje, gyvenančio Viktoro Borsako akyse.

Mediniame name kilus gaisrui žuvo vieno iš keturių butų šeimininkas ir du jo įnamiai.

V.Borsakas ir anksčiau žinojo, kad kiekvieno mėnesio 10 dieną prasidėdavo išgertuvės – tą dieną vienas jų gaudavo pašalpą. 19 dieną jos būdavo tęsiamos, kai socialinės išmokos sulaukdavo šeimininkas. O avariją Černobylio atominėje elektrinėje likvidavęs šešiasdešimtmetis vyras gaudavo nemažai – 1044 litus. Tad kartais pinigų pakakdavo iki kito mėnesio 10 dienos. O tada – vėl viskas iš pradžių.

Tą vakarą V.Borsakas jau rengėsi gulti, kai į langą kažkas pabarbeno. Atidaręs duris jis ant slenksčio išvydo ugniagesius.

„Gerai, kad gaisrininkai suskubo atvažiuoti. Kitaip visas namas būtų sudegęs“, – atsiduso vilnietis.

Medikai vargo pusvalandį

Dar vienas pražūtingas gaisras pašalpų gavimo dieną siautėjo Pavilnyje, Žiedų gatvėje. Čia nuo dūmų užduso medinio namo vieno iš butų 60 metų šeimininkas.

350 litų – tokią pašalpą tą dieną parsinešė bedarbis. Kaimynė Irina Ostrovskaja tvirtino, kad, kaip ir anksčiau, pinigus jis pragerdavo vienas. Mat jeigu pasitaikydavo sugėrovų, jie girtą pašalpininką dažniausiai apvogdavo.

„Apie greitosios pagalbos medikus galiu tik gerų žodžių pasakyti. Jie pusvalandį vargo mėgindami atgaivinti nelaimėlį. Bet viskas veltui“, – pasakojo I.Ostrovskaja.

Jos žodžiais, kaimynas ėmė ristis žemyn palaidojęs žmoną. Kai pašalpą išleisdavo alkoholiui, eidavo tikrinti atliekų konteinerių – rinko metalą ir tuščius butelius. Jo sūnus uždarbiauja Norvegijoje.

Girti kieme nesivoliodavo

Šeši mažamečiai vaikai, abu tėvai – bedarbiai. Tokia šeima gyveno Konduktorių gatvės name, kuriame plykstelėjo dar vienas gaisras.

Per gaisrą nukentėjo vaikų tėvai – vienas apsinuodijo dūmais, o kitas apdegė ranką, bet abu liko gyvi.

Anot kaimynų Romualdo ir Reginos, maždaug prieš metus atsikrausčiusių socialinio būsto nuomininkų, kurių namuose kilo gaisras, girtuokliais nepavadinsi.

Tiesa, sklido kalbos, kad iš geresnio socialinio būsto Karaliaučiaus gatvėje jie buvo iškraustyti dėl skundų.

„Būdavo triukšmo jų bute, bet jį labiau keldavo vaikai. O iš vyresniųjų nė vienas kieme girtas nesivoliodavo“, – tikino vyras.

Nors padegėliai kaimynams aiškino, kad gaisras kilo nuo senos elektros instaliacijos, nė vienas tuo nelinkęs tikėti. Jų namuose laidai tokie pat seni, bet nelaimių nebuvo.

Vis dėlto kaimynė, priglaudusi nelaimėlius, gyrė šeimą. Esą abu tėvai rūpinasi atžalomis, nupirko didelį televizorių. Ir po gaisro abu nuskubėjo į savivaldybę prašyti naujo socialinio būsto, nes šis nebetinkamas gyventi.

Mėgino keršyti ugnimi

Pašalpa kalta ir dar dėl vieno gaisro Birelių Sodų gatvėje. Čia 48-erių vilnietis padegė penkeriais metais vyresnės sugyventinės namą. Laimė, moteris laiku pastebėjo gaisrą, tad pastatą pavyko išgelbėti, apdegė tik sienos.

Padegėlė greitai nurodė, kas jai keršijo ugnimi, mat prieš tai su gyvenimo draugu buvo susipykę. Tad pareigūnams neliko nieko kita, kaip girtą vyrą uždaryti į areštinę. Jis pripūtė 1,3 promilės.

Sugėrovai badėsi peiliais

Po spalio 10-osios Vilniuje padaugėjo ne tik gaisrų. Štai iš Žirmūnų gatvės į ligoninę greitosios pagalbos medikai atvežė 42 metų bedarbį. Jo krūtinėje žiojėjo durtinė žaizda.

Sužalotasis sakė, kad savo bute nuo draugų nukentėjo per išgertuves.

Medikams teko tvarstyti ir kito 47 metų pašalpininko iš Kalvarijų gatvės durtines žaizdas. Jis tikino, kad nuskriaudė sugėrovai, kurių nepažįsta.

Susivaidija sugyventiniai

Vilniaus 1-ojo policijos komisariato viršininkas Gintaras Barzdukas patvirtino, kad tomis dienomis, kai mokamos pašalpos, iškvietimų labai padaugėja.

„Smurtas artimoje aplinkoje ir girto pasirodymas viešojoje vietoje – tai nusižengimai, kuriais pažymėta savaitė po 10 dienos“, – kalbėjo jis.

Anot pareigūno, sunku pasakyti, kiek padaugėja tokių nusižengimų. Kaip ir neįmanoma įvardyti, kuris miesto rajonas neramiausias.

Čia kaip mėnulio pilnatis – niekada nežinai, kur laukti įvykio jai prasidėjus.

„Iš pašalpų gyvenančių sugyventinių daugybė visame Vilniuje. Tokie asmenys dažniausiai girti ir susivaidija“, – tvirtino G.Barzdukas.

Laukia pranešimų

Susirūpinusi, kad pašalpos tenka tiems, kuriems nereikėtų mokėti, savivaldybė neseniai įsteigė pasitikėjimo telefono numerį.

Savivaldybė paragino vilniečius šiuo numeriu pranešti apie piniginės socialinės paramos gavėjus, kurie nelegaliai dirba, gauna nelegalias pajamas, socialinę paramą naudoja ne pagal paskirtį, vartoja, platina alkoholinius gėrimus, narkotines, psichotropines medžiagas.

Šiuo telefono numeriu galima pranešti apie neteisėtai socialines pašalpas, kompensacijas už būsto šildymą, geriamąjį ir karštą vandenį gaunančius vilniečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.