Kaip Kauno valdžia ant pageltusio medžio lapo paslydo

Kauno gatves ir parkus nuklojo pasakiško grožio lapų paklotė. Geltoni, auksiniai, raudoni, rudi liepų, klevų, tuopų lapai supasi vėjyje, šiugžda po kojomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

2013-10-19 09:00, atnaujinta 2018-02-21 01:01

Jau daugiau nei savaitę Laisvės alėjoje ir kitose miesto gatvėse vos ne kiekvieną dieną su šluotomis rankose pluša miesto tvarkdariai, bandydami suvaldyti šį rudeniškos gamtos gaivalą. Šalia pusnuogių medžių beveik visur pūpso didžiulės auksinės kopos – lapų krūvos. Gražu, pasakytų romantikai ir vaikai.

Tačiau ne visus kauniečius šis rudens grožis džiugina. Kruopščiai sušluotus lapus vėjo gūsiai vis dažniau bloškia praeiviams po kojomis. Moterys ant savo aukštakulnių jų prisismaigsto tiek daug, kad išvaizdą pakeitę batai kelia praeivių šypseną.

Nukrapštyti lapus nuo kulniukų yra paprasčiau, nei ant šio rudens grožio nepaslysti. Vos palyja, lapai tampa slidžiausiomis pačiūžomis – ant jų čiuožinėja ne tik vaikai, skubančios merginos, bet ir pasivaikščioti išsirengusios senolės. Laisvės alėjoje griuvinėjantys paaugliai šaiposi vieni iš kitų, o garbaus amžiaus žmonių juokas neima, kai paslydus tenka griebtis už praeivio skverno, kad neišsitiestum gatvėje. Gerai bent tiek, kad čia pat, pėsčiųjų alėjoje, yra ligoninės traumatologijos skyrius.

Nemaža dalis medžių lapų jau seniai sušluoti į krūvas miesto tvarkdarių, tad kodėl jų neskubama išvežti? O ir kam reikėjo šluoti, jei leidžiama vėjui lapus po gatves skraidinti? Tvarkingi nuosavų namų gyventojai, neturintys galimybės iš karto lapus išgabenti, juos sugrūdo į maišus.

Atsakymas paprastas: ne tik kelininkams kasmet žiema ateina netikėtai – šiemet ruduo netikėtai užklupo ir Kauno valdžią. Paaiškėjo, kad miesto biudžete nėra nė vieno lito lapams išvežti. Šiemet iš Aplinkos apsaugos programos 40 tūkst. litų skirta tik išgabenti kaštonų lapams, kurie pažeisti kenkėjų, todėl būtina apsaugoti medžius.

Pernai rudeniniai lapai buvo vežami ne tik iš miesto centro, bet ir iš miegamųjų rajonų, nes tam buvo skirta 90 tūkst. litų.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis šią savaitę žiniasklaidai prisipažino, jog kreiptasi į savivaldybės įmonę „Kauno švara“, kad ši bent iš reprezentacinių miesto erdvių ir centrinių gatvių lapus išvežtų savo jėgomis.

Kas belieka atliekų tvarkytojams – „Kauno švara“ yra ne tik savivaldybės įmonė, bet ir konservatorių finansinis atramos taškas, o miestui vadovauja ne kas kitas, o jaunas konservatorius A.Kupčinskas.

Surinkti ir išvežti nukritusius lapus kainuoja nepigiai – už vieną kubinį metrą lapų reikia pakloti 42 litus. O lapų – kalnai, nes Kaunas nuo seno yra žalias miestas, parkai ir alėjos yra tapę neatskiriama jo savastimi. Kaunas net išdrįso pretenduoti į 2015-ųjų metų Europos žaliosios sostinės karūną!

Ne tik paprasti kauniečiai, bet ir pats meras didžiuojasi žaliuoju miesto apdaru. Šią savaitę A.Kupčinskas ragino miestiečius dalyvauti „Žaliojoje knygų akcijoje“. „Noriu pakviesti kauniečius atnešti nebereikalingas knygas į miesto seniūnijas ir taip prisidėti prie Kauno žaliųjų plotų atnaujinimo“, - ragino meras.

Prieš dvejus metus dėl Knygų turgaus inicijuotos akcijos naujais medeliais galėjo džiaugtis Kauno vaikų darželių ir mokyklų auklėtiniai, o šiemet už akcijos metu surinktas lėšas spalio 25-ąją planuojama pasodinti liepų alėją Karaliaus Mindaugo prospekte.

Žaliosios iniciatyvos išties vertingos, ir kuo jų daugiau, tuo miestui turėtų būti geriau. Tačiau ar Kaunui tikrai reikia daugiau medžių? Dalis žalios augmenijos apdaro rudenį virsta spalvingomis atliekomis, kurias kažkas turi surinkti iš gatvių ir parkų. Tas kažkas, kaip paaiškėjo, šiam darbui nepasiruošęs.

Nors savivaldybė vidury savaitės paskelbė, kad lapai jau vežami iš miesto, tačiau Laisvės alėjoje penktadienį praeiviai dar braidžiojo po žaliųjų atliekų krūvas. Valdininkai, tiesa, sugebėjo kauniečiams, kurie savo aplinką tvarko savarankiškai, priminti, kad sugrėbtų lapų negalima palikti tiesiog ant šaligatvių arba prie konteinerių ir paragino lapus nemokamai priduoti į Petrašiūnuose esančią kompostavimo aikštelę. Nes lapų krūvos esą „dažnai tampa įvairių graužikų prieglobsčiu bei virsta buitinių atliekų metimo vieta.“

Sakoma, kad grožis reikalauja aukų. Būkite atsargūs žengdami gražiais medžių lapais nubarstytomis žaliojo Kauno gatvėmis.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.