R.Paksas sprendimo dėl kandidatavimo rinkimuose lauks Strasbūre

Per apkaltą iš Prezidento posto pašalintas partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderis, europarlamentaras Rolandas Paksas tikisi, kad Seimas antradienį baigs nagrinėti klausimą dėl per apkaltą pašalintų asmenų kandidatavimo į Seimą ir į Prezidento pareigas. R.Pakso teigimu, Seimo nariai jo atžvilgiu yra nusiteikę palankiai.

R.Pakso teigimu, Seimo nariai jo atžvilgiu yra nusiteikę palankiai.<br>M.Kulbio nuotr.
R.Pakso teigimu, Seimo nariai jo atžvilgiu yra nusiteikę palankiai.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 21, 2013, 3:20 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:46 PM

"Kiek aš girdėjau, kiek teko kalbėti, Seimo narių nusiteikimas yra ganėtinai palankus. Noriu tikėti, kad sprendimas bus, noriu tikėti, kad jis galų gale bus priimtas. Su nekantrumu lauksiu to sprendimo, dabar skrendu į Strasbūrą, tikiuosi, kažkas mane informuos", - pirmadienį po valdančiųjų Politinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė R.Paksas.

"Tvarkiečių" lyderis pabrėžė, kad Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimai turi būti įgyvendinti per šešis mėnesius, o Lietuva šį klausimą sprendžia jau dvejus su puse metų.

ELTA primena, kad Seimo Konstitucijos komisija siūlo per apkaltą pašalintiems iš pareigų asmenims uždrausti 8 metus būti renkamiems ar skiriamiems į pareigas, kurioms eiti, pagal Konstituciją, būtina prisiekti.

Pasak Seimo Konstitucijos komisijos pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės, siūloma įteisinti, kad "asmuo, šiurkščiai pažeidęs Konstituciją arba sulaužęs priesaiką ir kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, 8 metus nuo tokio Seimo sprendimo priėmimo dienos negali būti renkamas ar skiriamas į pareigas, kurioms eiti pagal Konstituciją būtina prisiekti".

Jeigu Seime būtų pritarta 8 metų laikotarpiui, R.Šalaševičiūtės teigimu, per apkaltą iš Prezidento posto pašalintas R. Paksas jau kitais metais galėtų dalyvauti Prezidento rinkimuose.

Tačiau komisijos pirmininkė abejoja, kad Seimui pavyktų per du balsavimus surinkti Konstituciją pakeisti reikiamus 94 parlamentarų balsus.

Keisti teisinį reguliavimą dėl per apkaltą pašalintų asmenų Lietuvą įpareigojo Europos Žmogaus Teisių Teismas. Jis pripažino, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui.

R.Paksas prezidento pareigų neteko 2004-aisiais. Jam surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras