Buvusių Ūkio ministerijos valdininkų A.Ignoto ir N.Pažūsienės skundai atmesti

Teismo manymu, šis terminas buvo per trumpas.

Buvusio Ūkio ministerijos sekretoriaus A.Ignoto skundą teismas atmetė, jis turės sumokėti baudą.<br>R.Neverbicko nuotrauka iš archyvo
Buvusio Ūkio ministerijos sekretoriaus A.Ignoto skundą teismas atmetė, jis turės sumokėti baudą.<br>R.Neverbicko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 21, 2013, 6:07 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:32 PM

Teisėjų kolegijai atmetus skundus, nuosprendis įsiteisėjo. A.Ignotui ir N.Pažūsienei Vilniaus miesto apylinkės teismo birželio mėnesį paskelbtu nuosprendžiu skirtos piniginės baudos po 13 tūkst. litų. Tokio dydžio baudų prašė Vilniaus apygardos prokuratūra.

Buvę Ūkio ministerijos pareigūnai pripažinti piktnaudžiavę tarnybos padėtimi, kai didelės žalos patyrė valstybė.

Buvęs Ūkio ministerijos sekretorius A.Ignotas, buvusi ministerijos Teisės ir viešųjų pirkimų departamento vadovė N.Pažūsienė ir buvęs ministerijos valstybės sekretorius Gediminas Miškinis buvo kaltinami piktnaudžiavę tarnybine padėtimi, kai 2008 metais, be konkurso pasirinkus Jonavos „Achemą“, buvo steigiama suskystintų dujų importo terminalo valdymo įmonė Gamtinių dujų terminalas.

Dabartinį Ūkio ministerijos kanclerį G.Miškinį teismas išteisino, nes neįrodyta, kad jis padarė nusikalstamą veiką - nėra įrodymų, kad jis bendravo su „Achemos“ teisininkais. Nuosprendžio dėl G.Miškinio išteisinimo prokuratūra neskundė.

Bylos duomenimis, 2008-aisiais Ūkio ministerijoje dirbusi N.Pažūsienė kelis mėnesius palaikė itin glaudžius netarnybinius ryšius su „Achemai“ atstovaujančiu advokato padėjėju - tai paaiškėjo patikrinus valstybės tarnautojos kompiuterį bei peržiūrėjus pokalbių telefonu išklotines.

Teismai nusprendė, kad prokuratūra tinkamai kvalifikavo A.Ignoto ir N.Pažūsienės veiksmus.

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad nuosprendį paskelbęs teismas savo išvadas pagrindė įrodymų visumos analize, o duomenų pripažinimas įrodymais yra teismo prerogatyva, o apeliantės manymas laikyti įrodymus nepriimtinais nelaikytina Baudžiamojo proceso kodekso normų pažeidimu.

Teisėjų kolegija išanalizavo visus susirašinėjimus, kurie vyko tarp N.Pažūsienės ir kitų asmenų, įvertino liudytojų parodymus, užfiksuotus telefoninius pokalbius, rašytinius dokumentus, ir padarė išvadą, kad A.Ignotas ir N.Pažūsienė ignoravo Konkurencijos tarybos pastangas skaidriai konkurencijai.

„Kolegija konstatuoja, kad abu sudarė „Achemai“ išskirtines sąlygas“, - sakė nutartį paskelbęs teisėjas Artūras Pažarskis.

Jis taip pat paskelbė, kad abu nuteistieji pasinaudojo tarnybine padėtimi priešinga tarnyba interesais, kas laikoma piktnaudžiavimu.

Nėra nustatyta, kad N.Pažūsienė būtų gavusi tiesioginės ar asmeninės naudos, teismas konstatavo, kad valdininkė turėjo būti nešališka, o negalėdama būti nešališka, nusišalinti nuo reikalo.

„Ji sudarė sąlygas, kad „Achema“ galėtų dalyvauti minėtos įmonės steigime, jos veiksmai negali būti pripažinti kaip nešališki, todėl pagrįstai pripažinta, kad savo veiksmais ji pažeidė įstatymo nuostatas“, - rašoma teismo nutartyje.

Apygardos teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad „Achemos“ dalyvavimas minėto terminalo veikloje sukėlė rezonansą visuomenėje. A.Ignotas ir N.Pažūsienė ėjo aukštas pareigas ministerijoje. Paaiškėjus, kad „Achema“ buvo proteguojama, buvo sumenkintas valstybės prestižas, smuko pasitikėjimas ja. Todėl, Vilniaus apygardos teismo vertinimu, pagrįstai pirmos instancijos teismas konstatavo, kad dėl nuteistųjų veiksmų buvo padaryta didelė neturtinė žala valstybei.

Į sprendimo paskelbimą buvo atvykusi tik N.Pažūsienė ir A.Ignoto advokatas Romualdas Mikliušas.

N.Pažūsienė BNS sakė, kad tikrai skųs nuosprendį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Kasacijai rengiasi ir advokatas R.Mikliušas.

„Apylinkės teismas perrašė prokuratūros kaltinamąją aktą, o jį motyvavo 11 eilučių. Apygardos teismas nusprendė, kad viskas gerai, aišku, kad rašysim skundą“, - sakė R.Mikliušas.

Gamtinių dujų terminalas buvo valstybinės reikšmės itin didelės finansinės vertės strateginis objektas, kurio įstatinis kapitalas turėjo būti ne mažiau kaip 250 mln. litų. Jo statyboms turėjo būti skelbiamas konkursas. Įtariama, kad N.Pažūsienė A.Ignotui pasiūlė įmonės įstatinį kapitalą numatyti vos 100 tūkst. litų vertės (80 tūkst. litų - valstybės įnašas) ir organizuoti pirkimą supaprastinta tvarka - apklausos būdu.

A. Ignotas pritarė šiai idėjai, ją palaikė ir valstybės sekretorius G.Miškinis.

Dalyvauti konkurse Ūkio ministerija pakvietė penkias bendroves, tačiau joms suteikė tik 5 dienas (dvi iš jų buvo savaitgalio), per kurias jos turėjo pateikti pasiūlymus. Šią tvarką bandė užprotestuoti bendrovė „Lietuvos dujos“, tačiau jai buvo atsakyta, kad ji turėjo pakankamai laiko pasiruošti konkursui ir pateikti pasiūlymą.

Teismo manymu, šis terminas buvo per trumpas.

Netrukus konkurso nugalėtoju buvo paskelbta „Achema“, disponavusi visa su konkursu susijusia informacija.

80 proc. Gamtinių dujų terminalo akcijų valdė valstybė, 20 proc. - jau mirusio verslininko Bronislovo Lubio kontroliuojamo koncerno „Achemos grupė“ įmonė „Achema“. 2009 metų pabaigoje jau kita - Andriaus Kubiliaus vadovauta Vyriausybė - likvidavo įmonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.